katten·Zwerfkatten

Zwerfkatten update

Nadat ik posters had opgehangen met een foto van één van ‘onze’ zwervers, kreeg ik een aantal reacties. Van mensen die niet het baasje zijn van deze schuwe kat maar hem wel eten geven, omdat hij overduidelijk een zwerver is. Zo krijgt deze slimmerik eten van ons, van de buren 4 huizen verderop, van onze oude buurvrouw in de straat om de hoek waar we eerst woonden én van een kattenvrouwtje uit de straat hierachter. Meneer zal dus niet van de honger omkomen als we er een keer niet zijn.

Toch is het wel belangrijk dat zijn situatie beter wordt dan dit. De buren van 4 huizen verderop willen met ons de kosten delen van een castratie. Het plan is om hem te vangen, door de dierenambulance te laten ophalen, ballen eraf te laten halen en dan weer terug laten zetten in de straat. Dan kan hij daarna wel kiezen op wat voor wijze hij zijn bestaan wenst voor te zetten. Ik schat zomaar in dat zijn leven als gecastreerde kater wat rustiger wordt. Mensen benaderen een kat nu eenmaal vriendelijker als hij niet overal tegenaan loopt te piesen.

Met de andere kat gaan de vorderingen tergend langzaam. Hij komt regelmatig in de vroege avond langs, voor een hap, maar blijft ook zomaar af en toe twee dagen weg. Met hem moeten we iets meer geduld hebben, maar ook met hem zijn we – samen met de buren – hetzelfde van plan.

Waarom een castratie betalen voor twee katten waarvan we niet zeker weten dat ze ons als baasje kiezen? De kans is groot dat ze te schuw blijven om nog te kunnen socialiseren. Toch helpen we ze graag, om nog meer zwervers te voorkomen. Er zijn al katten genoeg en zeker zwervers kunnen ziektes oplopen en verspreiden. Om hun best ellendige bestaan een beetje beter te maken. Zwerfkatten worden vaak verjaagd vanwege de overlast die ze veroorzaken. De meeste gecastreerde katers worden rustiger en sproeien niet meer continue. In die zin zullen ze dus ook hopelijk anders benaderd worden door mensen en minder vaak een emmer water over zich uitgestort krijgen.

Ondertussen maak ik dagelijks kleine overwinningen mee met onze zwerver. Van blijven zitten eten terwijl wij naar hem kijken, tot in een stoel liggen en dan telkens even over de rand gluren of we hem wel zien tot de grootste overwinning zondagavond: ik zit op mijn hurken met een bak eten in de hand en hij komt naar me toe en gaat eten, terwijl ik op 5 centimeter afstand blijf zitten. Hij kijkend en etend, ik kijkend en genietend. In overleg met het plaatselijke asiel hebben we nu de volgende stap genomen: één keer per dag eten geven op een vast tijdstip. Zo kan de dierenambulance hem straks makkelijker vangen.

Ik kan niet het leed van de wereld oplossen maar wel het bestaan van en zwerfkat dragelijker maken. Meer weten over zwerfkatten? Kijk eens op de site van de Dierenbescherming.

18 gedachten over “Zwerfkatten update

  1. Zouden ze van de dierenambulance het beestje, gecastreerd, wel weer op straat zetten? Ik kan me zo voorstellen dat hij daarna het asiel in gaat om te socialiseren en dan een baasje zoeken.
    Het genieten zie ik helemaal voor me. Mooi hè.

    Like

  2. Ik dacht vanmorgen nog aan jou, met je katten, toen ik de kattenbak verschoonde hier thuis. (mijn kat komt niet buiten) Goed idee zo, om samen met buren te zorgen dat in ieder geval deze kater geen kroost meer kan bewerkstelligen. Mooi, die kleine stapjes vertrouwen van een dier!! Geniet ervan en ik hoop dat jullie snel een lieve gecastreerde kater rond hebben lopen. AL dan niet uiteindelijk in of rond het huis.

    Like

  3. Het asiel kijkt of de kat is te socialiseren. Is dat zo, dan komen wij als 1e in aanmerking mits we dat aangeven. Ik verwacht echter niet dat het asiel dit besluit, in dat geval wordt hij weer terug op straat gezet en gaan we weer verder, zonder ballen…. Ik denk dat hij veel tijd nodig heeft.
    Het asiel zei dat de meeste zwerfkatten niet meer te socialiseren zijn, een zwerfkat is toch echt wat anders dan een kat die zijn baasje kwijt is of is weggelopen. Ik heb veel aanlopers gehad en die hadden duidelijk een baasje gehad, deze kat gedraagt zich volkomen anders.

    Like

  4. Het is al onder zocht en bewezen dat het niets uit maakt.
    Bij zwervers werkt het asl bij dieren in het wild.
    De grote van een populatie wordt bepaald door omgevings faktoren. Dus het beschikbare eten en de ruimte.
    Haal je sommigen weg door ze af te maken of te verplaatsen dan vult de populatie zich zelf weer aan.
    Dus de aanwas die je denkt te voorkomen door te laten castreren word wel weer van elders aan gevuld.
    Blijft zitten met een zelfde aantal wilde dieren.
    Dat regelen ze zelf.
    Groet Maamke

    Like

  5. Zo hebben wij ook een aantal (zwerfkatten?) geadopteerd. Een paar jaar geleden zijn er een paar straten in de buurt vernieuwd dus de oude huizen zijn afgebroken en zijn er weer nieuwe gebouwd,de meeste bewoners zijn elders gaan wonen en hebben sommige (denken wij) hun katten achter gelaten want het waren in die periode best wel veel. Ook bij dierenartsen en asiels geinformeerd of ze ook als vermist waren opgegeven maar ze werden niet vermist. Er liep ook al een paar jaar een rode kater rond hij zag er goed uit dus wij dachten dat hij wel een baasje had. Toen wij vorig jaar op een morgen bij de schuur kwamen lag hij daar hij kon niet meer lopen viel steeds om. Wij hebben de dierenambulanche gebeld die hebben hem meegenomen. Wij hebben een paar dagen later gebeld met de dierenambulanche hoe het met de kater ging. Het ging goed hij was eerst naar de dierenarts gebracht en heeft medicatie gehad en is toen naar het asiel gebracht. Het zat ons toch niet lekker kregen een soort van schuldgevoel, we hebben anderhalve week later het asiel gebeld en gevraagd of de rode kater er nog was of dat hij al was opgehaald door zijn baasje maar dat was niet het geval er was niemand naar hem op zoek. Wij hebben toen voorgesteld dat wij hem zijn vertrouwde omgeving weer terug willen geven en voor altijd voor hem willen zorgen. Daar ging het asiel mee akkoord als de event eigenaar zich na 3 weken niet kwam melden mochten wij hem ophalen en dat hebben wij gedaan. Hij is gecastreerd ontwormd vlooienbehandeling gebit is nageken oren schoon gemaakt gechipt enz. Wij hebben 75 euro betaald en hebben al bijna een jaar een gelukkige en lieve jeweetwelkater rond lopen in zijn vertrouwde omgeving en een thuis.
    Veel succes met jullie zwerfkatten het heeft wat tijd nodig maar gelukkig krijgen ze te eten en worden ze niet verder verwilderd.
    Groeten Gea

    Like

  6. Vind dit zo super! Geef een applausje. Ben de zwerf/asielkatten ook een warm hart toegedaan. Iedereen die iets voor ze doet mag op mijn bewondering rekenen. Blij. 🙂

    Like

  7. Elk dier wat geen kindjes meer kan maken kan geen kindjes meer maken, al ben ik het met je eens dat steriliseren dan meer zin heeft dan castreren als er nog volop andere katers zijn. Maar dat het helemaal geen zin heeft lijkt me klinkklare onzin.

    Like

  8. Respect!!!
    Wij hebben ook een periode (jaar?) een zwerfkat te eten gegeven.
    Als ik hem zag, ging ik hem eten brengen buiten.
    En maar blazen tegen mij.
    Af en toe wat 'pasta' over de brokken om te ontwormen en tegen vlooien.
    Op een gegeven moment had hij een dikke kaak.
    Nog contact opgenomen met de dierenarts, maar we wisten geen oplossing.
    Kort daarna kwam hij niet meer…
    Groet Lisa

    Like

  9. Mee eens ineke, elke kat heeft een territorium… het castreren van zwerfkaters en terugzetten op hun oude plek zorgt ervoor dat hun plek niet ingenomen wordt door 'ongeholpen' katers. Het heeft wel degelijk effect.

    Like

  10. Wat goed dat jullie zo met jullie buurtkatten omgaan, ook zijn het zwervers. Mijn kat is afgelopen weekend zo door een (mij onbekende) buurman toegetakeld dat ze hersenletsel of rugletsel heeft opgelopen…. hopelijk is het alleen een zwelling van het ruggemerg en neemt dat na verloop van tijd af, anders heb ik de komende jaren een spastische kat in huis 😦

    Like

Zeg het maar!