lezen·recensie

Lekker lezen

Mijn moeder kwam met deel 3 van de Century trilogie aanzetten, van schrijver Ken Follet. Voor wie het niet kent, dit is een driedelige serie boeken waarin een paar families uit Amerika, Europa en Rusland gevolgd worden. Het begint zo rond 1900 en en met het lezen werk je zo ook even de hele geschiedenis af van genoemde gebieden. De Eerste Wereldoorlog, de Russische Revolutie, de opkomst van het nazisme en de Tweede Wereldoorlog, de latere Koude Oorlog, het komt allemaal voorbij via het verhaal van deze vijf families. In deel 1 lees je over een aantal hoofdpersonen uit vijf families, verdeeld over wat werelddelen en in de erop volgende delen worden het de verhalen over hun kinderen en kleinkinderen. Het zijn lijvige boeken, deel 3 is meer dan 1100 pagina’s, deel 1 en 2 zijn rond de 900 pagina’s.

Natuurlijk wist ik al dat ze het zou meenemen, ze belde me laatst vanuit de plaatselijke boekhandel juichend op, ‘deel 3 is uit’! Ik wist onmiddellijk wat ze bedoelde. Gelukkig leest ze snel en bracht ze het gisteren. Ik had haar gevraagd of ze meteen ook deel 2 wilde meenemen, om mijn geheugen op te frissen want hoe zat het ook al weer, wie is wie en wie deed wat?

Na wat bladerwerk besloot ik dat ik voor het goede gewoon weer opnieuw moet beginnen. Het eerste deel verscheen in 2011 en het is allemaal behoorlijk weggezakt. Omdat mijn moeder dat deel niet heeft (waarom nou niet!) heb ik dat net gereserveerd in de bieb. Ik kan me er nu al op verheugen, heerlijk. Dat worden marathon-lees-sessies de komende tijd! Op die manier is het niet zo erg dat ik veel tijd op de bank doorbreng.

Nieuwsgierig geworden? Op de website van Ken Follet vind je meer (Nederlandstalige) informatie over deze boeken, ze zijn echt de moeite waard!

15 gedachten over “Lekker lezen

 1. Oh wat heerlijk, lekker lezen en helemaal in het verhaal duiken. En wat fijn dat het zulke dikke boeken zijn. Ik zie je al helemaal voor me, lekker op de bank, dekentje, thee ( verzin k ff) en zalig lezen…Geniet ervan daar. En ja ik ben verslaafd aan lezen 🙂

  Like

 2. Hoera nog een liefhebber/kenner.
  Een van zijn andere boeken Pilaren van de aarde en kathedralenbouwer vond ik ook al lang geweldig en staan in de kast.

  Deel 1 van centurion las ik vorige jaar. Afgelopen maand via bol deel 1 en 2 2ehands aangeschaft en die staan nu in de wacht tot ik de komende weken niet veel kan ivm nieuwe knie, eerst 1 herlezen en dan op naar deel 2. Fijn te horen dat 3 er ook is.

  Zijn spannendere boeken vind ik minder.

  Like

 3. Heerlijk, lekker lezen op lange winteravonden. Vind ik veel leuker dan tv kijken. Helemaal opgaan in een boek. Geniet ervan, lekker uitrusten en lezen op de bank (met het kattenspul gezellig in de buurt). Marja

  Like

 4. Ik heb veel Ken Follet gelezen in het verleden, maar het werd me toch te veel 6 en geweld. Na een boek of wat was ik er daardoor op uitgelezen, het werd me te smeuiig allemaal :-/ Het mooist vond ik zijn boek over de bouw van een kathedraal, over meerdere generaties. Lezen is heerlijk, zeker zo om deze tijd van het jaar, met dekentje en thee er bij Vr gr Loonlijstmama

  Like

 5. Heerlijk! Vooral als je na een lekker dik deel kunt denken, aaaah, hierna nog een, en nog een! Ken je ook de 'Reiziger'-serie van Diana Gabaldon? Ook interessante historie (Schotland). Soms wat vergezocht en in de latere delen is ze duidelijk aan het rekken om nog een deel te kunnen schrijven, maar het leest wel heerlijk weg!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s