katten

Vuurwerk en bange katten

Onze ex-zwerver Dibbes is voor heel veel bang. Hij schrikt extreem snel, reageert heftig op alles en heeft erg last van verlatingsangst. ‘Even’ naar de dierenarts gaan om hem te laten enten liep in oktober uit op een drama. Dierenarts thuis laten komen om te enten werd een nóg groter drama. Dat we ondertussen ook een andere zwerver in huis namen, werkte ook niet echt lekker mee natuurlijk.

Inmiddels gaat het weer redelijk met Dibbes. Er is een soort status quo bereikt met Gerrie en ze laten elkaar nu met rust. Behalve als er maar één kartonnen doos in de huiskamer staat waar ze allebei tegelijk in willen. Dat is op zich net een slapstick om naar te kijken.

Om Dibbes te kalmeren heb ik de afgelopen tijd Bach Bloesem druppels gegeven en ook Feliway in het stopcontact gestopt. Dit werkt allebei redelijk goed in op zijn gemoed. Geef ik het niet dan merk ik het onmiddellijk. Verder heb ik veel met hem gespeeld en gewerkt aan zijn motoriek. Hierdoor lijkt het alsof hij iets meer zelfvertrouwen krijgt. Kijk maar eens wat een stoere actiekat:

 

 
 

 

 
 

Gezien zijn verleden waarin hij bijna blind door het leven ging, kan hij afstanden niet inschatten, slaat hij vaak mis, springt hij ergens op en valt er meteen vanaf. Het ziet er allemaal heel lief en koddig uit omdat hij net een dik beertje met die dikke pootjes is, maar een betere motoriek is natuurlijk wel fijn voor het beest en dat kan natuurlijk getraind worden. Ik merk dat hij nu al – na een paar weken oefenen – sneller en feller reageert en soms springt en dan de veren wél tussen zijn poten heeft, een grote vooruitgang!

Nu is het over een paar weken oudejaarsavond en ik kan me nog goed herinneren dat het vuurwerk vorig jaar echt een aanslag was op zijn zenuwen en daardoor ook op die van ons. Vorig jaar gebruikten we grof geschut en gaven we hem vetranquil, een kalmeringsmiddel. Dat was geen succes want het werkt vooral als een spierverslapper maar het haalt geen angstgevoelens weg. Het had bij hem een averechts effect en hij sleepte zich met zwabberend lijf het hele huis door, gillend en al. Uiteindelijk bleef hij steken onder de bank – zijn kont was iets groter of de bank iets lager dan hij dacht. Daar bracht hij de rest van de avond door, de herrie uitzittend.

Ik heb vorig jaar vooraf niet goed ingeschat hoe het vuurwerk voor hem zou zijn. Ik wist wel dat hij een kat met een verleden was maar ik dacht toen nog dat het leven bij ons en met ons dat allemaal goed maakte. Natuurlijk is er veel voor hem verbeterd – hij kan zien, alleen dat al – maar het is wel een enorm getraumatiseerde kat en ik heb geleerd dat dit niet zomaar verdwijnt met wat liefde en lekker voer.

Tijd voor een plan dus om oudejaarsavond voor hem minder eng te maken. Er bestaan CD’s met vuurwerk- en onweersgeluiden die je kunt gebruiken om je huisdier te trainen. De bedoeling is dat je dit dagelijks opzet, eerst met zacht geluid en naarmate het beest er aan gewend raakt en minder angstig lijkt, voer je het volume op. Terwijl je de CD opzet moet je je kat of hond afleiden met leuke spelletjes. Lukt dit goed, dan beloon je hem met een lekkernij. Vertoont hij geen angst meer, dan is het tijd om het volume op te schuiven.

Ik deed eerst een test om te kijken hoe hoog het stressniveau is, ook van de andere katten want Dibbes is niet de enige kat hier die moeite met vuurwerk heeft. Ook Smoes is erg bang. Maar hoe zou Gerrie reageren? Hij is veel rustiger. Via youtube zocht ik wat vuurwerkgeluiden op. Wat gebeurde er? Moos vertoonde typisch Moosgedrag: hij keek niet op of om, hij lag te slapen, dat is een belangrijke bezigheid! Smoes verstijfde volledig en deed daardoor denken aan een konijn dat in de koplampen van een auto kijkt. Dibbes ging heen en weer rennen en was meteen volledig in paniek.

En Gerrie? Die rende snel naar zijn mandje toe en ging liggen. Om de één of andere manier ontroerde dat me enorm. Gerrie vond het vuurwerk overduidelijk niet prettig om te horen maar ging onmiddellijk naar een voor hem veilig plekje. Dat is fijn om te weten.

Ik bestelde een CD met vuurwerkgeluiden en die kwam gisteren binnen, dus ik kan beginnen met de ‘vuurwerktherapie’. Omdat ik niet uitga van onmiddellijk succes bij Dibbes heb ik ook nog een tweede plan, waar ik volgende week mee begin. In overleg met de dierenarts begin ik 3 weken voor oudejaarsavond met het geven van zylkène, een voedingssupplement dat kan helpen de stress te verlagen. Net zoals Bach bloesemdruppels maar dan net iets sterker.

Als blijkt dat Dibbes hier echt goed op reageert, wil ik dit ook gaan gebruiken als voorbereiding op een bezoek aan de dierenarts, indien er voldoende tijd is, bijvoorbeeld in aanloop naar een enting volgend jaar. Voor noodgevallen heb ik hier nog vetranquil liggen omdat ik hem bijvoorbeeld wel in een mand moet zien te krijgen als hij ineens heel erg ziek is of zijn poot heeft gebroken of een ander noodgeval.

Neem jij maatregelen voor oudejaarsavond of blijven jouw beesten stoïcijns kalm onder de herrie?

21 gedachten over “Vuurwerk en bange katten

  1. Mijn katten komen redelijk goed door de oudejaarsnacht heen. Vaak zoeken ze een veilig plekje op, dat is bijvoorbeeld in de linnenkast, maar soms blijft er ook 1 gewoon op de vensterbank zitten om te kijken wat er nu allemaal aan de hand is. Nu zijn dit geen katten met een verleden, dat scheelt waarschijnlijk wel.

    Like

  2. Daar hebben ze de vorige jaren aardig goed op gereageerd. Ze gaan zelfs in de vensterbank zitten kijken waar de herrie vandaan komt. Wel heeft onze kat dit jaar dwangmatig likken ontwikkeld door wat veranderingen in ons gezinsroutine. Heel erg sneu. Feliway haalt de scherpe kantjes er af, veel spelen doet wonderen – maar ze is nog steeds kaal. Zouden de Bach Bloesem druppels daar ook bij helpen?

    Like

  3. Poes gaat naar boven en ligt op de wasmand, haar veilige plek. Snel is ze alweer in orde en volledig rustig. Hond is een ander verhaal. Die is nu al mega gestresst, door juist de onverwachte knallen. Op oudejaarsavond om 00.00u valt het bij hem erg mee. Nu zo af en toe een harde kanonsslag (iedere avond minstens 1) geeft hem de bibbers. Zo zielig! Van mij mogen ze het afschaffen. Maar ja, de mensen met illigaal vuurwerk laten zich niet tegen houden door een verbod. De laatste avonden slaapt één van ons beneden, om hond iets gerust te stellen. (hij kan niet mee naar boven i.v.m spiltrap) groetjes Esther

    Like

  4. Dat wordt weer een moeilijke tijd voor jullie. Hier knalt het al regelmatig. Deze hond is niet echt bang,gelukkig. De vorige moesten we naast Bach rescue in de weken voor de jaarwisseling diazepam geven op de dag zelf.

    Like

  5. De ene hond blijft gewoon pitten, de ander weet ik nog niet want die is pas 25 juli bij ons gekomen als pup.
    Maar ik heb wel adaptil gekocht en doe ik vanaf volgende week in het stopcontact. Gewoon voor de zekerheid eigenlijk.
    Hopelijk zal het bij jullie goed verlopen op deze manier!

    Like

  6. Mijn kat is erg relaxed, dus het is geen enorm probleem. In geval van sommige uitzonderlijk angstige en stressvolle situaties heb ik hem gewoon middeltjes van dokter Vogel, zoals passiflora complex forte (angst) of valeriaan e.d. gegeven. Gewoon eenmalig voor de gebeurtenis plaats vond. Bij hem werkte het goed.
    Succes met de training, goed idee trouwens!

    Groetjes,
    Alice

    Like

  7. Vreselijk spul zouden ze echt niet mogen verkopen, dieren worden daar nog angstiger van maar kunnen weinig meer.
    alle dieren blijven binnen de 4 katten, dit jaar net voor kerst een galgo erbij dus dat word heel goed opletten en op de dag zelf niet buiten de tuin. ( ook al zitten ze in een anti ontsnappingstuig je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren bij al angstige honden die geen huiselijk leven gewend zijn )

    Like

  8. Mijn twee konijnen wonen binnen en reageren niet op het vuurwerk. Ze slapen gewoon door of blijven gewoon hun hooi op knabbelen. Ook Katja wordt niet warm of koud van het vuurwerk. Ook zij blijft gewoon liggen slapen of gaat lekker relaxed op de kattenbak. 😉

    Like

  9. Mijn hond (tervuerense herder; gewicht 22 kilo) kreeg vanaf eind november Rock Rose van Bach bloesem. Dat bouwden we op van 4 druppels per dag tot 2 keer 20 druppels. We merkten dat zij nog wel heel bang was van de vuurwerkgeluiden, maar dat zij veel sneller herstelde. Het zijn wel druppels die je dus op moet bouwen.
    Sinds september heb ik een kat uit het asiel. En hij is zeer onzeker (angstig). Tot nu toe heb ik niet bij hem gemerkt dat hij schrikt van geluiden, dus ik hoop dat hij zonder al te veel angst het geknal etc doorstaat.
    Aafke

    Like

  10. Onze kat blijft gelukkig heel rustig, de eerste oudejaarsavond die hij meemaakte, keek hij naar ons toe het knallen begon, en toen hij zag dat wij rustig bleven (zitten), ging hij zelf ook weer rustig liggen. Wij zetten wel ieder jaar muziek op waardoor het lawaai ook gedeeltelijk overstemd wordt en houden alles potdicht zodat er ook geen vuurwerk te zien is. De trimster had laatst een beetje feliway op het matje gespoten waar hij op lag en hij bleef heel rustig en geduldig tijdens de lange trimbeurt. Werkte heel goed bij hem. Fijne zondag nog voor jullie allen. Marja

    Like

  11. Voor honden zijn er een soort drukvesten .Dat schijnt goed te helpen . Erg toch dat we van alles voor die beesten moeten doen en uit geven .Zelfs voor de vogels en andere dieren in een bos schijnt het vreselijk te zijn.
    Groet Irma

    Like

  12. Wat goed dat je je diertjes zo aan het voorbereiden bent op het vuurwerk. Versuffende middelen zijn inderdaad geen goed idee omdat ze dan nog steeds angstig zijn maar door het middeltje niet kunnen reageren en daardoor ook nog eens in paniek raken. Goed dat je dat onderkend hebt. Snap eerlijk gezegd niet dat dierenartsen dit soort middelen nog voorschrijven. Kattenkruid kan soms ook een goed effect hebben. Kun je ook nog proberen. Hier een oude bijna dove kat in huis die het wel prima vindt, en een nieuwe kat, dus ook erg benieuwd hoe zij het gaat vinden. Bij mij in de buurt wordt ook altijd veel afgestoken.

    Like

  13. Onze hond trok het ook heel slecht, wij zetten altijd de top 2000 heel hard aan en hadden ook zo'n ding voor in het stopcontact met rustgevend geurtje. Dan ging het aardig. Naarmate ze ouder werd, werd de angst ook steeds groter, heel sneu. Toen ze vorig jaar overleed waren we blij dat dat vóór oud en nieuw was want ze was het jaar daarvoor ZO bang (28 kilo trillende en piepende Mechelse herder een hele avond op je schoot). Wel heel goed dat je nu begint met die CD, ik hoop dat het ze helpt!

    Like

  14. Meestal begint het vuurwerk hier al ruim van te voren. Duveltje onze oudere kat (8½ jaar) schrikt wel maar duikt niet direct weg. Wel om 00:00 uur als het begint verdwijnt ze naar zolder onder het bed. Onze kat miep (3 jaar) schrikt wat meer, maar gaat uiteindelijk op de verwarmingsketel liggen op zolder. Gelukkig komen ze zodra het vuurwerk over is weer naar beneden. Ik heb nooit aandacht geschonken aan het schrikgedrag en gewoon gedaan wat ik altijd zou doen. Ik sluit wel het konijn op in zijn hok en geef konijn en cavia's extra hooi en lekkers.
    Ben benieuwd of de cd met vuurwerk geluiden helpt. Laat je dat ons nog weten?

    Like

  15. Mijn kat vond vuurwerk vroeger geweldig. Ze ging voor het raam zitten en genoot. De hond daarentegen vond het verschrikkelijk, probeerde onder de bank te kruipen. Heb ook wel eens vuurwerkpilletjes gegeven wat weinig effect had. Het ergst was het uitlaten op 31 december. Meestal was het 's avonds rond 18.00 etenstijd even rustig op straat. Maar zodra ze een knal hoorde sleepte ze me mee naar huis. Echt super zielig.

    Like

  16. Plien maakt het niet uit, die slaapt lekker door. Snoes kruipt ergens weg zodat wij haar niet meer kunnen vinden, dit doet ze trouwens ook met onweer. Geen aandacht geven en net doen of het normaal is heeft hier niet geholpen. Tegenwoordig proberen we haar zoveel mogelijk te knuffelen om haar gerust te stellen.

    Like

Zeg het maar!