lezen

Lezen: tijd voor een tussendoortje

Eigenlijk ben ik me al weken achter elkaar door het oeuvre van Robin Hobb aan het worstelen. Bepaald niet vervelend maar wél een enorme klus. Ik las net ‘De Levende Schepen trilogie’ uit en daar voor ‘De Boeken van de Ziener’. Het eerste deel van De Boeken van de Nar ‘De oproep van de nar’ staat al klaar in de kast. Maar…het is tijd voor een tussendoortje.

Ademloos las ik enkele jaren geleden de Zweedse Millennium- trilogie (Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde,  Gerechtigheid). Een reeks boeken over onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en een ietwat psychisch getroubleerde hacker Lisbeth Salander. Bloedstollend spannend en ook nog eens geweldig verfilmd (voor wie niet van lezen houdt).

De schrijver van deze reeks, Stieg Larsson, schreef deze boeken na werktijd als hobby en overleed in 2004. Na zijn dood zijn de gevonden manuscripten uitgegeven en wereldwijd een enorm succes geworden, 80 miljoen verkochte boeken!  Lullig genoeg voor zijn vriendin hadden Larsson en zij de nalatenschap niet goed geregeld. Die zou naar de Zweedse Socialistische Partij moeten gaan maar het testament bleek niet rechtsgeldig te zijn. De familie van Larsson – waar hij nauwelijks contact mee had – profiteerde daar van, want daar ging de nalatenschap naar toe. Zijn vader en broer hebben veel geld (wat zeg ik bergen geld) verdiend aan de opbrengst van de verkoop van de boeken en de filmrechten. Dat ging trouwens niet zonder slag of stoot want de partner van Larsson pikte dit niet (kan ik me wel iets bij voorstellen) en het is een enorm juridisch gevecht geworden, dat werd gewonnen door zijn vader en broer.

In de nalatenschap van Larsson zijn aantekeningen gevonden waaruit bleek dat hij maar liefst 10 delen wilde schrijven over Blomkvist en Salander. Het is natuurlijk een enorm gemis dat hij voor dat hij dit kon doen, is overleden. Die aantekeningen mogen niet worden geraadpleegd of worden gebruikt omdat deze blijkbaar vallen onder het eigendom van zijn partner. De familie van Larsson heeft hierop een schrijver gevraagd een Millennium vervolgdeel te schrijven ‘in de geest van  Larsson’.

Jullie merken het al, één grote intrige de voorgeschiedenis van dit vierde deel. En misschien ook wel een beetje heiligschennis en een overduidelijke manier nóg meer geld te verdienen aan de Millennium-reeks. Want met zó veel fans wereldwijd is de kans klein dat de verkoop geen succes wordt. Toen ik in de krant las dat dit vierde deel er zou komen, geschreven door David Lagercrantz, dacht ik eerlijk gezegd dat het niets kon zijn. Dat de familie van Larsson blijkbaar nóg meer geld wilde verdienen door het Millennium-idee uit te melken stuitte me best tegen de borst. Maar toch. Ik las overwegend positieve recencies en leesverslagen over dit vierde deel ‘Wat ons niet zal doden’. En het begon te kriebelen. Zal ik dan toch maar….

Gisteren haalde ik het op uit de bieb, ik had het gereserveerd. In de avond begon ik te lezen en ik ben nu bijna op de helft. Het boek gaat verder waar het derde deel eindigde. Althans, we zijn een paar jaar verder. Blomkvist werkt nog steeds voor het tijdschrift Millennium en is wat uitgeblust. Met Salander heeft hij al tijden geen contact gehad. Tot ze beiden afzonderlijk van elkaar toch in dezelfde zaak duiken.

Ik ben helemaal om. Geen boek van Larsson, ook niet dezelfde schrijfstijl maar wel een prachtig boek dat je in een ruk wilt uitlezen, met personages die je als fan al kent en die zich gedragen zoals je van ze verwacht. Je kunt je natuurlijk afvragen wat Larsson van dit vierde deel zou hebben gevonden, wat zijn partner er van vindt laat zich raden en het zal vast heiligschennis zijn. Maar wel heiligschennis dat een mooi boek heeft opgeleverd. Een echt ‘vreetlees’-boek.

Snel verder lezen, dan kan ik daarna verder gaan met de boeken van Hobb.

21 gedachten over “Lezen: tijd voor een tussendoortje

 1. Het is idd een snel leesboek. Leest lekker vlot weg. Maar ik vond de personages echt anders beschreven en mis de sfeer die Larsson neer kon zetten. Neemt niet weg dat het lekker spannend is!

  Like

 2. Cool! Ik heb er een klein stukje van gehoord in de sauna, maar had toen niet door dt het een vervolg op de millenium reeks was. Nadat we uit de sauna stapten wees mijn vriendin me erop. Maar snel eens proberen te bemachtigen 🙂

  Like

 3. Ik heb de boeken niet gelezen maar wel de serie gezien. Nadat iemand (ik geloof Salander, maar weet het niet eens meer zeker) zich ,na helemaal in elkaar geslagen te zijn, toch uit een graf wist te werken, ben ik afgehaakt
  Te ongeloofwaardig..
  Ik vond de nadruk op geweld liggen.

  Like

 4. Heb 'm ook al gelezen, ook uit de bieb en net als jij was ik heel benieuwd of ik net zo'n drang om te lezen had in dit boek als de vorige 3.
  Iets minder – kennelijk omdat ik net als jij de voorgeschiedenis ken – maar compliment voor de schrijver. Dezelfde sfeer en toch vond ik 'm iets te uitleggerig.

  Like

 5. Ik heb de laatste twee nog liggen. Ben benieuwd.

  Moet eff iets meer tijd hebben om Door te lezen. Op vakantie de serie maandag tot en met vrijdag gelezen van nicci french. Vond ik ook wel aardig.

  Like

 6. Ik heb de laatste twee nog liggen. Ben benieuwd.

  Moet eff iets meer tijd hebben om Door te lezen. Op vakantie de serie maandag tot en met vrijdag gelezen van nicci french. Vond ik ook wel aardig.

  Like

 7. O, dank je wel – dit weerhield mij nl tot nu toe ervan de boeken te lezen. Ik heb de films diverse malen deels gezien: steeds gauw weer weggezapt als er zo'n erge scene langskwam…. brrr. Maar het acteerwerk en verhaallijn op zich trok steeds weer.
  Even OT Martine, maar kan je eigenlijk de website goodreads (.com)? Hier kan je ook veel (lees)inspiratie opdoen…

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s