recensie

Lezen: Vrouwen op de vlucht

Heel toevallig haalde ik twee boeken uit de bibliotheek die zich rond 1900 afspelen en over een vluchtende vrouw gaan. Zowel  in ‘Onder de grond’ van Courtney Collins als in ‘De weduwe’ van Gil Adamson volgen we de vlucht van twee jonge vrouwen die na het vermoorden van hun man de wildernis invluchten van Australië en Canada.

‘Onder de grond’ is gebaseerd op het leven van de Australische Jessie Hickman, die rond 1920 na de moord op haar man op de vlucht sloeg en faam maakte als struikrover en paardendief. De verteller is de overleden baby van Jessie die het verhaal vertelt vanuit haar graf.  Het boek is natuurlijk wel een denk ik flink geromantiseerde versie van de werkelijkheid.

Jessie groeit op met een enorm talent om met paarden om te gaan. In eerste instantie voelt ze zich geborgen in het gezin maar als haar vader overlijdt komt daar een einde aan. Wanneer er een reizend circus voorbij komt, geeft haar moeder haar mee aan het circusgezelschap. Daar blijft ze een paar jaar maar na het faillissement van het circus slaat ze aan het zwerven.  Om in leven te blijven steelt ze paarden en dat leidt tot haar gevangenschap. Na twee jaar in de gevangenis mag zij vertrekken als ze onder de hoede wordt genomen van een ‘voogd’. Vol verwachting en wat angstig vertrekt ze – met de zeepjes die haar mede gevangenen voor haar hebben gemaakt in haar tas – maar haar voogd blijkt een bullebak te zijn.   Ze kan geen kant op als ze bij paardenhandelaar en dief Fitz terecht komt, die haar al snel begint met mishandelen en tot een huwelijk dwingt.

Omdat ik hierdoor wel gefascineerd werd, ging ik daar één en ander over opzoeken, Het blijkt dat dit een normale gang van zaken was in het Australië. Als vrouw kon je zo rond 1917 alleen vrij komen als iemand buiten de gevangenis zich over je ‘ontfermde’ en bereid was als voogd op te treden of je een vak te leren. Dat dit in de praktijk leidde tot seksuele uitbuiting, mishandeling, gedwongen huwelijken en een vorm van slavernij, voel je natuurlijk op je klompen aan.

Het boek start wanneer zij op de vlucht slaat na het doden van Fitz. Al snel wordt ze achtervolgd door politiebrigadier Barlow en  Brown, de aboriginal knecht van Fitz én een hele schare gelukszoekers die, omdat er inmiddels een prijs op haar hoofd staat, zo een centje hopen te verdienen.

‘Onder de grond’ begint enorm heftig en dat maakte even dat ik niet wilde doorlezen maar ik ben blij dat ik toch de moeite nam. Wel vind ik het jammer dat de korte hoofdstukken van telkens hooguit drie pagina’s zorgen voor zoveel onderbrekingen. Het verhaal zelf is verdomd heftig en Collins weet goed hoe ze de lezer bij de strot moet grijpen. Ik las het boek in een ruk uit en vind het een enorme aanrader. De enorm aanwezige natuur, haar liefde voor haar paard Houdini, haar overlevingsinstinct en de spanning of ze wel of niet gepakt wordt,  maken het tot een weergaloos verhaal.

Op een ander continent (Canada) wordt er rond dezelfde tijd ook een echtgenoot vermoord.  In ‘De weduwe’ van Gil Adamson volgen we Mary Boulton als ze op de vlucht slaat de wildernis in. Ze is paniekerig, heeft last van hallucinaties en wordt achtervolgd door de broers van haar man, een roodharige tweeling. Ze is totaal niet voorbereid op het leven in de wildernis. Haar overlevingsinstinct is ruim aanwezig maar de vaardigheden die ze tot dan toe heeft geleerd – naaien, borduren, herstelwerk – helpen niet als je met een lege maag niet weet welke bessen giftig zijn en hoe je een klein dier kunt vangen om op te eten.

Mary groeit op als kind van een dominee die van het pad raakt na het overlijden van zijn vrouw, haar moeder. Een eenzaam kind dat al op jonge leeftijd stemmen hoort en geen aansluiting vindt bij leeftijdgenoten. Opgelucht dat een oudere man interesse toont weet pa niet hoe snel hij van haar af moet komen en voor ze het weet zit Mary met haar verse echtgenoot in de trein onderweg naar het beloofde landgoed. Wat in de praktijk een tent blijkt te zijn waar ze het beste van de situatie probeert te maken al heeft ze snel door dat ze van haar man niets hoeft te verwachten, goklustig en overspelig als hij is. Het escaleert na het overlijden van hun baby en voor het eerst kiest ze voor zichzelf.

Ze maakt een ontwikkeling door van naïef meisje tot zeer zelfstandige vrouw. De mensen die ze op haar tocht ontmoet zijn behoorlijk kleurrijk. Een woudloper/dief met een groot hart, een boksende dominee die niet gehinderd door enig talent voor timmerwerk zijn eigen kerk bouwt, een dwerg die in de bush een winkel neerzet waar mijnwerkers hun voorraden komen inslaan, komen drinken en badderen, een reus die niet kan praten, een groep van 7 allemaal niet op elkaar lijkende paardenstelende broers. Het is allemaal wel heel wonderlijk en veel en kleurrijk. Maar wat een boek. Echt heerlijk om te lezen.

De Weduwe:

  • auteur: Gil Adamson
  • uitgeverij: Cargo
  • 9789023428046
  • 394 pagina’s

 

 

 

Onder de grond:

  • auteur: Courtney Collins
  • uitgeverij: Meulenhoff
  • 9789029089371
  • 272 pagina’s
  • ook verkrijgbaar als e-book

4 gedachten over “Lezen: Vrouwen op de vlucht

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s