recensie

Lezen: Het boek van de Baltimores

Een paar jaar geleden las ik ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert‘ van de Zwitsere schrijver Joël Dicker. Een boek over Marcus Goldman, een jonge schrijver met een writers block. Als er in de tuin van zijn mentor en collega-schrijver Harry Quebert een lijk van een vrouw wordt gevonden, probeert Marcus uit te zoeken wat zijn betrokkenheid is. Heeft Quebert het gevonden meisje vermoordt of wordt hij erin geluisd? Een heerlijk boek dat voor mij in de categorie ‘vreetlezen’ viel. Goed geschreven, spannend en binnen een dag uit.

Toen opnieuw een roman van Joël Dicker verscheen, met andermaal Marcus Goldman in de hoofdrol reserveerde ik dat natuurlijk meteen bij de bieb.

In ‘Het boek van de Baltimores‘ duiken we in de familiegeschiedenis van Marcus Goldman. Door zijn familie blijkt een scherpe scheidslijn te lopen: die van de succesvolle rijke Goldmans uit Baltimore en de ‘mislukte’ tak uit Montclair waar Marcus toebehoort, een echte middenklasse familie. Zo lang als hij zich kan herinneren kijkt Marcus op tegen de ‘Baltimores’, zoals de Goldmans uit Baltimore worden genoemd. Alles in het gezin van zijn oom, tante en neef Hillel lijkt magisch. Dat wordt nog versterkt als zijn oom en tante Woody, de vriend van hun zoon, opnemen in hun gezin. Dan is er ook nog een woest aantrekkelijk buurmeisje dat iedereens hormonen op hol doet slaan. Marcus gaat jarenlang elk weekend en elke vakantie richting Baltimore en alles lijkt perfect tot op een dag alles in elkaar stort. De neergang van de Goldmans uit Baltimore wordt ingezet en alles leidt naar Het Grote Drama.

Wat het drama is, wordt pas aan het eind duidelijk en vertel ik natuurlijk niet. Marcus is inmiddels een succesvolle schrijver en publiceerde eerder een boek over de omgang met zijn neven. Acht jaar na het drama werkt hij in zijn tweede huis aan een nieuwe roman. Als er op een dag een hond bij hem komt aanlopen, komt hij per toeval weer in contact met het oude buurmeisje van de Goldmans uit Baltimore. Dat maakt veel bij hem los, na het drama had hij het contact met haar verbroken.

Langzaam probeert hij met haar weer een vriendschap op te bouwen terwijl we tegelijkertijd door flashbacks meer zicht krijgen op het idyllische verleden en zijn omgang met zijn neven.  Al snel wordt duidelijk dat er meer rivaliteit en jaloezie speelde dan Marcus toentertijd door had.

Wat vond ik ervan? Nou, ik had het in twee dagen uit. Dat wel. Maar het haalde het voor mij niet bij ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert‘. Hoewel het zeker goed in elkaar zit en hij de spanning over wat het drama nu precies is, tot bijna de laatste pagina weet te verbergen, vond ik het bij vlagen zelfs wat saai. De grenzeloze bewondering van Marcus voor zijn familie uit Baltimore gaat maar door en werd voor mij zelfs wat irritant. Het constante verspringen in tijd maakte het ook niet echt leesbaarder.

Ik denk zeker dat het deels komt door mijn enorme verwachtingen na het eerste boek van Dicker, dat dit wat tegenviel. Absoluut geen slecht boek, maar ik had er gewoon meer van verwacht. Beide boeken zijn trouwens los van elkaar te lezen.

Aanrader? Ja, toch wel. Gewoon een lekker tussendoortje dit boek.

 

Het boek van de Baltimores

  • auteur: Joël Dicker
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • 448 pagina’s
  • ISBN 9789023496113
  • ook verkrijgbaar als e-boek

 

4 gedachten over “Lezen: Het boek van de Baltimores

  1. Bedankt voor je verslag. Het eerste boek vond ik ook zo geweldig. Gelezen op een vakantie, ik had die weken maar zo momenten vrij om te lezen! Hoezee!
    Dit boek hebben we wel in huis, de man heeft het al gelezen, maar ik heb hem er niet over gehoord. Spreekt me wel aan overigens.

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s