Toen ik ziek werd nu bijna 10 jaar geleden, werd het hier in huis al snel een chaos. We zijn hier nooit schoonmaakwonders geweest maar toen gingen we van een huishouden met tweeverdieners die op hun vrije dagen door het huis vlogen en boodschappen haalden, ineens vrij drastisch over op een andere realiteit. Nu waren we ineens een bankligger en een werkende die op zijn vrije dagen alles moest doen in huis en met kind plus alles wat extra er bovenop kwam door mijn ziek zijn, zoals meegaan naar doktersbezoeken /onderzoeken en afspraken met de bedrijfsarts.
Met zoveel wat er gebeurde stond het huishouden op een heel laag pitje en alles is hier jarenlang ad hoc gedaan. Mijn moeder hielp waar ze kon. Ze kwam (en komt nog steeds) een keer in de week voor ons koken. Buiten dat deed ze de was en stofzuigde gemiddeld twee keer per week, haalde boodschappen, haalde boeken voor mij op uit de bieb en zorgde voor kind. Vriendin M. hielp met S. opvangen en naar school brengen&halen en we hadden een oppas aan huis die met hem kwam spelen.
Wij hebben er toen bewust voor gekozen om geen huishoudhulp in huis te halen. Ik ben heel snel overprikkeld en iemand die hier wekelijks over de vloer komt is meer dan ik aankan. Het is erg moeilijk mensen duidelijk te maken waar ik moe van word en niet iedereen begrijpt dat je ook moe kunt worden van contact met mensen.
Sinds een jaar of vier kan ik gelukkig wat meer en heb ik een deel van de taken die mijn moeder deed, weer naar me toe gehaald. Ik doe wat ik kan en wat er binnen mijn fysieke mogelijkheden ligt. En dat is best veel. Stofzuigen is een brug te ver maar rustig vegen lukt bijvoorbeeld wel.
Ik heb geleerd dat ik best veel voor elkaar krijg als ik het in een heel rustig tempo doe zonder veel kracht te gebruiken en dat routines zorgen dat het hier redelijk opgeruimd is. Dat heeft wel een tijd geduurd voor ik zover was. Hoe vaak ben ik niet in de valkuil getrapt van beginnen met opruimen op een goede dag en ineens stond ik de ramen te lappen. Om tien minuten later weer in te storten en voor dagen naar bed te vertrekken. Ik verkeek me voortdurend op wat ik kon en ook op wat voor tijd een klus in beslag neemt en wat voor fysieke belasting ik aankan. Wat mij in het begin hielp was niet denken in een doel maar in een tijd. De timer zetten op 10 minuten, iets doen en als de timer ging stoppen, ongeacht of de vaatwasser leeg was of niet en die was helemaal opgehangen.
Zo leerde ik dat je best veel kunt doen als je klussen in stukken hakt en de grenzen respecteert die er zijn. Inmiddels heb ik een vast rondje dat ik vrijwel elke dag doe – denk aan aanrecht schoonmaken/opruimen, met lapje door het huis heen (op verschillende dagen verschillende ruimtes), vegen, wc schoonmaken – en af en toe doe ik een wat grotere klus, bijvoorbeeld de oven/koelkast schoonmaken, filters van de droger leegmaken.
Grotere klussen en extra activiteiten gebruik ik als ik ‘wisselgeld’ heb. Bijvoorbeeld op een dag dat ik niet hoef te koken, dan is er ruimte voor iets extra’s, zoals een koelkast schoonmaken. Maar natuurlijk gebruik ik die extra ruimte niet alleen voor huishoudelijke dingen. Mijn moeder kwam hier gisteren koken en dat betekent dat er op een redelijke dag energie over is voor iets anders en ging ik met kind naar de middagvoorstelling in de bioscoop.
Het fijne van deze routine is dat ik gerust een paar dagen kan overslaan. Komt vriendin I. langs voor een kop koffie? Dan doe ik verder niets en sla een dag over zonder dat ik dat merk. Zo is dat ook als ik een paar slechte dagen heb.
Wat nog steeds nodig is, is dat ik in de ochtend bedenk wat ik wil gaan doen op een dag. Ik schrijf het dus op. Zo maak ik inzichtelijk wat ik van plan ben. En nog steeds betekent dit dat ik zeker de helft meteen kan schrappen, omdat ik mezelf overschat. Maar door het op te schrijven zie ik dat en dat helpt me realistisch te zijn. Het helpt me ook te zien of de activiteiten die ik wil gaan doen te prikkelend zijn en ik er meer rustmomenten en ontprikkelmomenten moet inbouwen. Dat is vaak het geval als ik iets buitenhuis plan maar zeer zeker ook als ik iets doe als opruimen of zo. Dat ontaardt bij mij al snel in een uit de hand gelopen activiteit waar mijn geest volledig van doordraait en dat duurt meestal even voordat ik dit door heb omdat ik de adrenaline verwar met een energieaanval.
Dat opschrijven doe ik in Google Keep, op dit spoor gezet door Vlasje. Heel handig omdat je daar verschillende lijstjes in kunt maken. Ik heb daar dus daglijsten, weeklijsten, maandlijsten en weekmenu’s in gemaakt. En alle dagen maak ik een daglijst waarin ik wat dingen van de week- of maandlijst toevoeg indien dit van toepassing is.
Hoe pakken jullie je dagindeling aan?
Lijsten zijn mijn favoriet maar gaat er dan iets mis in de planning, dan stagneert de rest ook. Zo ook vandaag: mijn huis is een ramp maar ik was even weg naar de winkel, zit nu aan de koffie en 2 vriendinnen komen nog op bezoek. Ze zullen niet schrikken maar het is dus heel rommelig. Volgende week is er weer een week.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel lang had ik een paar uur hulp voor de grote klussen. Nu heb ik ook alles in stukken gehakt en doe het zelf. Door mijn rugklachten schoot de tuin er bij in. Ik trapte ik “jouw valkuil”. Deed te veel met onkruid ,omdat ik minder pijn had en ben weer terug bij af.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb ook routines en daaraan vasthouden betekent weinig “groot onderhoud”. Wanneer ik door een specifieke situatie getriggerd word om andere/meer klussen aan te pakken (zonneschijn! struiken snoeien! schuren! schilderen! maaien! etc etc) mag ik van mezelf maximaal drie dingen op het huishoudelike actielijstje zetten. Want ik weet dat ik, al ben ik goed gezond, maximaal drie acties af kan toepen op een dag naast mijn routines. Dus dan kiezen wat op dat moment het meest wijs lijkt. En dat kan ook een visite aan of van iemand zijn en dan worden die andere twee acties niks.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben SLECHT in het huishouden: eerst drie dagen laks, zodat het vervolgens een puinhoop is waar ik tegenop zie. En dan eens in de week zet ik de muziek hard en doe ik in een uur of twee) het hoognodige.
Sinds een paar jaar heb ik iets meer structuur. Ik werk met een CalenGoo, een agenda-app die synchroniseert met de google agenda. Daarin kun je terugkerende taken zetten en per taak instellen hoe vaak deze terugkomt. Als het tijd is voor de taak, krijg ik een pop-up.
Wat ik in ieder geval dagelijks doe, is de drie belangrijkste bottlenecks aanpakken die ervoor kunnen zorgen dat ik ga versloffen: ik ruim de vaatwasser ’s morgens uit, ik ruim door de weeks vóórdat ik Zonne van de BSO of school haal, de eettafel op en ’s avonds na het eten ruim ik het aanrecht leeg. Als ik dat niet doe, is het in no-time weer een zooi… 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Jazeker, in Keep heb ik een asap-lijst, een whenever- en een ooit-lijst. Werkt als een trein. Voor mij, tenminste.
LikeGeliked door 1 persoon
Zo herkenbaar! Vooral dat ‘als het wat beter gaat’ verpesten door weer veel te veel te doen. Misschien leer ik het ooit nog eens😉
LikeGeliked door 1 persoon
Bemoedigende groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb hier een corvee lijst, op papier, met alle klussen die wekelijks gedaan moeten worden. En daar staan de namen achter van de betreffende mensen die het (normaliter) doen.
Begon toen R (nu meman) begon te blijven slapen, en zoonlief tegelijk oud genoeg was om wat corvee te gaan oppakken (9).
Ik zag de bui al hangen (voltijds werken plus een relatie plus een volledig huishouden doen, vond ik teveel)
Met die lijst was het voor iedereen helder wat er moest, en wat de anderen doen. Daarmee was er ook weinig gemekker over de corveeklussen die iedereen had. Ik heb iedereen laten kiezen wat -ie op wou pakken, de rest pakte ik. Maar ik heb geen kniesoren hier, iedereen snapt dat alles gewoon moet een keer. Mijn zoon vindt bijv. sanitair schoonmaken heerlijjke klus: makkelijjk en rustgeven en heel zinvol.
Elk weekend doen we een corvee ronde, waarbij we tegelijk de klussen doen. De een werkt sneller dan de ander (bijj mij afhankelijk van het energie niveau), maar zolang we even lang corvee-en, vind iedereen het eerlijk. Ik pak regelmatig ook maand-en jaarklussen tijdens het corvee op. De anderen overzien dat niet en die kunnen niet opruimen (kiezen). Maar ze zien wel dat dat ook corvee is, dus dat is eerlijk genoeg voor iedereen.
Zelfs in rommelige weken, als de corveeronde niet gezamelijk is, is dit genoeg ingesleten dat iedereen z’n corvee oppakt als het hem/haar uitkomt. En de weken dat ik ziek ben geweest, werkte de lijst prima: het was helder wat er moest, dus de anderen pakten mijn normale klussen er even bij. Zoals wij zijn bijjgesprongen toen zoonlief examen had. Door het overzicht (van de lijst), en de gewoonte die we er nu in hebben, loopt dat heel soepel.
En ik doe dus niet het huishouden, ik regisseer en doe wat klusjes. Wij doen het huishouden hier dus echt samen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben opgegroeid in een huis waar het altijd een bende was, waar ik niks kon vinden, was in de machine bleef zitten tot het weer stonk, soep ging schimmelen in de kelder.. kortom ik werd gek van de rommel..
In mijn huis heeft alles een vaste plek, bewaar ik dingen op categorie, dus eten bij eten en toiletspullen in de badkamer enz. Ik ruim de boodschappen op zodra ik thuis kom van het boodschappen doen en ruim de was weg zodra die droog is.
Het helpt mee dat ik toen ik jong was een opleiding tot gezinsverzorgster gevolgd heb, daar leerde ik gestructureerd werken.
Eigenlijk heb ik altijd om 11.00 s morgens het huis wel aan kant en kan ik de dag verder invullen zoals ik wil. Dit jaar echter ben ik in maart geopereerd aan mijn linkerhand en kon ik maanden niet veel doen. Dat heeft wel achterstand gegeven in bijvoorbeeld schoonmaken luxaflex of ontdooien diepvries, opgeruimd bleef het wel, want dat kan wel met een hand en mijn man is ook geen sloddervos. Nu word ik in September aan mijn rechterhand geopereerd en deze weken ervoor benut ik nu om te poetsen. Ben ik alvast klaar voor de Kerst roep ik nu… (ben al blij als ik tegen die tijd weer zelf echt kan koken en geen voor geschilde aardappelen hoef te kopen) Wat ook meehelpt is dat ik in een royaal huis woon met niet teveel spullen. Ik heb altijd genoeg energie gehad, dus daar ben ik echt mee gezegend. Ik heb geen vaste roosters wel vaste gewoonten. Voor het naar bed gaan kranten wegdoen, afwasmachine aanzetten, vuile was in wasmand, enz. In de ochtend afwas wegbergen, badkamer en slaapkamer netjes achter laten enz.
anekdote: een vriendinnetje van mijn dochter vroeg eens heel verbaasd aan me toen ze bij ons kwam spelen en ik iets stond schoon te maken: Doe jij dit zelf?? ik vroeg hoezo? Zei zij, ik dacht dat jij nooit wat doet in huis, ik zie jou altijd alleen maar lezen. Zeg ik: kijk eens om je heen.. denk je dat ik in een zelfreinigend huis woon of zo.. Bieke
LikeGeliked door 1 persoon
Ik volg zo goed als het gaat de methode van Flylady. Als het even een tijdje wat minder gaat dan geeft dat niet. Je kan altijd zo weer op de trein springen
LikeGeliked door 1 persoon
Ik herken zoveel van wat je schrijft. Het moe kunnen worden van mensen. Ook van de liefste mensen van de wereld. Ik ken het. Het goed verdelen van je energie. Ik ken het ook. Ik vergeet ook snel wat ik wanneer gedaan heb. En de tijd vliegt maar door. Daarom schreef ik in mijn agenda alvast vooruit wat ik zou moeten doen. Dus verschoon ik vandaag de bedden dan in de agenda vooruit schrijven wanneer het opnieuw moet. Maar omdat ik de agenda vaak volkrabbel zag ik door de bomen het bos niet. Nu heb ik bij de Hema een heel leuke deskplanner gevonden. Die ga ik nu eens uitproberen.
Google Keep lijkt mij ook een leuk idee. Je kunt het gratis uitproberen zag ik. Maar hoeveel kost dit wanneer je het gaat gebruiken? Ik geniet altijd van je blog. Groeten van Geri.
LikeGeliked door 1 persoon
Volgens mij is google keep gratis
LikeLike
Het blijft een rotziekte maar fijn dat je voor jezelf uitgevonden hebt wat wel en niet kan, om zo toch zo prettig mogelijk te leven.
Ik had wel meteen beelden met een half opgehangen hemd aan de lijn omdat je wekker ging. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Vriendlief maakt het huis 1 x per week grondig schoon met de stoommachine en groenezeep.
Heb zelf daar geen energie voor.
Wassen, stofzuigen vaatwasser in en uitruimen doen wij allebei.
Koken doe ik elke dag en als ik niet thuis ben ligt er voor vriendlief iets in de vriezer (huisgemaakt) Boodschappen doe ik vaak en soms gaat vriendlief mee.
Net als koken houdt ik ook alle geldzaken bij. En houdt ik alles tot de cent nauwkeurrig bij en ik betrek mijn vriend erbij.
Ik maak geen gebruik van lijstjes.
Maar heb alleen afspraken in mijn digitale agenda wanneer ik werk en vrij heb en als wij een afspraak hebben met iemand.
LikeLike
Overschatten is echt een ding he..zo herkenbaar. Ik heb ook een vaste regelmaat in mijn huishouden gecreerd. Wat fijn dat je moeder je helpt!
LikeGeliked door 1 persoon
Met koken helpt ze nog, ze kookt een keer in de week voor ons, de rest doet ze niet meer. Ze wordt 80 dus dat wil ik niet meer.
LikeGeliked door 1 persoon
Mij heeft de Flylady ook geholpen met inzicht krijgen en routines opbouwen. En heb je die routines eenmaal en zie je dat je dus wel een redelijk opgeruimd huis kunt hebben, dan kost het minder kopzorgen en tijd. Wat ook scheelt is dat ik alleen woon. Met kinderen en/of partner heb je met meer mensen te maken dan alleen jezelf en je eigen routines.
Dus wel die kranten wegdoen (in de tas van oud papier). Wel je kleren klaarleggen voor de volgende dag. Geen stapels nog uit te zoeken papieren op een buffet, maar direct opruimen waar het hoort (Heb dossiermappen alsof ik een administratiekantoor ben). Of weggooien. Vooral veel weggooien.
Het allerfijnste vind ik nog steeds dat ik altijd in een opgeruimde keuken kom in de ochtend. Geen kopjes of dingetjes in de afwasbak. Lekker schoon. Heb geen afwasmachine, maar een teiltje op een plank onder mijn aanrecht.
En wat Flylady mij ook leerde is niet maar tot in het oneindige doorbuffelen. Maar zet een timer op 15 minuten en daarna is het klaar die taak. Klaar! Goed genoeg. Perfectionisme mag ook opgeruimd worden. En ik sta nog altijd verbaasd over wat ik in die 15 minuten kan doen.
Fijn dat je je routines deelt met ons.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb vaste dagen waarop ik de grotere klusjes doe. Maar bijhouden is voor mij het beste. meteen opruimen, wegdoen of in de vaatwasser. Maandag is sopdag dan stof en dweil ik en neem alle stoffen oppervlakken af met een rubber handschoen. (kattenharen). Dinsdag beddengoed in de was. zaterdag stofzuiger door het hele huis, meestal doet mijn man dat gelukkig. Meerdere keren per week moet beneden de stofzuiger door het huis ivm de katten maar tegenwoordig gebruik ik daar ook vaak een swiffer voor. Voor de ramen buitenom hebben we een glazenwasser die eens in de twee maanden komt.
Ik vind het heel knap dat je een tijd kan zetten en dan ook echt kan stoppen, dat is mij nog nooit gelukt.
LikeGeliked door 1 persoon