lezen·recensie

Lezen: de koning van Amerika

Soms lees je een boek dat je geweldig vindt. Omdat het leest als een trein, een mooi tijdsbeeld geeft, het spannend is en gewoon ook goed is geschreven. En je kent de auteur niet. Nooit van gehoord. En dat je dan na lezing erachter komt dat de auteur stapels boeken heeft geschreven. Dát beste mensen, is mijn beeld van de hemel.

‘De koning van Amerika’ van R.J. Ellory stond al heel lang op mijn bibliotheekverlanglijst. Zó lang dat ik niet meer wist waarom ik het erop had gezet. Had ik een recensie gelezen? Was ik getipt? Geen flauw idee. Ik reserveerde het, ging lezen en was verkocht.

Als de Ierse bokser Danny eind jaren dertig meedoet aan een IRA-actie, loopt deze gierend uit de bocht. In de nasleep ervan, loopt het nog meer uit de hand en vallen er doden. Hij verlaat hals over kop Ierland, wordt het land uit gesmokkeld onder een valse naam en vertrekt met de boot naar Amerika, onderweg naar een nieuw leven.

Aangekomen in New York, inmiddels heet hij Frank Madden, ontmoet hij broer en zus Nicola en Lucia Mariani. Zij zijn afkomstig van Corsica en op zoek naar geld (Nicola) en roem (Lucia). Om dat te bereiken moeten ze eerst op de juiste plek zijn, Los Angeles. Om het geld te verdienen voor de reis ernaar toe, strikt Nicola Danny om te boksen voor geld. Ook dit loopt uit de hand en Danny/Frank vlucht met broer en zus naar Los Angeles.

Daar proberen zij een leven op te bouwen. Voor Lucia en Frank is dat in de filmwereld terwijl Nicola steeds meer verstrikt in de onderwereld raakt. Hij ontglipt telkens de dans maar de politie in de vorm van inspecteur Hayes zit hem steeds dichter op zijn hielen.

Geen boek met enorme diepgang maar wel goed geschreven en het geeft een mooi tijdsbeeld van het Hollywood van de jaren dertig en de invloed van de Maffia op de filmindustrie. Met op de achtergrond de vraag of je er ooit in slaagt het leven dat je probeerde te ontvluchten, ook daadwerkelijk achter je te laten. Je stapt weliswaar in een nieuw bestaan maar je blijft hetzelfde mens, hebt dezelfde angsten en maakt dezelfde fouten. Soms word je ingehaald door het verleden en herinneringen.

Aanrader. Ik heb de volgende boeken van Ellory al weer in huis gehaald. Dit valt voor mij in de categorie vreetlezen: verstand op nul en doorlezen maar.

2 gedachten over “Lezen: de koning van Amerika

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s