lezen·recensie

Lezen: De huisgenoten

Door een tip van Ogma las ik een tijdje geleden Vingervlug van Sarah Waters en dat smaakte naar meer. Vingervlug is een prachtige roman over het victoriaanse tijdperk vol intriges, lust en bedrog. Ik kende deze auteur niet maar zag dat ze een uitgebreid oeuvre heeft, dus het werd tijd voor een volgende Waters.

Ook De huisgenoten is een historische roman. Frances Wray woont samen met haar moeder in een oude villa in Zuid-Londen. Het is vlak na de Eerste Wereldoorlog, haar broers zijn gesneuveld en ook haar vader is overleden. Door verkeerde beleggingen en schulden blijven de dames berooid achter en om het hoofd boven water te houden en de vele schulden te kunnen afbetalen, nemen ze huurders in huis.

Met de komst van Leonard en Lilian Barber staat het dagelijks leven in de villa meteen op zijn kop. Dat komt onder meer door het verschil in afkomst – het echtpaar Barber behoort overduidelijk tot een andere sociale klasse – maar ook door de spanningen tussen Leonard en Lilian. Tussen Lilian en Frances ontstaat al snel een vergaand contact en als gevolg daarvan komen ze in een draaikolk aan gebeurtenissen terecht.

Klinkt beetje damesromanachtig toch? Maar dat is het niet. Ik kan alleen niet al te veel vertellen zonder de clou weg te geven. Het geeft een prachtig tijdsbeeld van onder meer het opkomende feminisme in de jaren twintig van de vorige eeuw, de trauma’s die WO1 achterliet en de problemen van de enorme armoede in die tijd.

Prachtige roman over hoe mensen zich staande houden als er een ramp gebeurt en wat zij doen om elkaar, zichzelf (of hun leefstijl) te beschermen.

De Huisgenoten
Sarah Waters
560 pagina’s

6 gedachten over “Lezen: De huisgenoten

  1. Leuk, Waters! Ik houd vooral van haar Victoriaanse boeken / ik weet ineens niet meer of ik dit boek nou heb – gelezen heb. Tijd om te (her)lezen dus! En om te kijken wat ze de laatste jaren geschreven heeft – is er nog iets leuks nieuws uitgekomen? Gaan we naar kijken!

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s