Documentaires

Dialogues for ME/CFS

Getuigenissen van patiënten over leven met ME. Het zijn 8 video’s ingedeeld naar symptomen van de ziekte:
1) Verminderd functioneren
2) Hoe begint de ziekte
3) Post Exertional Malaise
4) Cognitieve Stoornis
5) Slaap
6) Orthostatische Intolerantie
7) Pijn
8) Hypersensitiviteit

Het ingewikkelde verhaal van ME/CVS: onenigheid, kleinering en verwaarlozing

Film over de geschiedenis en historische behandeling van ME en andere postvirale aandoeningen. Het geeft inzicht in het stigma, het gebrek aan aandacht, sexisme, vooringenomenheid, verwaarlozing van de patiënten en aandacht voor de reden van het gebrek aan onderzoeksgelden en biomedisch onderzoek. Engels ondertiteld

ME/CVS: een nachtmerrie voor de betrokkenen

Informatie over deze documentaire: https://bit.ly/3X8UJrs

Unrest

Documentaire van Filmmaakte Jen Brea over hier ziekteproces en de stigmatisering rond ME. Met bijdragen van ernstig ziekte patienten van over de hele wereld. Unrest is langere tijd beschikbaar geweest via Netflix. Helaas momenteel niet.

Voices from the Shadows toont de moedige en soms hartverscheurende verhalen van vijf ME-patiënten en hun verzorgers, samen met inbreng van Dr Nigel Speight, Prof Leonard Jason en Prof Malcolm Hooper. Het werd gefilmd en gemonteerd tussen 2009 en 2011 door de broer en moeder van een ME-patiënt in het Verenigd Koninkrijk. De film toont de verwoestende gevolgen die optreden wanneer patiënten niet worden geloofd en de ziekte verkeerd wordt begrepen. Ernstige en langdurige terugval treedt op wanneer patiënten een ongeschikte psychologische of gedragsmatige behandeling krijgen: behandeling die voorbijgaat aan de realiteit van deze lichamelijke ziekte en de ernstige terugval of verergering van de symptomen die kan worden veroorzaakt door verhoogde fysieke of mentale activiteit, overmatige blootstelling aan prikkels en door verdere infecties.’ (citaat van https://voicesfromtheshadowsfilm.co.uk/)