gezondheid

De stille wereld: uitslag gehooronderzoek

Twee weken geleden deed ik een gehoortest in het ziekenhuis en vanmorgen had ik een gesprek met de arts over de uitslag. Het is natuurlijk geen totale verassing voor mij dat ik een hoortoestel voor zowel links als rechts kreeg voorgeschreven.

Als kind was ik al doof. Een kwestie van erfelijke aanleg in combinatie met regelmatige oorontstekingen. Toch duurde het nog jaren voor ik een gehoorapparaat kreeg. Ik kon me namelijk best wel redden door een combinatie van liplezen en gokken. De af en toe hilarische misverstanden nam ik voor lief.

Toen ik op het werk merkte dat ik tijdens vergaderingen bijna niets meer kon volgen, ging ik naar het ziekenhuis, deed weer eens een test en kreeg een apparaat voorgeschreven. Ik toog naar de orenwinkel, kreeg links aangemeten met het advies dat ik eerst maar links moest gaan wennen en dan voor rechts moest terugkomen.

Toen ik ingeplugd naar buiten wandelde kwam er net een vliegtuig over en de tram reed voorbij. Ik schrok me een ongeluk! Maar ik hoorde ook ineens vogeltjes en andere geluiden waarvan ik niet eens het bestaan wist.

Toch kon ik er niet aan wennen. Ik had weer vaker een ontsteking en ik vond dat het apparaat maar weinig oploste. In gezelschap kon ik namelijk nog steeds weinig tot niets verstaan. Toen ik ME kreeg en thuis kwam te zitten heb ik het apparaat in een la gelegd en dat was het. Dat ik voor rechts dus nooit meer een apparaatje heb aangeschaft, zal u niet verbazen.

Dit jaar had ik een paar keer een oorontsteking achter elkaar in wat tot nu toe mijn goede oor was, rechts. En ik kreeg er zelf erg veel last van. Dat ik in een rumoerige ruimte met veel mensen weinig hoor, boeit me niet aangezien ik toch meestal thuis ben. Maar een gesprek voeren met kind en man aan tafel als we eten is tegenwoordig ook al een uitdaging. De techniek is natuurlijk ook weer wat beter dan 15 jaar geleden dus besloot ik maar weer eens stappen te zetten.

Mijn rechteroor is nu helaas net zo slecht als mijn linkeroor. Dat is dus flink achteruit gegaan. Daarnaast heb ik rechts last van oorsuizen, of tinnitus zoals het ook wel genoemd wordt. Vooral in de nacht vind ik dat rete irritant want ik lig soms wakker van de herrie in mijn oor.

Een grote verbetering ten opzichte van 15 jaar geleden toen ik mijn eerste apparaatje kreeg is dat ik nu eerst diverse modellen mag uitproberen voordat ik daadwerkelijk iets aanschaf. Er is best veel mogelijk, al hangt er natuurlijk wel een prijskaartje aan. De verzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering en ik hoef geen eigen risico te betalen. De apparaten zijn onderverdeeld in categorieën die staan voor verschillende mogelijkheden. Bij apparaatjes van categorie 1 zou ik bijvoorbeeld zelf €175 moeten betalen en bij de hoogste categorie is dat een bedrag van ca €500, voor wat ik er tot nu toe nu van begrijp.

Ik ga me goed laten voorlichten. De arts heeft wel gezegd dat een gesprek buitenshuis voeren in bijvoorbeeld een restaurant een probleem zal blijven aangezien het geluid dan zeer verstrekt binnenkomt. Ik kan me maar op een geluid tegelijk concentreren en in een rumoerige ruimte hoor ik zoveel tegelijk dat ik er niets van kan bakken. Op zich is daar tot op zekere hoogte wel een oplossing voor door een apparaat te nemen dat is aangesloten op de ringleiding. Dan kun je als je naar een concert gaat of zo het geluid van muziek of sprekers versterkt via je apparaatje horen zonder dat je verstorende omgevingsgeluiden hoort.

Nu ga ik vrijwel nooit op stap dus leek me dat niet echt nodig maar ik las net dat deze mogelijkheid ook is uitgebreid naar smartphones en zo. Het apparaatje bevat dan ‘een streamer dat fungeert als afstandbediening en dat tegelijkertijd in staat is om geluiden van bijvoorbeeld de smartphone of huistelefoon draadloos naar de hoortoestellen te sturen. Doordat in veel streamers een T-stand is ingebouwd kunnen deze apparaatjes het signaal van de ringleiding opvangen en draadloos doorsturen naar de hoortoestellen.’ (citaat van de site hoorzaken)

Dat lijkt me fijn! Want met mijn eerste apparaatje kon ik niet goed telefoneren aangezien er een verschrikkelijke piep werd geproduceerd op het moment dat ik de telefoon tegen mijn oor hield. Als oplossing werd dan gegeven dat je de telefoon een beetje van je oor af moest houden maar ja, dan hoor ik niets meer.  Tegenwoordig telefoneer ik hier thuis met mijn smartphone gekoppeld aan een koptelefoon en dat gaat redelijk. Maar zo’n streamer lijkt me nog makkelijker. Nu gaat de telefoon en dan moet ik opnemen en zeggen ‘wacht even’ en dan op zoek naar de koptelefoon en inpluggen. Ingeplugd houden kan niet want dan hoor ik hem niet overgaan. Maar het is dezelfde koptelefoon die ik gebruik voor de meditaties met mijn MP4 speler en die ligt dan weer vaak boven en tegen de tijd dat ik het ding eindelijk heb gevonden is degene die mij belde inmiddels in slaap gevallen. Natuurlijk is overdrijven ook een vak dat ik tot in de puntjes beheers, maar dat het wat gedoe oplevert vat u inmiddels wel.

Tot slot zijn er apparaten die een tegengeluid voor de tinnitus produceren. Zodat de tonen in het oor worden geneutraliseerd. Maar daar is niet iedereen mee geholpen. Het fijn is dat je tegenwoordig eerst alles dus geruime tijd mag uitproberen, ik vind dat echt een enorme vooruitgang. Bij mijn eerste apparaat werd er een mal gemaakt van mijn oor, een maand later mocht ik terug komen en werd ik ingeplugd en dat was dat. De problemen die ik toen meldde werden weg gewapperd. Misschien had ik meer moeten aandringen, misschien lag het aan de audiciën of misschien zijn de tijden gewoon veranderd.

Afijn, wordt vervolgd!

25 gedachten over “De stille wereld: uitslag gehooronderzoek

 1. Mijn man heeft onlangs een implantaat gekregen in het UMC. Hoort nu prima met dat oor. Er ontbrak een deel van een botje en dat is overbrugd met een paar mm titanium. Vroeger was hier weinig tot niets aan te doen, nu is het een relatief eenvoudige ingreep. Vooraf is met een scan bepaald wat de oorzaak van zijn slechthorendheid was.

  Like

 2. Er is ook een soort microfoon die je op tafel kunt leggen. Dan hoor je het tafelgesprek goed en de omgevingsgeluiden veel minder. Ziet eruit als een soort sigaar. groet Annelies

  Like

 3. Er is tegenwoordig veel meer mogelijk als 15 jaar geleden! Ik kan prima telefoneren met mijn hoorapparaatjes. Streamer is inderdaad ook fijn. Gewoon verschillende types uitproberen!
  Marjan

  Like

 4. Dag Martine. Ik lees bij je mee en al reageer ik eigenlijk niet maar ik wil je nu wel laten weten dat ik sinds september ook gehoorapparaten heb waar ik heel blij mee ben. Resound is het merk en ik heb een app op mijn iPhone waarmee ik ze kan instellen. Ze zijn in te stellen voor in een restaurant, muziekvoorstelling enz. Ik heb ze wel helemaal zelf moeten betalen omdat mijn gehoorverlies beneden de 35 decibel zit. Kijk even op internet wat ze precies kunnen. Veel succes met het uitzoeken!
  Groetjes Tanja

  Like

 5. O ja, dat doorsturen van geluid dat is echt ideaal! Mijn vader (helaas al weer vier jaar geleden overleden) had dit uiteindelijk ook, zo hoefde de tv niet meer keihard aan (fijn voor mijn moeder) en kon hij het toch goed verstaan.

  En eindelijk kon ik ook weer normaal met hem telefoneren, ik hoorde geen piep meer van zijn apparaat en hoefde niet meer hard te toeteren omdat hij het anders niet verstond….

  Like

 6. O en ik vergeet nog te zeggen dat ik de beltooon en muziek via de gehoorapparaten kan horen is ook in te stellen. Dit is super want je hebt geen aparte oortjes meer nodig om te bellen of muziek te luisteren. Als je vragen laat het me weten

  Like

 7. Jammer dat je toendertijd geen “testfase” hebt gehad. Mijn jongste dochter heeft sinds haar derde jaar (ze is nu 38) een gehoorapparaat voor haar linkeroor (rechteroor is totaal doof) en krijgt altijd eerst een proefperiode van minstens 'n half haar en toen ze jonger was zelfs langer. Haar (en ook de onze) ervaring is dat de duurste vaak ook de beste zijn dus laat je bij de audicien (wij gingen vroeger ook ieder jaar naar het Audiologisch Centrum van het UMCG) goed voorlichten. Niet alleen over de apparaatjes maar ook over de oorstukjes!

  Like

 8. Let heel goed op.
  Vaak proberen ze je er dure verzekeringen bij aan te smeren. Tot zo'n € 5-600.

  En bij sommige verzekeraars is het zo dat als jij een toestel kiest dat luxer is dan waarop je vanuit de basisverzekering recht hebt ze het HELE ding niet meer vergoeden en niet alleen de meerkosten.

  De facturering is vaak ook heel schimmig zodat niet heel duidelijk is wat je nu waar voor betaald.

  Het is niet alleen jouw verzekeraar die het vanuit de basisverzekering vergoed, maar alle verzekeraars, want het pakket van de basisverzekering is vastgesteld door de overheid en verplicht.

  Ik zie nogal wat van deze facturen voorbij komen en wij hebben de grootste moeite om de juiste vergoedingen vanuit onze stichting te berekenen.

  Like

 9. Bedankt voor het meedenken. Verzekeringen doe ik niet aan voor dit soort dingen. Ik zet liever elke maand zelf wat opzij 'voor het geval dat'
  Voor wat betreft het wegvallen van de vergoeding in geval van een luxer model, dat ga ik vooraf even uitzoeken. Als ik weet wat ik wil en wat er past bij mij ga ik overleggen met de verzekeraar om niet voor verrassingen te komen staan.
  Ik weet dat het in de basisverzekering zit, had me wat onduidelijk uitgedrukt. Maar het is wel zo (is me verteld) dat het bij een aantal verzekeraars onder eigen risico valt en bij anderen weer niet.

  Like

 10. Nee, dat is onjuist, ze hebben allemaal een verplichte eigen bijdrage. Vanuit de basisverzekering wordt 75% vergoed, en ja daarvan valt de eerste max € 385 onder het eigen risico. En je mag maar 1x per 5 jaar van deze vergoeding gebruik maken.
  Die andere 25% kan vanuit je aanvullende verzekering vergoed worden en soms kan daar ook een extra vergoeding uit komen als je binnen 5 jaar nieuwe nodig hebt.

  De leveranciers van de toestellen hebben aan het eind van het jaar vaak acties dat zij de eigen bijdrage overnemen, maar ja als die al in je verzekering zit en als je eigen risico al vol is……….

  Like

 11. Dit is wat er op de site van Beter Horen staat:
  “Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis? Dan betaalt u géén eigen risico wanneer u uw hoortoestel bij Beter Horen koopt. En trouwens, óók met een zorgverzekering van Avéro Achmea, FBTO, Interpolis of OZF betaalt u bij Beter Horen géén eigen risico voor uw hoortoestel.”

  Ik lees dit zo: ze vergoeden dus vanuit de basisverzekering zonder dat ik eerst moet bijdragen vanuit mijn eigen risico. Maar misschien begrijp ik het niet goed.

  Vanuit mijn aanvullende verzekering wordt er niets vergoed.

  Buiten dat maakt het mij niet zoveel uit. Ik heb ze nodig en klaar. Bovendien is tegen de tijd dat ik ze aanschaf waarschijnlijk mijn eigen risico al grotendeels opgemaakt door mij aan andere zaken gezien de injecties die ik krijg en de onderzoeken in het ziekenhuis.

  Like

 12. Goed dat je het mag proberen, ik hoop dat het je bevalt. Ik heb geen hoorproblemen, maar wel last van tinnitus in beide oren. Het is begonnen na een hele luide knal waar ik aan was blootgesteld. Het is vervelend, vooral omdat ik sindsdien ook erg gevoelig ben geworden voor geluid in het algemeen. Ik heb oordopjes op maat laten maken. Die draag ik als ik bijvoorbeeld naar de bioscoop ga. Het geluid daar is onverdraaglijk voor mij. Ik vind het ook erg dat het nooit meer echt 'stil' is in mijn oren. Er valt goed mee te leven, maar ik wil vooral niet dat het erger wordt en dat de ruis in mijn oren luider gaan klinken.

  Like

 13. Ik zit in de eindfase van het testen voor het hoortoestel van mijn linkeroor. Ik heb gekozen voor categorie 5. Ik speel zelf muziek en ga geregeld naar festivals of theater. Ook ik schrok van de enorme geluiden om me heen. Mijn bijbetaling is 270 euro. De afstandsbediening die ik mocht testen geef ik terug. Het is echt niet nodig. Mijn automatische apparaat doet het helemaal naar behoren. Het geluid in mijn oor is niet helemaal weg,maar een enorme verbetering.

  Like

 14. super dat je eest mag proberen wat goed bevalt en bij je past. geweldig dat je zoveel goede tips krijgt. er gaat een wereld voor je open, hopelijk straks ook. wat zalig zal het zijn om tijdens het eten weer heerlijk met elkaar te kunnen praten, zonder misverstanden.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s