Zojuist publiceerde de ME Groep Den Haag een uitgebreide reactie op de brief van de minister. Deze groep is verantwoordelijk voor het starten van het burgerinitiatief ‘Erken ME’ in 2011, waarbij duizenden handtekeningen zijn verzameld. Inzet was het gebrek aan kennis en goede zorg met betrekking tot ME. Het balletje ging rollen, de Tweede Kamer gaf opdracht aan de Gezondheidsraad tot een onderzoek en dat is in maart gepresenteerd.
Belangrijke punten in de reactie van de ME Groep Den Haag op de brief van de minister zijn:
- Goed dat er erkenning is voor ME maar de brief bevat nog weinig concrete toezeggingen.
- Te weinig aandacht voor de huidige ernstige situatie van bedlegerige patiënten. De zorg voor onder meer deze groep patiënten is te veel gebaseerd op verouderde denkwijzen en dat is voor veel patiënten schadelijk.
- De minister laat het na PEM als een belangrijk kenmerk van ME te vermelden. Juist opname van PEM als diagnosecriterium zorgt dat er daadwerkelijk patiënten met ME worden gediagnosticeerd en niet iedereen met ernstige vermoeidheid, wat nu vaak wel het geval is. (want ernstig moe zijn is echt iets anders dan ME en kan bovendien heel veel oorzaken hebben). Voor wie het niet weet, PEM (Post-Exertionele Malaise) ‘is een sterke verergering van alle bij de ziekte behorende klachten na geringe mentale en fysieke inspanning‘, (bron: Reactie brief minister ME Groep Den Haag)
- ME Groep Den Haag uit zijn zorgen over de keuze voor ZonMw als faciliteerder van de onderzoeksagenda. In het verleden was er sprake van belangensverstrengeling bij ZONMw (Opmerking Min of Meer: voor wie het leuk vindt, Arjan Lubach had daar ooit een hilarisch stukje over: https://www.youtube.com/watch?v=8DYsJFW-vSA.
- Er is geen duidelijkheid over het bedrag dat beschikbaar gesteld wordt voor biomedisch onderzoek en bovendien te weinig garantie dat het geld voor 100% naar biomedisch onderzoek gaat.
- ME Groep Den Haag spreekt zijn zorg uit dat het onderzoeksgeld en de onderzoeken te veel versnipperd wordt en pleit voor enkele grote onderzoeksprojecten die aansluiten bij het huidige internationaal onderzoek.
- De minister stelt dat artsen en zorgverleners moeten worden bijgeschoold maar laat na om aan te geven hoe en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is (opmerking Min of Meer: wat grote haast heeft aangezien zorgverleners veel patiënten met ME niet serieus nemen. Dat betekent bijvoorbeeld niet alleen slechte zorg maar ook slechte toegang tot hulpmiddelen vanuit de WMO. Ikzelf heb me niet eens aan een aanvraag gewaagd en bijvoorbeeld een rolstoel en rollator maar zelf aangeschaft, maar niet iedereen heeft daar de middelen voor).
- Er zouden volgens de Gezondheidsraad meerdere ME-poliklinieken moeten worden opgericht, de minister spreekt er maar over één. Dat zou bovendien worden gedaan vanuit de UMC’s en in samenwerking met zorgverzekeraars terwijl recente kennis over ME in die wereld juist ontbreekt.
- Handhaven van de huidige CVS richtlijn bij onder meer keuringen tot er een nieuwe aangepaste richtlijn is, houdt een gevaar voor patiënten in, omdat hun fysieke grenzen niet worden gerespecteerd en patiënten hierdoor een terugval krijgen en zieker kunnen worden. Internationaal is er al afstand genomen van de PACE publicaties en is er overeenstemming dat CGT (cognitieve gedragstherapie) en GET (graded excercise therapie) geen acceptabele behandelmethoden voor ME patiënten zijn. Door hier de richtlijn nog wel te handhaven, blijft het gevaar dat patiënten gedwongen worden toch bijvoorbeeld gedragstherapie te volgen om een uitkering te behouden.
- De minister stelt weliswaar dat het UWV moet toestaan dat patiënten CGT en GET mogen weigeren maar het probleem gaat verder dan dat: patiënten worden gekeurd door een instantie waar adequate kennis over de ziekte en de mogelijke beperkingen als gevolg van die ziekte ontbreekt. Ook moeten we af van de gedachte de patiënten kunnen genezen als ze maar de juiste behandeling volgen. Die is er nu nog niet, dat is geen falen van de patiënt (de gedachte bestaat nog steeds bij velen dat als je maar echt je best doet, je kunt genezen) maar een gebrek aan kennis en zorg.
Inmiddels zijn alle patiëntenorganisaties uitgenodigd door ZonMw om eind januari te komen praten over de onderzoeksagenda. Cruciaal is natuurlijk hoeveel geld er te verdelen is en belangrijker wie dat mag verdelen.
De complete reactie van ME Groep Den Haag lees je hier.
Tot slot nog een opmerking van mijn kant: Groep ME Den Haag is er volgens mij voorstander van de term ME en CVS los van elkaar te koppelen. ME en CVS zijn in hun ogen verschillende aandoeningen, waar in de volksmond dit door elkaar heen loopt. Ook ik zeg meestal dat ik CVS heb, terwijl ik wel degelijk ME heb. Maar bijna iedereen snapt wat ik bedoel als ik CVS zeg en ME doet helaas nog geen bel rinkelen. Of ze denken dat ik MS zeg.
Bovendien zijn er in het verleden geen duidelijke diagnoses gegeven. Ik heb een diagnose van zowel het ME centrum als het VermoeidheidCentrum en beiden spreken in mijn geval van ME/CVS. Ik ben bang dat als we ons heel erg gaan focussen op de naam ME, we een hele groep patiënten gaan uitsluiten omdat die toevallig de diagnose CVS hebben gekregen. Beter is het om te kijken naar symptomen, of iemand inderdaad bijvoorbeeld een PEM heeft na een inspanning of niet.
Laten we eerst maar eens meer gaan ontdekken over de oorzaak en wat we eraan kunnen doen en dán besluiten hoe we het beestje gaan noemen.
Ik sluit mij aan bij jouw slotopmerking.
Instemmende groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb zelfs de non-diagnose “CVS-like” (België). Kan ik helemaal niets mee dus. Ik heb dus iets wat lijkt op CVS, maar niet helemaal. Probeer je met zo’n diagnose maar eens te verweren bij controle-instanties of nog maar gewoon bij familie. Daarom blijf ik ook maar zoeken, al bijna 10 jaar lang, wat het dan wel zou kunnen zijn.
Hier in België beweegt er trouwens helemaal niets op vlak van CVS (de term ME wordt hier niet/nauwelijks gebruikt, eigenlijk CVS ook maar zelden). Hopelijk schieten ze in Nederland nu eindelijk in actie, wie weet volgen de Belgen dan ook (hoewel, met al die regeringcrisissen hier gebeurt er op geen enkel vlak nog iets)
xxx
LikeGeliked door 1 persoon
Afschuwelijk Erika, ik hoop voor je dat t tij in België ook ooit keert
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hoop dat de ziekte snel écht erkent wordt en dat het niet weer zolang gaat duren…. voordat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren.
Echt erg dat het aanvragen van hulpmiddelen zoals een rolstoel e.d. vaak al zo moeilijk is terwijl je de de diagnose wel hebt.
Ik hoop dat er snel meer kennis wordt gegeven over de ziekte bij artsen én UWV zodat mensen niet meer gedwongen worden tot iets wat ze eigenlijk helemaal niet kunnen om hun uitkering te behouden.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel Anita. Toekenning van hulpmiddelen gaat heel willekeurig hoor ik van andere patiënten. Omdat men de beperkingen niet ziet of erkent, wordt al snel gevraagd of je in de huiskamer even 5 meter wilt kopen. Kan je dat, dan ben je al snel te goed volgens de regels. Maar ja bij ME gaat het niet om die eerste 5 meter maar om wat daarna gebeurt. Dus die rolstoel is bij mij vooral om verder instorten te voorkomen.
LikeLike
Ik heb je inhoudelijke blogs doorgestuurd naar mijn schoonzoon, die in opleiding is voor bedrijfsarts. Hij was niet op de hoogte van deze laatste ontwikkelingen en is zeer geinteresseerd. Hij gaat het ook bespreken op zijn opleiding.
Je doet goed werk met je blog!
LikeGeliked door 1 persoon
Dat vind ik heel fijn om te horen, dank je wel!!!!
LikeLike
Laten ze snel starten met onderzoek! En inderdaad niet versnipperd maar grote zoals de ME groep aanbeveelt.
LikeGeliked door 1 persoon