gezondheid

Behandeling: orthomoleculaire therapie (3)

Al eerder schreef ik over de behandeling die ik bij een natuurdiëtist volg. Al dekt die naam niet helemaal de lading, ze is op heel veel fronten en vanuit verschillende invalshoeken – regulier en alternatief – geschoold.

Door deze behandeling zijn mijn darmklachten zo goed als verdwenen. Ik zit nu in het stadium van herstel. Ik volg nog steeds een zwaar aangepast dieet zodat mijn darmen kunnen herstellen van de bacteriële dysbiose die er heerste. De parasiet zit er helaas nog steeds maar dat levert geen klachten meer op zoals buikpijn en diarree. Voor nu laat ik het kreng even voor wat het is, misschien dat we hem in een later stadium weer actief gaan bevechten. Als mijn darmen wat meer hersteld zijn, heb ik meer kans de parasiet definitief de laan uit te sturen.

Het tweede deel van de behandeling omvat een poging mijn energie wat op te krikken. Voor de duidelijkheid: ik verwacht geen genezing. Maar verlichting van symptomen is natuurlijk welkom. De tips en adviezen die ik krijg, zijn gericht op mijn voeding maar daarnaast krijg ik ook supplementen voorgeschreven.

De eetadviezen zijn heel divers: van meer van bepaalde voeding eten om bijvoorbeeld specifieke glyconutrienten binnen te krijgen (bijvoorbeeld drie keer per week koude aardappelsalade, twee keer per week een portie pastinaak, dagelijks een eetlepel kokosmeel over het eten). Ook mijd ik bepaalde voedingscombinaties: ik eet eiwitten bijvoorbeeld niet samen met koolhydraten als rijst, aardappelen of pasta en ik eet fruit alleen tussen de maaltijden door. Ik eet twee keer per dag warm en kook/stoom/stoof bij voorkeur. Alles moet zo licht verteerbaar als mogelijk. Want eten verteren kan ook een aanslag op de energie zijn. Dus eet ik meerdere kleinere maaltijden per dag. Ik moet vier verschillende graansoorten per week eten. Dat is nog best een uitdaging want dan heb ik het niet over granen verstopt in een brood maar over de volle korrel. Gelukkig telt pap ook mee dus ontbijt ik afwisselend met pap van havermout, gierst en quinoa, dan heb ik drie van de vier al binnen! 

Gierst met broccoli


Twee keer per dag warm moeten eten is best pittig voor iemand die bijna geen energie heeft. Om dit toch te kunnen uitvoeren eet ik tegenwoordig heel sober. Voorbij is de tijd van liflafjes en pruttelpotjes. Gewoon linzen met gestoomde groenten, klaar. Of wat rijst met spruiten en wat kerrie en kokos. Groentesoep met gierst. Ook eet ik vaak twee tot drie dagen achter elkaar hetzelfde.

De eerste stap die we in september hebben gezet bij het krijgen van hopelijk meer energie, was het verder aanpassen van het dieet, het voorschrijven van twee nieuwe supplementen, buiten de supplementen ik al slikte (ik mocht gelukkig ook weer met een aantal andere supplementen stoppen) én het laten doen van bloedonderzoek. Een paar weken geleden waren de uitslagen binnen en had ik weer een afspraak met haar.

Het bloedonderzoek wees uit dat mijn ijzer en vitamine d te laag zijn. De rest was wel in orde gelukkig. Dat die vitamine d te laag is, vond ik opvallend. Ik slik namelijk al 5 jaar dagelijks vitamine d en dan tóch een tekort hebben. Dus slik ik nu een veel hogere dosis. Het ijzertekort wordt opgevangen door ijzerbysglicinaat, een heel goed opneembare ijzer die in tegenstelling tot staalpillen geen bijwerking als constipatie kent.

Buiten de vitamine d en ijzer en de supplementen die ik nu spuit (B12) en slik (zink, b-complex, twee verschillende soorten probioticia afgewisseld, cordydivit plus en mitoQ), kreeg ik ook weer een ander supplement voorgeschreven: NADH. Dat is een co-enzym dat onder meer zorgt voor energieproductie, dna herstel en verbetering van het immuunsysteem. Het werkt in op de ATP-productie en het mitochondriale systeem. Ik las op internet dat er verschillende proeven zijn gedaan met ME-patiënten en dat de resultaten zodanig zijn dat het de moeite loont om het te proberen. Mijn diëtist heeft het nu recent bij een aantal patiënten voorgeschreven en zij was heel enthousiast. Sommige mensen schijnen binnen een paar dagen een positief effect te merken.

Bij mij duurde dat wat langer. Nu reageer ik vaak traag of helemaal niet op supplementen. Ook las ik dat het gemiddeld twee tot vier weken kan duren, dus gaf ik het iets meer tijd. Maar niks, nada, noppes. Toen verhoogde ik de dosis en hallelujah, ik voelde meteen iets gebeuren. Ik had drie redelijk goede dagen op rij, voor mij hoogst uitzonderlijk. Hopen dat dit doorzet! 

Vanaf deze week ben ik op haar voorschrift ook de cordyvit en de mitoQ stapsgewijs gaan verhogen. Alles tegelijk verhogen heeft geen zin, want dan weet je niet wat de afzonderlijke supplementen doen. 

Eerder heeft zij mij geadviseerd mijn amalgaamvullingen op een veilige manier te laten vervangen. Omdat ik zelf nauwelijks weet van positieve resultaten bij medepatiënten (een oproep hier op het blog en in de ME-Facebookgroep leverde weinig positiefs op) vroeg ik haar om iets meer toelichting. Ze werkt nauw samen met een tandarts die gespecialiseerd is in overgevoelige zeikerds zoals ik en gaf aan dat het niet alleen om het veilig verwijderen gaat, maar vooral ook om het ontgiften erna. Veel mensen die de vullingen laten vervangen, doen een standaard ontgifting met bijvoorbeeld chlorella. Volgens haar is dat vaak niet genoeg omdat niet elk mens goed kan ontgiften. Ze biedt een traject op maat aan samen met de tandarts die tussentijds meerdere malen de kwikniveaus meet. Mocht bijvoorbeeld na een paar maanden blijken dat er nog steeds veel kwik in het lichaam is, dan wordt het ontgiftingstraject aangepast.   Zij heeft dit ontgiftingstraject nu een keer of tien begeleid en altijd met positief resultaat.

Dat én het feit dat ik haar vertrouw – gezien de resultaten die we tot nu toe hebben bereikt – trok me over de streep. Die vullingen moeten bovendien toch ooit worden vervangen en dan laat ik het liever doen door iemand die er gespecialiseerd in is om het veilig te doen. Bij mijn eigen tandartspraktijk zijn ze best oké, maar ook wel een beetje ‘van dik hout zaagt men planken’. Naar aanleiding van mijn vraag over lekkende amalgaamvullingen wezen ze mij op mijn röntgenfoto’s en zeiden vrolijk ‘kijk, dat lekt niet hoor, niets te zien’. Hopen maar dat die mensen nooit een kerncentrale onder hun hoede krijgen. 

Het laten vervangen staat gepland voor het voorjaar van 2019. Dat is mijn beste tijd van het jaar dus dan hoop ik dat ik de belasting wat beter aankan. Mijn zorgverzekering is inmiddels ook aangepast dus hoop ik daar toch iets van vergoed te krijgen. De supplementen natuurlijk niet maar de vullingen laten vervangen wel.

Dat was het voor nu. Gewoon koken, eten en slikken voorlopig en hopen dat het gunstig uitpakt! In maart heb ik de volgende afspraak en voorafgaand laat ik weer bloed prikken om te kijken of de ijzerwaarden en vitamine d nu wel acceptabel zijn.

26 gedachten over “Behandeling: orthomoleculaire therapie (3)

 1. Hallo Martine
  Weer zoveel herkenbaarheid zit er in je blogs.
  Volgens mij zitten we in dezelfde fase.
  Ook ik heb een kwik belasting en daarbij ook nog aluminium en koper.
  Dus ben ik nu bij een tandarts die mij ‘hopelijk’ ermee gaat helpen om de oude vullingen te vervangen of misschien een paar laten trekken, ze zijn .l. doordat ik in de menopauze kwam, afgebroken. brrrr….

  Ook de voedingsadviezen die je opgeschreven hebt heb ik ook. Vind het nog een heel gedoe, maar het is voor een goed doel.
  Ook ik heb het opgegeven om helemaal te genezen. Dit heeft jaren in beslag genomen om zover te komen in het acceptatieproces, sommige ziekten zijn gewoon niet helemaal te genezen, of hebben hun sporen achtergelaten. ( b.v. zoals ik met de gevolgen van Lyme )
  Nu ga ik verder met mijn leven al is deze stukken minder qua energie als dat ik me had voorgesteld, maar ja we doen gewoon heel wat water bij de wijn.
  En ook een minder actief leven kan een waardevol leven zijn!
  Alleen moet je je mindset veranderen. Ja dat is nogal een dingetje hè?

  Hou ons op de hoogte met de vorderingen, nu even een tijdje een winterslaap houden., En in het voorjaar weer een nieuwe start.

  Leuke blogs heb je en heel leerzaam ook voor mij een doorgewinterde ex-Lymepatient. 😉

  Mar

  Like

 2. Hoi Martine, het lijkt voorzichtig toch iets beter te worden. Wat fijn voor je! Hopen dat het doorzet. Hier ook en vitamine D junk. Ondanks het slikken van 20 mcg wéér te laag. Dus nu slik ik 1600 eenheden op een dag….Cholecalciferol wordt volgend jaar niet meer vergoed, dus je zou nog een portie kunnen inslaan via de huisarts…(als die het kan voorschrijven, ik weet niet welk merk je hebt)

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel veel succes Martine !! Wat fijn dat je beterschap ondervindt. Ik duim heel hard dat het verder de goede kant mag opgaan. Ikzelf moet noodgedwongen ook heel licht verteerbaar eten (en dan nog heb ik continu buikpijn en ben ik heel vaak misselijk). Hier in België zijn zulke artsen moeilijk (niet) te vinden, dus is het experimenteren op eigen houtje. Ik volg dan ook heel graag jouw dieetexperimenten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Leerzame post, Martine.
  Wat fijn dat je zo’n deskundige natuurdiëtiste hebt gevonden en dat je darmen zo rustig zijn geworden. Het belang van gezonde darmen schijnt groter te zijn dan algemeen bekend is.
  Ik herken het functionele koken zonder toeters of bellen, interessant om te horen wát en hoe.
  Hopelijk ga je baat hebben bij de voorgeschreven voeding en supplementen!
  Goed weekend, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ook drie keer per dag warm, en steeds simpeler eten, vaak bonen en groente en dan maak ik simpele dressing waardoor het toch genieten is, en het maken ervan minder energie kost als lasagne ed.

  Je klinkt er wel goed over, fijn!
  Succes!☆

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik bestel daar niet. De merken die mijn therapeut voorschrijft zijn daar meestal niet te krijgen. Ik koop het wel online, meestal als t in de aanbieding is. Dat scheelt ook veel geld. De onlinedrogist heeft vaak goede aanbiedingen.
    Ik kan alleen meestal niet in het groot inkopen omdat wat ik moet slikken vaak wisselt.

    Geliked door 1 persoon

 6. hoi Martine, wat een doorzettingsvermogen moet je hebben. Ik hoop zo dat je meer energie ga krijgen. En dat je vaak eenzaam bent snap ik. Veel sterkte.

  Lieve groet,
  Bea

  Like

 7. Dat is waarschijnlijk een misverstand met je huidige tandarts. Ik werk in de tandheelkunde, als we het hebben over een lekkende vulling wordt er bedoelt dat er cariës onder de vulling ontstaat. De meeste tandartsen geloven niet zo in het amalgaam-verhaal. Ik heb zelf al mijn amalgaamvullingen laten vervangen, jaren geleden al, maar ik ben niet ziek, dus kan je helaas niet vertellen of het verbetering zal brengen, maar baat het niet schaadt ook zeker niet, risico is wel dat je wat last van gevoeligheid met warm en koud kunt ervaren. Ik hoop dat het voor jou een verbetering zal brengen, die supplementen doen in ieder geval al iets goed.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s