werk

Wat is het waard?

Als kind was S. dol op de kermis. Al die lichten en attracties, de suikerspinnen! Wauw. De meeste kinderen zijn er dol op. Elk jaar ging M. met hem een rondje kermis doen. Ook Oma nam hem mee en zo werd de kermisbehoefte goed bevredigd. Dat ‘rondje doen’ is nogal wat, want de jaarlijkse kermis in Hoorn is gigantisch groot en ook echt cultureel erfgoed. Vanaf de vroege Middeleeuwen werden er hier grote jaarmarkten gehouden die werden opgeleukt met artiesten, poppenspelers, muzikanten en goochelaars.

Nu hij ouder is, gaat hij met vrienden. In plaats van dat we hem nu geld meegeven, betaalt hij zelf voor zijn kermisbezoek dat hij spaart van zijn zakgeld. Zo leert hij uitkomen met wat er binnenkomt. Oma heeft hem wel ook dit jaar weer wat toegestopt net als voorgaande jaren, dus er is meer dan genoeg te besteden.

Maar, het boeit hem niet meer zo. Kwam hij vorig jaar al wat gedesillusioneerd terug, dit jaar was hij nog duidelijker. Het is hem te duur. Een toegang  van €5 voor een rad of een zwiepding trekt hem niet. Niet als de pret soms al na 5 minuten voorbij is. Wat hij ervoor krijgt, staat niet in verhouding tot wat het hem kost – vindt hij -en dus hield hij het merendeel van zijn geld in zijn zak.

Ik vind dat wel fijn. Niet dat hij zijn geld in zijn zak houdt – voor mijn part geeft hij alles uit – maar dat hij zo goed voelt wat het hem waard is. Dat is echt een persoonlijke kwestie want hij geeft wel zonder met zijn ogen te knipperen €11 euro uit om ons te trakteren bij de plaatselijke ijssalon. Een ijsje is toch ook binnen een mum van tijd op en klaar, net als een ritje in een reuzenrad. Maar het één levert hem duidelijk meer op dan het ander.

De vriend met wie hij onlangs naar de kermis ging, werkt bij een bollenboer. De laatste drie weken van de vakantie alle dagen en tijdens het schooljaar alle zaterdagen. Deze jongen zat hier thuis te vertellen wat hij verdient met zijn bijbaan. Ik zie S. dan verlangend kijken, het lijkt hem ook wel wat. Later hadden we het erover. ‘Vraag je af wat je vrije tijd je waard is’ gaven we hem mee ter overweging. ‘Meer geld is fijn. Veel vrije tijd is ook fijn. Je hebt weliswaar minder te besteden maar kunt wel als het mooi weer is zeggen dat je lekker gaat zwemmen. Wat wil je gaan doen met het geld?’ Hij heeft namelijk momenteel niet echt een concreet spaardoel. Dat helpt wel voor de motivatie denk ik, om het vol te houden.

Ik ben benieuwd waar hij voor kiest.  Ikzelf was 16 jaar toen ik erbij ging werken en pakte bij mijn eerste vakantiebaan 3 weken waxinelichtjes in bij Verkade, om daarna meteen op tienertoer te gaan van mijn eigen verdiende geld. Later heb ik jaren op een tuincentrum als zaterdag- en vakantiekracht gewerkt en weer later ging ik als alphahulp schoonmaken bij bejaarden en werkte ik als privékokkin. Het waren – buiten het inpakken van de waxinelichtjes – leuke bijbanen waar ik veel van heb geleerd.

Hoe oud waren jullie toen jullie voor het eerst een vakantiebaan hadden, naast school of studie?

30 gedachten over “Wat is het waard?

 1. Ik moet bekennen dat ik geen vakantiebaantjes heb gehad. Ik had weinig geld nodig (gratis strand en zee in de buurt), kreeg bescheiden zakgeld en ben direct na de Mavo fulltime gaan werken op kantoor.(was toen nog net geen 17). Toen ik volop ging stappen verdiende ik dus zelf.
  Tijdens de fulltimebaan nog cursussen gevolgd.

  Like

 2. Geweldige zoon heb je! Ik ging bonen plukken voor 6 cent per kilo (eerste pluk), de tweede pluk leverde 10 cent per kilo op. Geen idee wat ik met het geld gedaan heb.

  Like

 3. Wat fijn, zo'n verstandige zoon!
  Ik was 16 toen ik mijn eerste vakantiebaantje had; drie weken van mijn vakantie werkte ik in een productielijn. Het was heel leuk, en het geld was lekker, maar ik was ook weer blij toen die drie weken voorbij waren. Daarna had ik een paar jaar elke zomer vakantiewerk, maar geen bijbaantje. Ik had scouting op zaterdag, en de meeste bijbaantjes waren juist als ik daarheen 'moest'. Ik vond de dingen die ik daar leerde, de vrienden die ik daar maakte, waardevoller dan het geld dat ik met een bijbaantje zou verdienen. Ik sta nog steeds achter die keuze; sinds een paar jaar geef ik weer leiding, en mijn man ook, en we hebben nu nog zo ontzettend veel aan de groep waar we toen zijn binnengerold; het voelt vaak als een grote familie. En toen mijn man in een paniekaanval een nacht vermist was, waren zij (na een paar maanden dus al) degene die de hele nacht hebben meegezocht. Samen met een stel ingressers (ingress is zeg maar de originele pokemon go, maar dan leuk 😉 ) die door iemand die ik van mijn vorige scoutinggroep ken werden ingeschakeld.

  Oftewel: ik maakte toen al de keuze dat er dingen belangrijker zijn dan veel geld. Maar dan moet je wel eerst weten wat je met je geld wilt doen, en dat zie ik bij je zoon wel goed komen 🙂

  Like

 4. Ik denk dat ik twaalf was. Toen vroegen mijn buren of ik 's avonds op hun kleine kinderen wilden passen en of ik dan zou willen blijven slapen. Graag 🙂 Ik kende de kinderen heel goed en speelde al vaak met ze. Ik was van jongs af aan al een moedertje in spe.
  Mijn oudste zoon ging bijles geven, mijn jongste zoon websites bouwen. Ze waren allebei meestal voorzichtig met geld uitgeven. Ik heb ze afgeraden om bollen te pellen. In de gewone bollenteelt wordt zeer veel gif gebruikt en ik had mijn vraagtekens hoe gezond zo'n baantje kon zijn.

  Like

 5. Als ik het goed onthouden heb, was ik 12 jaar toen ik ging aardbeien plukken.
  Om zes uur in de morgen moesten we present zijn, op warme dagen om 5 uur.

  Goed van S. dat hij zelf voelt wat het hem waard is om iets wel of niet te doen/kopen.

  Groetjes, Marga

  Like

 6. Net als Wilma ben ik na ULO meteen op kantoor gaan werken met 16 1/2.
  Mijn ouders hadden boot en we gingen op vrijdagavond al weg ermee en zaten er ook in de zomervakantie 6 weken op, dus nooit gelegenheid gehad voor vakantiebaantje.

  Like

 7. Wat een verstandige zoon heb je inderdaad! Mooi dat hij blijkbaar het trakteren van zijn ouders op een ijsje wel het geld waard vindt, dat zegt wat over hoe hij om jullie geeft 😉

  Was ik maar zo verstandig geweest denk ik nu soms. Bij mij ging alles er op die leeftijd er gewoon uit, vrijwel iedere euro die ik verdiende, maar daar heb ik ook wel heel veel mooie herinneringen aan over gehouden. Achteraf gezien denk ik wel dat ik net zo veel lol had gehad zonder elk weekend zo vaak uit te gaan, maar dat is achteraf de koe in de kont kijken 🙂

  Vanaf mijn 11e verjaardag heb ik altijd folders gedaan, twee maal per week 2 uurtjes langs de straat om de folders te bezorgen. Leverde altijd een leuk zakcentje op. Daarnaast nog altijd bijbaantjes in het weekend.

  Like

 8. Vanaf een jaar of 10 werkte ik af en toe bij mijn vader op de rozenkwekerij. Dat werd min of meer wel als vanzelfsprekend gezien maar ik kreeg wel altijd betaald. Dat heb ik gedaan tot een jaar of 16 (in de weekenden en vakanties). Mijn eerste echte andere bijbaantje was toen ik 16 was bij een supermarkt achter de vleeswaren. Van mijn eerste verdiende geld heb ik een fiets gekocht. Dat wilde is graag ipv weer een oude fiets van mijn oudere zussen doorgeschoven te krijgen. Ik was reuze trots dat ik zelf die fiets kon betalen.

  Like

 9. Ik was 13 en stopte elke euro in mijn spaarpot. Want mijn school moest ik zelf betalen. Alle weekenden en vakanties was ik aan het werk, soms ook na schooltijd. Ik studeerde en werkte om alles maar te kunnen bekostigen. De bus kon ik niet betalen en mocht elke dag naar Hoorn op de fiets 18km enkele reis. Door weer en wind. Ik baalde dan ook ontzettend dat ik door mijn chronische pijn en vermoeidheid mijn laatste jaar over moest doen, alleen de stage. Daarvoor was er toen geen vergoeding en mocht ik wel een heel les jaar betalen. Gelukkig kon manlief toen vriendlief bij springen anders had ik niet geweten hoe ik dat moest doen. Is dat lang geleden? Nee nog geen 10 jaar terug. Het was zeker leerzaam, ik weet waar me prioriteiten liggen, in geld uit geven voor mezelf ben ik niet goed. Vind het mezelf niet waard want o het kost allemaal veel. Mijn kinderen? Daar geef ik heel makkelijk geld aan uit. Ik wil niet dat ze in een zelfde situatie terecht komen. Tuurlijk is werken voor extra's prima, maar voor een basis behoefte zoals onderwijs vind ik de verantwoordelijkheid bij mij als ouder liggen.

  Like

 10. Toen ik 14 werd moest ik elke zomer drie weken werken, anders kreeg ik de rest van het jaar geen zakgeld of kleedgeld..
  Ik heb veel verschillende baantjes gehad.
  Schoonmaken in een bejaardentehuis, diarree van muren poetsen, plafonds en incontinentie emmers die al een week stonden te marineren.
  In de wasserij, vliegeroveralls strijken die bloedheet nastomen van de droger, tweedegraadsbrandwonden van metalen stukjes, incontinentiematten afschrapen voor de wasmachine ingaan, urenlang theedoeken precies op een lijntje leggen, of urenlang natte dekbekken uit een kluwen trekken en in een machine hangen.
  In een snackbar de ochtenddienst doen om halfzes beginnen, de roosters, filters, vaatwasser, gaststellen, werkbanken, vloeren, murenkoelkasten en koelingen schoonmaken. De bar schoonmaken, bestekpolitoeren, vloeren zuigen en dweilen, wc's poetsen. Af en toe iemand een glasdrinken of ijs verkopen, om elf uur de pannen aan en om twaalf uur naar huis.
  Achter de bar gestaan op dezelfde plek een jaar later, ik heb de leukste drankjes leren mixen, biertjes tappen en was mijn mannelijke collega's erg dankbaar dat ik alleen het eerste uur rondliep, daarna deden de jongens dat. Meestal begon ik om half acht en kwam tegen half vijf thuis.
  Gewoon in een snackbar gewerkt, iedereen moest schoonmaken, iedereen mocht achter de balie.
  In een action vakken vullen en kassa draaien.
  In de supermarkt op de broodafdeling.
  In een bouwmarkt, telefoniste, receptioniste in de showroom, verhuurbalie, vakkenvullen, kassa draaien, schoonmaak
  In een bedrijf telefoon opnemen, archiveren en notuleren.
  In de fruitpluk, rode bessen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen.. Ik heb drie jaar geen bessen gegeten. Mannen die even naar de zijkant liepen, zich over de handen zeken en zo verder plukten.. Brr

  Mijn eerste baantje was toen ik 14 was, de schoonmaak, wasserij en fruitpluk deed ik allemaal 1 week via een uitzendbureau. Ik mocht op donderdag aangeven of ik wilde blijven of liever iets anders.. Liever iets anders.

  Daarnaast liep ik elke week een plaatselijk suffertje met wat folders van mijn 14e tot mijn 19e.
  Zodra school weer begon was het uit met de pret, 5 uur opstaan, poetsen, huiswerk, 8 uur naar school 17 uur terug, huiswerk, schoonmaken, koken, huiswerk, 12 uur naar bed. Ik zou niet weten hoe ik ook nog een baantje had moeten doen. Op zaterdagen had ik 6 uur huishoudelijke taken, maakte ik bakken huiswerk, en op zondag zaten we uren in de kerk, en las ik altijd de boeken waar ik verslagen van moest maken.

  Petra

  Like

 11. Ik gaf mijn kinderen altijd kermisgeld op de dag dat het de Euro dag was. Ze konden dan kiezen of ze een paar keer ergens ingingen of dat ze er mee naar de speelgoed winkel gingen of in hun spaarpot storten. De eerste keer had Marietje al in de gaten dat de prijs die je met eendje vangen kreeg je ook voor veel minder geld bij de winkel kon kopen en koos er voor niet meer naar de Kermis te gaan. Als ik even langer spaar kan IK ook een dagje naar een pretpark mam…..
  Ik had mijn eerste baantjes in een verzorgingshuis toen ik 15 was. 4 weken hard werken. Van het geld hèb ik mijn ouders mee naar de chinees genomen. …wat IK er verder van heb gedaan geen idee meer.
  Hubbie kocht van zijn eerste vakantiewerkgeld zijn eerste elektrische gitaar.

  Like

 12. Ik gaf mijn kinderen altijd kermisgeld op de dag dat het de Euro dag was. Ze konden dan kiezen of ze een paar keer ergens ingingen of dat ze er mee naar de speelgoed winkel gingen of in hun spaarpot storten. De eerste keer had Marietje al in de gaten dat de prijs die je met eendje vangen kreeg je ook voor veel minder geld bij de winkel kon kopen en koos er voor niet meer naar de Kermis te gaan. Als ik even langer spaar kan IK ook een dagje naar een pretpark mam…..
  Ik had mijn eerste baantjes in een verzorgingshuis toen ik 15 was. 4 weken hard werken. Van het geld hèb ik mijn ouders mee naar de chinees genomen. …wat IK er verder van heb gedaan geen idee meer.
  Hubbie kocht van zijn eerste vakantiewerkgeld zijn eerste elektrische gitaar.

  Like

 13. Ik ontdekte rond mijn 16e dat vrije tijd mij meer waard was dan extra geld. Ik gaf niet zo om materiële spullen en uitgaan, dat maakte het makkelijk. Ik was tevreden met een abonnement op het buitenbad (vooral met zomerweer!), een abonnement op de bieb en een oude transistorradio waarmee ik luisterde naar Hilversum 3 en piratenzenders.

  Ik merkte wel dat ik een uitzondering was op leeftijdgenoten.

  Tegenwoordig werk ik niet meer dan 4 dagen per week, dat vind ik wel genoeg. Om carriere en status geef ik niet. Wel om vrijheid. Ik ben tevreden met mijn huurhuis.
  Ik ben dus weinig veranderd.
  Maar nu ben ik geen uitzondering meer!

  Overigens is het wel zo dat ik mijn werk heel serieus neem en plichtgetrouw ben. Dus vrijheidsdrang betekent niet de kantjes ervan af lopen!

  Like

 14. Ik was 12 toen ging ik aardbeien plukken, bonen plukken en later in het seizoen onkruid wieden. Van het eerste geld heb ik Zweedse muilen gekocht. Toendertijd had iedereen die aan en ik wilde ze ook. Het geld dat ik daarna verdiende spaarde ik en een klein beetje gebruikte ik om uit te gaan.

  Like

 15. Ik was 15 en mijn dochters waren beiden 16 toen ze gingen werken als student. Mijn zoon daarentegen ziet dat niet zitten en is bijna 18 en heeft nog niet gewerkt. Zelf vind ik het beter dat ze uit werken gaan en beseffen hoeveel alles kost en hoeveel ze er voor moeten doen. Ik merk wel dat zij die er voor werken hier spaarzamer zijn.

  Like

 16. Ik heb gewerkt in de horeca, gasten bedienen, opruimen, afwassen, wc's schoonmaken, alles bijvullen, superleuk vond ik het om ik een team te werken en fijn dat ik weer geld had om benzine voor mijn brommer te betalen. Ook ging ik vaak met mijn vader naar de rommelmarkt, spullen verkopen, vond ik geweldig, heb er superherinneringen aan. Kreeg ik ook altijd een leuk zakcentje voor. Ik denk dat het goed is om een bijbaantje te hebben, je leert diverse dingen en vooral om met mensen om te gaan en je leert de waarde van geld want het is ineens heel anders als het jou geld is ipv je ouders, je krijgt er meer waardering voor. Mijn kinderen heb ik altijd aangespoord om een bijbaantje te nemen en zij hebben dat ook beide gedaan. Ik vind dat ze daar veel van leren.

  Like

 17. Ik was 11/12 toen ik tijdschriften ging bezorgen, officieel mocht dat nog niet, de wijk stond op de naam van mijn oudere zus en die wilde ermee stoppen, later is de wijk wel op mijn naam gezet en toen ik 13 was heb ik een hele zomer ook nog extra wijken gelopen en ook nog folders en krantjes. Toen ik 14 werd ben ik ook bij de supermarkt gaan werken, na ongeveer een jaar ben ik toen gestopt met de tijdschriften en ben ik nog wat meer in de supermarkt gaan werken. Ik gaf mijn geld voornamelijk uit aan lekkere dingen, zoals koekjes, snoep, chips en later bier. Maar verstandig als ik was had ik ook op mijn 14de zelf geregeld dat er, zodra mijn loon binnen was, 50 gulden naar mijn spaarrekening ging. Op mijn 17de ben ik daarvan op vakantie geweest!

  Like

 18. Ging vanaf mijn 12e oppassen bij de buurkindjes, heb dit dan ook jaren gedaan. Vanaf mijn 14e had ik er een tijdschriftenwijk bij op vrijdag, en op woensdag de omroepbladen. En vanaf mijn vijftiende heb ik een 6-dagen krantenwijk gehad. Dit heb ik ook een jaar of 2 gedaan. En in de zomervakantie's vanaf mijn 17e heb ik productiewerk gedaan, met papieren. Bollen pellen, schoonmaken e.d. heb ik nooit gedaan, vond en vind dat geen leuk werk. In je eigen huis doe je het natuurlijk wel. Maar vond het niet de moeite waard omdat als bijbaantje te gaan doen. Ik had natuurlijk ook mijn oppasbaantje nog steeds, en kreeg zakgeld en later studiefinanciering, en had het extra geld ook niet nodig. Was en ben geen stapper en heb het geld later in mijn/ons huis gestopt.

  groetjes
  Janneke

  Like

 19. Ik was 12 toen ik kersen ging plukken. Ik heb al vroeg geleerd om geld te verdienen wilde ik wat extra's doen omdat wij het thuis absoluut niet breed hadden. Vanaf mijn 13e aan een voedingsband in een verzorgingshuis en op mijn 16e in een winkel. Ik ben altijd blij geweest met mijn baantjes en dat breng ik ook over op mijn kinderen. Onze zoon heeft 3,5 maand vakantie en dat is veel te lang om niets te doen. Hij heeft veel uitgegeven maar ook veel gespaard. Dat wordt bewaard.
  Dochterlief heeft gewerkt maar is nu gestopt. Ze 'teert' nog van dat geld. Ze doet oppassen en als ze 15 wordt wil ze ook een baantje erbij.

  Like

 20. Ik was 14 en mocht mijn opa helpen bij de midgetgolfbaan die hij in beheer had. Heel gezellig voor ons beiden en de klanten vonden t ook wel leuk geloof ik opa en kleinkind. Daarna heb ik oa folders en kranten rondgebracht, en in bediening gewerkt.
  Ik vind dat een kind best mag werken mits niet gevaarlijk, minimum loon en dat school of opleiding er niet onder leidt. Het is voor je grote mensen leven ook goed voor je cv dat als je klaar bent met studeren of middelbare school dat er al iets op je cv staat. Liefst ook wat aansluit je op opleiding en belangstelling al heb je dat niet altijd in de hand natuurlijk met bijbaantjes. Van een bijbaantje krijg je levenservaring leer je verantwoordelijkheidsgevoel (bv op tijd komen, niet uitgaan de avond voor je moet werken enz) en je verdiend er wat extra's mee. En als er niets is om voor te sparen dan kan je t altijd nog weg zetten op de spaarrekening, zo kon ik alles dus wel mooi nieuwe kopen he toen ik huis uit ging ;).
  Mbt. de kermis wij deden altijd 3 dingen doen en de rest is gewoon sfeer snuiven. Dus dan eerst gingen we kermis over en kijken wat er was te doen was. Daarna is t keuzes maken. Vaak vroeger was dat een draaimolen, buggys en touwtje trekken.Daarna werd het de octopus, breakdance en een suikerspin. De laatste keer ging onze dochter gewoon voor de sfeer mee met haar vriendinnen. Prima!
  Gr Petradepooh

  Like

 21. Wij hebben juist zoon erg achter zijn broek aangezeten om een baantje te zoeken. Hij heeft nu een jaar in een winkel gewerkt en daar een heleboel van geleerd. Het geld heeft hij allemaal gespaard (hij krijgt voldoende zak en kleedgeld en af en toe een extraatje van opa en oma). Nu heeft hij voor zijn opleiding in goede snelle laptop nodig en heeft een deel van zijn spaargeld erbij gelegd om een super game laptop te kopen. Wat is hij trots en zuinig op dat ding. Hij had pech dat hij door een knieblessure geen nieuw contract kreeg dus gaat hij nu opnieuw op zoek naar een baantje. Dit keer wil hij sparen voor zijn rijbewijs. Hij krijgt wel een deel van ons en de rest spaart hij zelf maar bij.
  Ilse

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s