persoonlijk

Schok

Gisteren veranderde een stralende dag in een inktzwarte maandag door het nieuws dat Lodewijk Severein en zijn vriendin Ingrid Visser bruut zijn vermoord en begraven. Vorige week schreef ik al een stukje over de onuitwisbare indruk die Lodewijk op mij heeft gemaakt. In de krant en op internet lezen we alles over wat Ingrid en Lodewijk hebben bereikt in hun leven. Dat is veel. Succesvolle carrières in de volleybalwereld als spelers en als manager, succesvol in het zakenleven.

Wat ik niet lees is dat Lodewijk als leraar ook zeer succesvol was en op veel scholieren een stempel heeft gedrukt. Hij kon geweldig lesgeven en zag jou als scholier, de persoon die je was. Hij wist ons te bereiken en te motiveren. Je kon met hem over van alles praten, of dat nu de lesstof was of je persoonlijke sores. Hij was een warm en hartelijk mens die de hele klas uitnodigde om zijn pasgeboren oudste dochter te komen bewonderen. Ik weet zeker dat er de afgelopen week honderden, zo niet duizenden oud-leerlingen van Lodewijk met een baksteen in hun maag rondliepen, levend tussen vrees en hoop.

Ik kreeg gisteren veel lieve mails van lezers die mij een hart onder de riem wilden steken omdat ze het nieuws hadden gehoord en mijn stukje van vorige week hadden gelezen. Hartelijk dank allemaal. Maar het gaat natuurlijk niet om mij en mijn eventuele verdriet. Want hoe groot moet de schok en het pijn wel niet zijn voor zijn dochters en de familie van Ingrid Visser. Hoeveel kracht moeten ze wel niet hebben om de komende tijd te doorstaan, om te verwerken wat er is gebeurd en de rechtszaken die gaan volgen mee te maken.

Het leven kan keihard zijn. Het enige wat ik nu kan doen is genieten van mijn gezin, blij zijn met wat ik heb en voelen dat ik leef. Ik ga verder met een diepe buiging voor mijn oud-leraar. Ik doe mijn ogen dicht en zie hem voor me. Voor mij blijft hij altijd de held in zijn door Stofke gebreide truien die als geen ander een brug wist te slaan tussen de wereld van de volwassenen en ons, de scholieren.

22 gedachten over “Schok

 1. Verschrikkelijk wat je geliefde leraar en zijn partner hebben moeten ondergaan. Woorden van afgrijnzen tov 'die' daad schieten me echt tekort.Ik wens alle familieleden, vrienden en mensen die Lodewijk en zijn partner gekend en geliefd hebben heel veel sterkte in de verwerking van het verlies.liesbet

  Like

 2. En toch jij ook sterkte toegewenst. Afschuwelijk. Mijn gedachten dwalen veel af naar de mensen met verdriet, die verschijnen in de media de laatste weken. De moeder van de jongens, de weduwe van de militair en nu weer twee families met verdriet en alle gevoelens die bij zulke wrede daden komen kijken. De dag plukken en genieten van wat je hebt. We hebben er zon bij :).

  Like

 3. Veel sterkte voor beide families! Verschrikkelijk wat er is gebeurd.
  Als volleybal familie gingen we vroeger regelmatig met de kinderen naar Top-volleybalwedstrijden. Zo hebben we Ingrid, als jonge speelster, zien volleyballen toen ze in 1995 Europees kampioen werden. Een topeertje!

  Like

 4. Dit soort dingen breekt toch je hart? Ook al kende ik de man en zijn vriendin niet, het afgrijzen is er niet minder om. Dat er mensen zijn die zoveel kwaad in zich hebben om zulke daden te begaan, kun je als normaal denkend mens niet snapppen…

  Like

 5. Als ik nu ook het nieuws lees hoe alles is gebeurd draait mijn maag om……. Zulke details wil je niet weten als familie maar je zult ze wel horen hoe dan ook. Ik wens dan ook zijn kinderen en hun andere nabestanden veel liefde en kracht toe.
  Spaarcentje,geniet ze van wat je hebt want als iets duidelijk maakt dit alles is wel dat t zo ontnomen wordt.
  Gr pdepooh

  Like

 6. Vreselijk voor de familie van de slachtoffers en m'n volgende gedachte was aan jou,
  sterkte meis en blijf genieten van alles wat je hebt, je kan 't idd zomaar 'kwijt' zijn
  groet

  Like

 7. Je maag draait om als je de verhalen leest en hoort, over het hoe en wat,onvoorstelbaar. Je zou toch niet weten wat je tegen hun dierbare zou moeten zeggen. Vr.Gr Kathy.

  Like

 8. Vreselijk nieuws en inderdaad voor de direct betrokkenen helemaal een nachtmerrie. Voor jou een schok, en je zet een mooi altaartje voor hem op door je mooie herinneringen te delen.

  Like

 9. vreselijk.. en vandaag werd het nieuws nog slechter, zo erg voor alle betrokkenen. heel erg bedankt dat je dit gedeeld hebt, het is een mooi eerbetoon aan een mooi mens.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s