algemeen

Leeg nest

Vanmorgen zwaaiden wij S. uit die op schoolreis is gegaan. Hij is nu onderweg naar Engeland. Met de boot. En komt zondagochtend pas weer terug. Slik.

Ja, dat is best lang vind ik. Maar gelukkig heeft hij geen last van heimwee en is zo’n reis alleen maar helemaal leuk voor hem. S. volgt 2-talig onderwijs en het is de bedoeling dat de kinderen onderling tijdens de reis ook alleen maar Engels met elkaar praten. Ze verblijven op het landgoed Finnbourough Hall vlakbij Cambridge dat een ‘explore and activity camp’ is en het programma bestaat uit veel taallessen, buitenactiviteiten, sportmomenten en verkenningstochten door Cambridge.  Kortom, helemaal geweldig natuurlijk.

Hier logeert S. deze week, helemaal top toch?

Het schooljaar zit er voor hem al weer bijna op en het is net zo leuk en fijn geworden als hij (en wij) had(den) gehoopt. S. volgt zoals gezegd 2-talig onderwijs en zit op het gymnasium. Hij heeft geen moeite met het aangeboden programma en draait heel makkelijk met alles mee. Het enige waar hij in het begin echt aan moest wennen was de organisatie van het leer- en huiswerk. Zo veel vakken tegelijk en voor sommige toetsen moet je toch echt een paar dagen van te voren gaan beginnen met leren. Dát was hij niet echt gewend, maar nu inmiddels wel.

Hij scoort bovengemiddeld en kan straks door naar de 2e klas van het 2talig gymnasium. Het is fijn dat het zo gaat, leren is voor hem een makkelijke en daardoor plezierige aangelegenheid en niet verbonden met stress en faalangst. Dat het anders kan zien we soms wel. Sommige kinderen bij hem in de klas kunnen wel het niveau van het onderwijs aan maar met het 2-talige hebben ze soms erg veel moeite. Naast aanleg voor een taal zal het misschien ook uitmaken of er thuis wel eens Engels wordt gesproken. Wij overhoren S. net zo makkelijk in het Engels, er wordt naar Engelstalige muziek of documentaires geluisterd en gekeken en dat zal misschien wel schelen. Er zijn bij S. kinderen in de klas waarvan de ouders geen woord Engels begrijpen of spreken, zo ontdekten wij op een ouderavond. Dan kun je je kind ook minder goed begeleiden en moet het meer zelf uitzoeken. Dat kan natuurlijk maar dat maakt het voor een kind dat misschien al minder aanleg voor een vreemde taal heeft, nét wat moeilijker. Er zijn dus wat ‘uitvallers’ in zijn klas, die volgend jaar naar ‘gewoon regulier’ onderwijs gaan.

S. pikte het allemaal heel makkelijk op, wij vonden het in ieder geval razend snel gaan. Hij spreekt nu vloeiend en zonder haperen Engels. Natuurlijk kent hij niet alle woorden en is de grammatica nog niet altijd correct maar hij weet zich heel makkelijk uit te drukken en als hij een woord niet kent, omschrijft hij het. Ik vind het zelf een groot voordeel voor een kind als het zich zo makkelijk weet uit te drukken in een andere taal. Daar gaat hij zo veel plezier en profijt van hebben tijdens een studie of met werk later.

Niet alleen de helft van de lessen is in het Engels, er zijn ook regelmatig uitstapjes naar het buitenland zoals nu naar Engeland en over een paar jaar naar New York. Omdat hij op het gymnasium zit, is er daarbuiten ook wat meer ruimte in het lesprogramma voor culturele uitstapjes. Dat maakt deze school tot een dure opleiding, We betalen bijvoorbeeld per jaar     €400 voor het 2talige onderwijs, en € 50 euro voor extra gymnasium uitstapjes. Daarnaast heb je dan nog een ‘gewone’ ouderbijdrage, huur van en kluisje en nog wat zaken. In totaal betalen wij per jaar ca € 660, best pittig dus. Ik leg per maand dus een bedrag opzij zodat we dat in augustus makkelijk kunnen ophoesten.

Na terugkomst uit Engeland gebeurt er niet meer zoveel. Er is een toetsweek en er zijn nog wat activiteiten en uitjes en dan is het klaar, het eerste jaar zit er bijna op en is voorbij gevlogen! Nu eerst een hopelijk lekker lange zomer en dan op naar de tweede klas!

18 gedachten over “Leeg nest

 1. O herkenbaar! Wij hebben het proces met allebei onze dochters meegemaakt. Wij dachten meer aan hen dan zij aan ons. En het gekke is, het went maar toch ook weer niet. De jongste is inmiddels 21 en zat onlangs voor har studie in Bosnië voor 10 dagen. En volgend jaar studeert ze drie of vier maanden in Istanbul aan de universiteit. Ja, zo gaat het nu eenmaal. En ze hebben superveel plezier en steken er veel van op. Fijn dat hij zo makkelijk mee kan. Wat zal hij een plezier hebben.

  Like

 2. Wat heerlijk dat S. het zo ontzettend goed doet en nog veel fijner dat hij er ook nog eens veel plezier aan beleefd. Lijkt mij een win win situatie:) Wat een prachtige locatie waar de kids verblijven, dat ziet er echt geweldig uit. Dat S. maar echt mag genieten en veel mag leren.

  Like

 3. Heerlijk he, wanneer je kind zo goed gedijt op school. Helemaal geweldig zo'n trip naar Engeland. Het lijkt wel de Harry Potter school!
  Ben benieuwd hoeveel mijn kinderen opsteken van het Engels bij ons thuis. Ik kijk/keek graag naar de antiek-en huizenprogramma's op de BBC; woorden als 'Brittish silver', 'hallmark', 'bay window', 'granny annex' zijn wel leuk, maar voor een carriere op Cambridge vast niet essentieel 😉

  Budgetteren is jou wel toevertrouwd, het geld zal wel weer ergens vandaan komen.

  Straks komt je zoon weer thuis met allerlei verhalen, tot die tijd geniet maar even van het huis met z'n twee.

  Like

 4. Wat leuk voor S! Ik heb 3 maanden een onderzoeksstage gedaan in Cambridge, vond het echt een leuk stadje met veel geschiedenis. Erg mooie omgeving ook. Hopelijk hebben ze een beetje goed weer daar!
  Ik heb zelf veel vakken in het Engels gevolgd op school (Europese school) met een native speaker teacher. Je leert dan inderdaad snel een taal, helemaal als je met andere nationaliteiten in de klas zit. Alleen maar een voordeel voor later! Fijn ook dat het hem zo makkelijk afgaat (al is slimheid en discipline en metacognitieve vaardigheden niet hetzelfde…). Je ziet vaak bij kinderen die door de middelbare school fietsen dat ze het toch wat lastiger hebben op de universiteit omdat je er dan toch meer tijd in moet steken en dat zijn ze niet gewend. Maar komt vast goed met S, als ik het zo hoor :). Geniet lekker van de tijd met zn tweetjes en voor je het weet is hij weer terug.
  Mariska

  Like

 5. Ach ja, vijftig euro per maand voor een gedegen opleiding met ook nog veel ervaringen en lol, dat klinkt helemaal niet zo slecht, toch?

  Like

 6. Fijn dat hij het zo goed doet! Heb jij het nu even rustig thuis! Dat lijkt mij ook wel heel lastig, gelukkig duurt het nog even voordat onze kinderen die leeftijd hebben. Nu blijft het bij een schoolreisje naar een speeltuin in de buurt of een nachtje logeren bij opa en oma. Dat loslaten lijkt mij wel heel lastig.

  Like

 7. Fijn dat het goed gaat, dat is voor ouders altijd een heerlijk gevoel.
  Andere scholen kosten ook geld. Er is misschien wel enig verschil, maar als je zoon het goed naar zijn zin heeft op deze school is dat ook zeker wat waard!

  Like

 8. Gelukkig gaat het allemaal erg goed en voorspoedig met je zoon. Op onze school gaan de 4de havisten naar Cambridge. Als zoon overgaat en wordt ingeloot mag hij ook gaan.
  Nog even een paar weken alle zeilen bijzetten voor alle kinderen.

  Like

 9. Zo dat ziet er mooi uit waar S. heen is nu!
  Wat fijn dat het hem zo goed gaat op school, dat is heel wat waard.

  Like

 10. Wow, dat klinkt allemaal erg leuk. Dat zou in de toekomst ook wel wat zijn voor mijn kids. Ze vinden Engels op het moment erg interessant, maar in de onderbouw van de basisschool komt het helaas nog niet aan bod. Zonde, kinderen pikken 't zo snel op. Ik denk dat mijn dochter ook een goede Engelse gesprekspartner aan mij zou hebben. 😉 Papa mag dan het wiskundehuiswerk voor zijn rekening nemen.

  Like

 11. Het ziet er prachtig uit. Dat wordt genieten!
  Fijn dat je zoon het zo goed doet. Wel goed gedaan om elke maand wat apart te leggen.

  Liefs Frederique

  Like

 12. Ik zag vorige week groep.8 vertrekken op schoolreis en schoot helemaal. Voor mij is dit ver van mijn bed schoolreisjes en.je zal er wel in mee groeien. Maar S gaat naar een prachtige locatie en omgeving. Ik.hoop dat hij het naar zijn zin heeft.

  Like

Reacties zijn gesloten.