algemeen

Geen goede voornemens maar wel een jaarmotto…

De kerstdagen waren erg oké dit jaar. Eerste Kerstdag kwamen Schoonouders, mijn moeder en een huisvriendin hier eten. Iedereen nam iets mee zoals taart, toet en vooraf dus wij hoefden alleen voor het hoofdgerecht te zorgen. Onder de kerstboom stond een mand vol met cadeaus en ik geloof dat iedereen vol gegeten en blij weer naar huis ging. Het was gezellig en relaxt en goed te behappen. Ikzelf ben erg verwend met het laatste boek van Henning Mankell, een prachtig knalrood espressokannetje, de 3e serie van The Bridge en nog wat kleinere frutsels waar ik eens goed van ga genieten de komende tijd.

Tweede Kerstdag deden we niets dan uitslapen, lezen en in pyjama rondlopen totdat M. ineens kluskriebels kreeg en motiveerde waarom hij nu net die dag een kastje moest gaan bouwen voor de kamer van S. Nou ja, als hij daar blij van wordt, dan is het prima. Dus trok hij het luik naar de zolderverdieping dicht om de zaag- en boorherrie tegen te houden en zat ik lekker te lezen op de bank met 4 katten om me heen.

Geheel in stijl en traditie kreeg ik op zondag de terugslag van vrijdag en lag ik de hele dag plat. Ik heb uiteindelijk een groot deel van de middag geslapen terwijl de mannen verder ging met project kastje maken. Na die terugslag wist ik meteen weer waarom ik zo’n moeite met de feestdagen heb. Tegen de tijd dat ik een beetje ben bijgekomen van de kerstdagen, dient het volgende feest zich al weer aan, oudejaarsavond.

We vieren het niet echt, we gaan nergens naar toe, dat gaat niet met mijn slechte gezondheid en 4 katten waarvan er 2 echt heel erg bang zijn voor het geknal. Dus hebben we een rustige avond met zijn 3tjes (eigenlijk 4tjes, oma eet hier mee en gaat daarna richting haar eigen huis), blijven op tot 12 uur, roepen hard hoezee en duiken erna in bed. Dat klinkt wat liefdeloos en zo bedoel ik het helemaal niet. Ik geniet van het bij elkaar zijn maar zie deze periode als een aanslag op de energie terwijl ik al zo slecht het najaar in ging. Ik voel me al maanden niet goed en dat vertaalt zich in wat ik kan doen en in hoe mijn lijf aanvoelt. Daarom was het ook zo stil hier op het blog de afgelopen tijd. De concentratie is slecht en voor mijn gevoel heb ik weinig te vertellen. Toch mis ik het wel dus en ben ik er blijkbaar toch weer ;-).

Ik kijk terug op een jaar waarin we onze financiële doelen haalden maar mijn persoonlijke doelen mislukten. De gestage vooruitgang van de afgelopen jaren op gezondheidsgebied stokte en het is moeilijk geweest om daar mee om te gaan. Ik heb mijn verwachtingen flink moeten bijstellen en het duurde even voordat ik die drol wist door te slikken. Want ondanks alle dit jaar gevolgde behandelingen, aangepaste voeding en leefstijlverbeteringen ben ik dit jaar een stuk slechter dan vorig jaar en heb ik weer een stuk van mijn herwonnen vrijheid moet inleveren. Het leven is weer vooral in huis en op de bank. Zo dus. Het is zoals het is en ook dit zal wel weer voorbij gaan.

Ik wil jullie een hele fijne avond wensen en een mooi 2016. Voor mezelf hoop ik op meer gezondheid en meer ruimte voor mezelf door andere keuzes te maken. Geheel in strijd met andere jaren – ik houd niet van goede voornemens want de uitvoering wordt bij mij aangepakt alsof het een militaire operatie is – kies ik dit jaar wel voor een motto of leidraad. Het is een vraag die – zo weet ik omdat ze dat ooit schreef – bij ons aller Vlasje aan de muur hangt.  Een mooi behapbaar motto, toepasbaar op alle grote en kleine levensvragen maar ook geschikt voor kleine huis/tuin/ en keukenperikelen. Want als ik iets heb geleerd dan is het dat het bij mij nooit goed genoeg is. Het kan altijd beter. En juist het loslaten van die enorme verbeterdrang van mij geeft ruimte en rust. Dus mijn motto voor 2016 wordt:
 Is dat zo?

21 gedachten over “Geen goede voornemens maar wel een jaarmotto…

 1. Het is nog steeds een levensmotto dat tot de kern gaat. Dank voor de eer dat je mijn motto overneemt! En een betere periode zal wel in de levenscirkel langskomen. Veel berusting en kracht toegewenst!

  Like

 2. Door gezondheidsperikelen (drie operaties en aaneengesloten herstelperiode) in het afgelopen anderhalf jaar, heb ik ervaren hoe het is om beperkt te zijn. Het leven dat tijdelijk in 'de wachtstand' staat, even niet meer zovanzelfsprekend is.
  De te meer respect voor de manier hoe jij in het leven staat en ondanks de tegenslagen toch elke keer zoekt naar het positieve. Dat mag ook wel eens gezegd worden!
  Een hele fijne dag gewenst samen!
  BespaarBalans / http://www.bespaarbalans.nl

  Like

 3. Zo mooi hoe je dat allemaal kan verwoorden! Ik zou zeggen; gebruik je schrijftalent!
  Een boek over ME misschien?
  Ik hoop dat dit jaar een beter jaar mag worden voor je en wens je een fijne avond.
  Warme groet, Marie

  Like

 4. mijn motto voot 2016: “van wie moet dat dan?”

  Fijne jaarwisseling! Ik blijf ook lekker gewoon thuis met een ontzettend bange hond

  groet
  Femke

  Like

 5. Geniet van het samen zijn met de mannen. Ik hoop dat de katten rustig door de jaarwisseling heen komen. Ik wens jullie veel liefs, kracht en al wat goeds is voor 2016. Je bent een topper en onwijs sterk.

  Like

 6. Fijne jaarwisseling (wij doen ook niks anders dan met z'n tweeen op de bank t.v. kijken met lekkere hapjes).
  Wat een leuk motto!
  Iedereen zegt altijd (twijfelachtige eer) dat ik zo'n sterke “ahum” eigen mening heb, dus misschien moet ik dat motto maar eens op mezelf gaan betrekken. 😉

  Like

 7. Ik wens je het aankomende jaar een betere gezondheid toe.En een liefdevol jaar met je gezin en katten. Mijn motto waar ik me wat meer bij neer ga leggen is: wat vandaag niet lukt dan maar morgen of een andere keer.

  Like

 8. Martine, een wijs motto! Ik wens je alle goeds in het nieuwe jaar, vooral heel veel energie en levenslust! Behoud als het even kan je kracht en je optimisme, ze zijn een voorbeeld!
  Ik ga straks naar oudste dochter en haar man, samen met jongste en haar vriend vieren we met ons vijven nieuw jaar, gewoon met leuke bordspelletjes en gezonde en wat minder gezonde hapjes.

  Like

 9. Alvast een heel fijn 2016 toegewenst. Ik hoop dat je meer energie hebt dan in dit jaar.
  Voor mij staat er over 2 weken alweer een operatie gepland dus we beginnen goed. Ach ik kan er maar vanaf zijn.
  Groetjes en doe rustig aan.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s