recepten

Glutenvrij/lactosevrij bakken: 1) bananenmuffins

Het hoe en waarom van glutenvrij en lactosevrij eten legde ik in de vorige blogpost uit. Zoals eerder beloofd, zal ik wat recepten plaatsen die glutenvrij en lactosevrij zijn. Wat kunnen jullie verwachten? Muffins en taarten op basis van kokosmeel of amandelmeel, pannenkoekjes van amandelmeel, pannenkoeken/wraps op basis van kokosmeel en tapioca, notenbrood, brood van teffmeel. En verder waar ik zin in heb. Ik zal in de titel telkens duidelijk zetten dat het een kookitem is, dus boeit het je totaal niet, kan je die post lekker overslaan. Nou, daar gaan we!

Zoete lekkernijen bakken met amandelmeel is hele makkelijk want van nature smaakt dit meel al heerlijk zoet. Amandelmeel an sich is glutenvrij maar ben je heel gevoelig dan raad ik je aan amandelmeel met het officiële glutenvrij logo te kopen. Dat is te koop bij reformwinkels en ook via internet. Ben je dat niet, dan kun je het in grotere hoeveelheden inslaan bij webshops als pit en pit of the body en fitshop. Probeer vooral eerst eens uit of het wat voor je is door eerst een kleiner zakje te kopen, met glutenvrij logo bij een biologische winkel of zonder bij een toko of Turkse winkel. Het is wel prijzig. Met glutenvrij logo betaal je bijvoorbeeld bij een glutenvrije webshop voor 500 gram 12 euro. Daar bak je misschien 3 keer van. Zonder logo is het ook best prijzig, ik betaal bij de Turkse winkel hier in Hoorn voor 200 gram € 4,29. Het loont dus echt de moeite om als je het verdraagt zonder logo in het groot in te kopen. Als ik het per 2,5 kilo inkoop, betaal ik € 19 per kilo. Het blijft dus een prijzige hobby om met amandelmeel te bakken. Voordeel is wel dat het vult als een tierelier, dus je eet er minder van.

Ik bak al jaren met amandelmeel, ook toen ik nog niet glutenvrij moest eten, gewoon omdat we het heel lekker vinden! Ik heb het dan ook al jaren voorgezet en iedereen schuift het naar binnen zonder dat ze het idee hebben dat ze ‘heel erg aangepast’ eten.

Met amandelmeel bakken is niet moeilijk. Je moet er wél rekening mee houden dat het sneller vochtig of wat zompig wordt. Gewoon meel zuigt beter vocht op. Als het resultaat te vochtig is naar je smaak, moet je óf de hoeveelheid vocht wat verminderen óf wat minder ei er door doen.
 
Als jij wel lactose verdraagt dan kun je de kokosolie in de recepten vervangen door een zelfde hoeveelheid roomboter.

Veel van wat ik bak is variatie op hetzelfde thema, zoals jullie zullen zien. Denk vooral in vervangingen, dat doe ik ook altijd. Dus geen dadels in huis maar wel vijgen? Gooi er vijgen door. Of rozijnen, of een scheutje honing. Ik bak zelf vrijwel nooit met suiker omdat ik al jaren suikervrij eet (ook nog, ben wel een zeikerd hè) en omdat ik inmiddels – op chocola na – helemaal ben afgekickt, is iets al snel heel zoet voor mij. Maar pas ook hierin de hoeveelheden aan naar je eigen smaak of voorkeur.

Succesnummer 1 in dit huis:
banananmuffins

Wat heb je nodig voor 12 muffins?

 • 3 rijpe bananen in stukken gesneden
 • 150 gram amandelmeel
 • 6 (gedroogde) dadels (zonder pit!)
 • 2 eieren
 • 2 el gesmolten kokosolie
 • snuf zout
 • 1 thl wijnsteenzuur bakpoeder
 • rasp van een halve biologische citroen (*)
 • optioneel: 1 theelepel vanillepoeder en/of 1 theelepel kaneelpoeder

(*) op niet biologische citroenen zit een waslaagje dat je niet naar binnen wil krijgen, dus kun je geen bio citroen vinden, dan sla je dat gewoon over. Maar ze zijn tegenwoordig zelfs al verkrijgbaar bij de Lidl.

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Week de dadels even in heet water als ze heel hard aanvoelen. Als je verse dadels gebruikt hoeft dat niet. Vergeet de pit er niet uit te halen!
Meng de droge ingrediënten: het amandelmeel, zout en het bakpoeder.
Smelt de kokosolie in een pannetje. Doe de eieren in een hoge kom, samen met de stukken banaan en de zacht geworden dadels. Zet de staafmixer erop. Giet de olie erbij, nog even mengen.
Voeg de droge ingrediënten toe en roer goed door. Meng als laatste het citroenrasp erdoor en evt. vanille/kaneelpoeder.

Verdeel het beslag over (ingevette) muffinvormpjes (*) en bak in het midden van de oven af. 30 minuten voor een heerlijk goudgeel resultaat.

(*) ik gebruik siliconen bakvormen, dat hoeft niet te worden ingevet.

Ik snij de afgekoelde muffins doormidden en besmeer ze met suikervrije jam van Dalfour. Dan gaan ze zo de vriezer in, tenminste wat er na het in mijn mond stoppen overblijft….

(dit recept werd eerder gepubliceerd op mijn kookblog Echt Eten, Puur Koken)

8 gedachten over “Glutenvrij/lactosevrij bakken: 1) bananenmuffins

 1. Ik maak mijn amandelmeel door amandelen te malen met het molentje van mijn staafmixer. Volgens mij is dat het allervoordeligst en bovendien absoluut 100 procent amandel. ( net nog gedaan om amandelspijs voor a.s. Paasbrood te maken)

  Groetjes Jacq.

  Like

 2. ” ze zijn zelfs tegenwoordig al verkrijgbaar bij de Lidl”….Dat is voor mij de winkel waar JUIST allle biologische groente ligt naar mijn gading. Ik heb geen aandelen maar ik vind de groente en het fruit van Lidl heel erg goed en vers. Ze hebben ook een groot aanbod van wat apartere dingen als aardpeer e.d.

  Lekker recept!

  Like

 3. Tijdje geleden heb ik de site koolhydraatarmrecept.nl ontdekt daar vind je ook veel lekkere recepten met amandelmeel en/of glutenvrij en lactosevrij. Aanrader is de pompoen zuurkoolschotel, net een zonnetje op je bord. Ik heb net vandaag het pindakaasbrood gemaakt. Ehm effe wennen, maar wel lekker.
  Olga

  Like

 4. Hoi Martine, kijk je wel eens op zoetrecepten.nl? Daar staan ook leuke dingen. En op de site van Schär.En als je lid bent van de patiëntenvereniging voor PDS (PDSB) dan krijg je ook korting op o.a. http://www.winkelglutenvrij.nl. En als mensen FODMAP volgen staan er op fodmapfoodies ook hele leuke recepten.
  Bedankt voor je recept.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s