algemeen

Zaterdag

Vorige week had ik een blaasontsteking en de kuur die ik volgde, sloeg niet heel snel aan. Ik begon dinsdag met slikken en pas tegen zaterdagavond werd de buikpijn en de ‘zeikbehoefte’ minder. Wat zeker niet mee hielp was dat ik flink last kreeg van bijwerkingen. Nu zat ik niet meer elk kwartier op de wc om alleen te plassen want mijn darmen kregen het ook druk.

Maandag ging ik naar de orthodontist voor de uitgestelde afspraak en daar werd de beugel weer verder aangeschroefd. Hoewel ik de laatste maanden nauwelijks last had na een controle was het dit keer wel raak. Ik heb tot vrijdag alleen pap, roerei, puree en soep naar binnen kunnen werken.

Dat in combinatie met een verkoudheid die maandagavond begon, maakte wel even dat ik zin had om mijn haren uit mijn kop te trekken. Vier weken achtereenvolgens verkouden, keelontsteking, koortsuitslag, oorontsteking, blaasontsteking en dan weer verkouden….ja dat is niet echt fijn.

Dinsdag haalde ik daarom wat versterkende middelen zoals een stootkuur vitamine C en zo. Op zich onbegrijpelijk dat falende immuunsysteem want ik eet ladingen groenten en fruit (nou ja deze week vooral in gepureerde vorm), maar dat wil blijkbaar niet zeggen dat ik alles goed opneem. En misschien heeft mijn lijf tijdelijk wel gewoon veel meer nodig. Op zich hoort dit echt wel bij ME.  Het immuunsysteem van ME/CVS-patiënten reageert heftiger op een infectie en blijft bovendien langer actief. Mijn eigen ervaring is dat de meeste infecties niet alleen langer duren maar ook vaker voorkomen. Ik vang echt elke virusje op dat in de lucht hangt.

En nu? Nu is het even rustig. Ik begin weer op te krabbelen. De komende tijd wil ik proberen in ieder geval weer alle dagen buiten te komen. Want de afgelopen 4 weken was ik geloof ik in totaal een keer of 6 buiten. Ja, dat is ook niet goed voor de mens.

Buiten dat gaat het eigenlijk best goed. Ik voel me mentaal redelijk en heb de herfstdepressie redelijk de deur weten uit te werken met behulp van mijn nieuwe daglichtlamp en de vitamine d. Wel voel ik me erg overprikkeld. Dat komt zeker door de gezondheidspech, dat stimuleert van alles op de verkeerde manier in mijn brein.  De prioriteit ligt hier dus op flink bijtanken.  Dat is nodig want er komt voldoende (voor mij) spannends aan. Komende vrijdag moeten we met Dibbes naar de dierenarts voor zijn jaarlijkse controle en dat is door zijn altijd panische reactie hierop erg stressvol, niet alleen voor hem maar ook voor mij. En heel binnenkort wordt de buitenkant van het huis geschilderd. Nou ja, alleen dat stuk waar M. niet bij kon, dus de eerste verdieping en het stuk onder de dakgoot.

Ik heb al met Oma afgesproken dat ik naar haar toe kan als er hier geschilderd wordt. Op zich valt het mee, het duurt hooguit twee dagen. Voor mij is het heel belangrijk dat ik me afzijdig houd met zoiets. Want voor je het weet ga ik taart bakken voor de schilder en zet hem een overheerlijke lunch voor. En blijf als een vaatdoek achter als de man weer vertrekt.

Natuurlijk ligt hier een leerkans van jewelste in het verschiet maar die pak ik nu even niet op. Hoe slechter ik me voel, hoe minder goed ik bij mezelf kan blijven in de buurt van vreemden. Dát weet ik inmiddels wel. Dus trek ik mijn eigen plan.

Na de schildersklus gaan we dan verder met de keuken. Het wordt nu echt tijd om te stoppen met alles maar voor ons uit te schuiven – het komt nu eenmaal nooit uit – en één en ander aan te pakken. Ook geef ik de komende maand de katten van de buren eten. Ik vind dat leuk om te doen maar dat is voor mij echt wel een activiteit die als ik niet uitkijk ten koste van mijn toch al beperkte mogelijkheden gaat. Ik moet dus heel slim (nóg slim-slimmer-slimst-allerslimst) met mijn energie omgaan de komende tijd. Hier zal het om die reden daarom waarschijnlijk even stiller zijn de komende tijd. Jullie zien me wel weer verschijnen!

25 gedachten over “Zaterdag

 1. Erg jammer dat je zo je energie moet plannen om niet onderuit te gaan. Maar ook erg goed van je dat je deze dingen al bij voorbaat wéét, jezelf en je lijf al zo goed kent, dus dat je je plan kan maken om niet onderuit te gaan.
  Sterkte en tot later.

  Groet,Greet

  Like

 2. Als het zo moeilijk is om met Dibbes naar de dierenarts te gaan, waarom laat je die dan niet bij je thuis komen?
  Mijn dierenarts bood dat zelf aan gezien de stress van 1 mijn katten.

  Like

 3. De gewone onderhoudssupplementen als d en b en probiotica slik ik wel nog steeds. Ik koop en slik alleen niet meer alles waarvan ik op internet lees dat een patient in spanje er iets baat bij heeft na een vage test. Ik probeerde van alles uit van carnitine tot l glutamine tot gog mag weten wat ;-).
  Paleo weet ik niet, ik eet nog steeds stapels groenten, alleen nu dan met rijst en aardappelen.
  Ik heb zelf geen positieve verbetering ervaren na twee jaar paleo eten. Hoe lekker ook ik kreeg er stress van, vooral door de combi ik wel en gezin niet zo eten.
  Toen paleo niet werk paleo ai protocol gedaan. Daarna Aurvedische hersteleetmethode met eten dat herstelt, toen weer strikt paleo.
  Weet je op een gegeven moment houdt t op.
  Alles gedaan, alles geprobeerd, blijkbaar is mijn lijf zo. Van al dat gezoek naar oorzaken draai ik ook door in mijn Hoofd.

  Like

 4. Hebben we het eerst jaar na zijn operatie geprobeerd. Ik kreeg hem niet in de mand dus de arts thuis laten komen. Toen hij haar zag werd hij compleet hysterisch. Echt als in tegen het plafond opvliegen.
  Hij is toen uiteindelijk naar buiten gevlucht na me helemaal te hebben opengekrabd en wilde twee dagen niet naar binnen komen.
  Dat werkt dus niet voor hem. Onvoorstelbaar maar ik denk dat hij de geur van de praktijk rook aan haar.
  Nu krijgt hij voorafgaand aan een bezoek medicijnen die de spieren verslappen. Ik blijf bij hem in een klein kamertje de hele tijd. Als hij dan slapper wordt stop ik hem in de mand en dan naar de arts.
  Zodra dat voorbij is, is er niets met hem aan de hand. Dus dat werkt goed.
  Ik heb de hoop dat naarmate hij ouder wordt en de trauma's van zijn verleden wat weg zakken wde routine van het naar de arts gaan iets minder eng wordt voor hem.

  Like

 5. Yup. Gewoon lekker gewoon doen, zou ik zeggen. Niet weer je hoop op iets anders vestigen. Je schreef er een paar dagen geleden nog over.

  Soms waaien er helaas diverse virusjes en bacteriën na elkaar binnen. Zeker in deze tijd van het jaar. Hopelijk was dit de laatste en kun je vanaf nu weer herstellen.

  Like

 6. Wat een hoop herkenning hier alleen bij mij vele malen minder dan bij jou. Ik denk vaak aan je situatie en hoe moedig ik je vind.
  En dan de katten van de buren eten geven en de behoefte om de schilders te verwennen ten koste van jezelf.
  Herkenbaar. Ik moet mezelf ook vaak stoppen want ik kan erin doorslaan.
  Dan de stress van je poezen voelen. Ik ben daar ook erg gevoelig voor.
  Als het hier niet goed gaat met 1 van de beestjes gaat t met mij ook niet goed.
  Overgevoelig voor allerlei indrukken.
  Pas goed op jezelf.

  Like

 7. Hopelijk knap je nu snel op want weken je niet lekker voelen en de klachten van ME dat is erg heftig en kost veel energie….
  Heel veel beterschap en veel succes met Dibbes bij de dierenarts!
  Fijn weekend!

  Like

 8. He bah zeg, jouw immuunsysteem ligt wel erg dwars op dit moment.
  Erg oppassen met suikers na zoveel antibiotica zegt men (darmflora afgebroken, suiker voedt de rotzakjes in je darmen).
  Ik zou nog ergotherapie oppakken eind dit jaar en aan de slag gaan met de activiteitenmeter om te leren mijn energie beter te verdelen. Ik voel me er nog steeds niet klaar voor, ben bang te veel in te moeten leveren. Overbelasten en crashen om beurten is ook niet leuk en goed maar ik zie er nog te veel tegenop.

  Like

 9. He bah zeg, jouw immuunsysteem ligt wel erg dwars op dit moment.
  Erg oppassen met suikers na zoveel antibiotica zegt men (darmflora afgebroken, suiker voedt de rotzakjes in je darmen).
  Ik zou nog ergotherapie oppakken eind dit jaar en aan de slag gaan met de activiteitenmeter om te leren mijn energie beter te verdelen. Ik voel me er nog steeds niet klaar voor, ben bang te veel in te moeten leveren. Overbelasten en crashen om beurten is ook niet leuk en goed maar ik zie er nog te veel tegenop.

  Like

 10. Jeetje. Ik schrik er wel van hoe weinig je buiten bent geweest. Ik kan me echt niet voorstellen hoe dat is ookal kun je het allemaal zo goed verwoorden. Sterkte met aansterken. Helena

  Like

 11. Dag Martine. Sterkte de komende periode met Dibbes en de andere activiteiten. Wij hadden/hebben hier stress met onze Kaatje. Die werd ineens ziek met afvallen. We hebben zelfs afgelopen vrijdag een echo laten maken van haar nieren. Gelukkig zijn die goed en is het “maar” een nierbekken ontsteking. Maar over zo'n ziek katje blijf je toch de hele tijd over tobben. Gelukkig slaan de antibiotica aan.Ze is afgelopen nacht en vandaag ook weer aan het eten gegaan. Dus dat zorgt voor wat opluchting. Maar je ervaringen met Dibbes en de dierenarts zullen bakken energie kosten stel ik me zo voor.Dus heel veel succes met het verdelen van je energie de komende periode.

  Like

 12. Dat uitstellen van 'grotere' dingen/activiteiten herken ik zooo goed ! En steeds is er weer een gezondheidstegenvaller waardoor iets niet goed uitkomt. Sosm kun je dat dan zo zat zijn, he? En dan doe jij in mijn ogen ( ik bedoel in vergelijking met mij) nóg veel zo lijkt het. Ik bewonder hoe jij met goed plannen en uitkienen toch behoorlijk kwaliteit aan je leven weet te geven.

  Wat ik ook herken is dat het veel energie kost om steeds opnieuw weer te gaan voor een dieet, een nieuw supplement en nieuwe hoop. Al dat uitzoeken alleen al ! En dan niet of nauwelijks verschil merken , of je blijven afvragen waardoor een bepaalde verbetering of verslechtering nu eigenlijk komt. Ik ben er ook wel even klaar mee, pfff!
  Wat wel apart is : ik heb weliswaar me/cvs maar zelden last van langskomende virussen / verkoudheden/griep/ontstekingen. Dat is ook waarom ik door de jaren heen ben blijven twijfelen of ik 'het'wel heb , ondanks herhaalde diagnose .

  Like

 13. Weet je wat misschien het proberen waard is? Zodra je denkt dat de blaasontsteking er is, een fytotherapie product gaan nemen van cranberry met D-mannose. De D-mannose hecht zich aan de bacterie. Al zoveel resultaat gezien bij verschillende mensen. Neem dan wel een produkt zonder troep, bijvoorbeeld de cranberry plus van Activo. Ik weet dat je moedeloos wordt van al die supplementen, maar geef het een kans ;-). Die antibiotica heeft zoveel bijwerkingen.

  Like

 14. Sterkte met de max-programma. Binnen jouw energie budget is dit stiekum over de max, dus ik hoop dat S. je af en toe kan helpen met de buurkatten voeren, of andere truukjes. Want slim omgaan met je energie doe je al best wel. En katten zonder eten laten, dat doet n mens natuurlijk niet. Maar weer een paar weken niet naar buiten (omdat de andere taken de energie opvreten als n pacmannetje) tja. En buitenloopje en buurvrouw combineren zou ik bij ieder ander zeggen, maar bij jou vrees ik dat jouw systeem dan weer recalcitrant gaat worden (want jij wil wel)

  Geen echt wijze woorden dus, alleen sterkte. En geniet van alles.

  Like

 15. Ik had ook blaasontsteking, maar gelukkig wel baat bij de antibiotica. Het maakt soms ook wel uit welke soort je hebt. Veel verschil in werkzaamheid en reactie bij jezelf.

  Mijn voorkeur gaat altijd uit naar furabid of nitrofurantoïne. Trimetoprim is ook wel prettig. Ik probeer de '-ciline' varianten altijd te vermijden ivm anticonceptie.

  Heb jij trouwens een beugel die aan de achterkant echt wordt aangetrokken? Of krijg je een nieuwe draad?
  Ik heb sinds kort een plakbeugel, maar die krijgt steeds een nieuwe sterkere draad die zichzelf weer in het halfronde model trekt ipv onregelmatig zoals mn tanden.

  S.

  Like

 16. Je krijgt het ook wel voor je kiezen zeg. Vervelend dat je zo ziek was. Maar fijn dat je nu weer wat opkrabbelt. Het gevoel van overprikkeld zijn herken ik. Daar heb ik zelf ook erg last van op het moment… Ik kan wel gillen eerlijk gezegd.

  Huisvlijt

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s