gezondheid·Op zoek naar Pippi

Op zoek naar Pippi: wat er allemaal mogelijk is

Wat vooraf ging:
Mijn voornemen voor dit jaar is meer Pippi Langkous in mijn leven. Waarbij Pippi staat voor pret en vooral meer genieten.  Speelsheid ontbreekt volledig in mijn leven waar elke energie-uitgave vooraf gebudgetteerd moet worden. 9 jaar ME heeft mij heel voorzichtig en behoudend gemaakt. Maar ik word er niet beter van. Het gevaar bestaat dat ik namelijk nu alleen de dingen doe die moeten gedaan worden (douchen, koken) en dat dit ten koste gaat van de leuke dingen in het leven. Daar wil ik juist meer van na 9 jaar bankzitten! Door te denken ‘Waar heb ik zin in’ in plaats van ‘wat moet ik doen vandaag’ voel ik een ruimte die ik eerst niet zag. De behoefte die naar boven komt drijven kan soms wel,  soms niet vervuld worden.  Of worden aangepast naar wat wel kan, en dat voldoet ook….
 

De vraag ‘waar heb ik zin in’ leverde telkens weer op dat ik graag Tai Chi wil doen. Ik schreef er vorig jaar al eens over. Jaren geleden heb ik dit twee jaar gedaan en ik vond het heerlijk. Voor die mensen die het niet kennen: Tai Chi is een Chinese bewegingsvorm die ook wel een meditatie in beweging wordt genoemd. Ronde zachte harmonieuze bewegingen die vloeiend in elkaar overgaan, bijna als een dans. Er zijn verschillende vormen en stijlen maar allemaal hebben ze effect op lichaam én geest. Van oorsprong is het gekoppeld aan de vechtsport, een soort verheven boksen of vechten. Meer gericht op goed omgaan met energie en balans. Omdat als dat goed zit, de spierkracht vanzelf volgt. Een echte Tai Chi kenner wordt het waarschijnlijk zwart voor de ogen met deze uitleg maar het gaat even om een beeld schetsen.

Oké, Tai Chi in mijn leven dus. Het plan was al tijden om als ik me iets beter voel aan Tai Chi te gaan doen, ik heb al een docent uitgezocht. Maar me iets beter voelen gebeurt maar niet. En dat is zo tegenstrijdig want ik weet uit ervaring dat het doen van Tai Chi een enorm gunstig effect heeft op lichaam en geest. Maar ik kan niet zomaar de grenzen van mijn lijf negeren, die zijn er wel degelijk en als ik dat forceer, riskeer ik een terugval die weken kan duren. Een gekmakende cirkel dus want om het te kunnen doen moet ik me iets beter voelen en juist als ik het ga doen ga ik me iets beter voelen.  Pippistijl is dan dus gewoon maar beginnen met behulp van Youtube!

Als snel bleek Tai Chi nog echt te hoog is gegrepen voor mijn lichaam. Het is bovendien niet eenvoudig te leren (de kennis die ik had is behoorlijk weggezakt) en de bewegingen zijn soms best ingewikkeld. Over naar een alternatief: Qi Gong. Ook een Chinese bewegingsvorm die ik eerder deed. Is anders dan Tai Chi niet gekoppeld aan vechtsport maar ‘gewoon’ gericht op meer ontspanning en gezondheid en een betere doorstroming van energie. Het is net als Tai Chi een hele langzame bijna gracieuze manier van bewegen. Ook Qi Gong kent allerlei gezondheidsbevorderende effecten. Het is goed voor de motoriek, maakt je bewuster van je ademhaling, kalmeert het zenuwstelsel en nog meer andere dingen die heel fijn zijn. En, belangrijk in dit geval, het is net wat makkelijker te doen voor mij.

Qi Gong dus, lang leve Youtube! Ik doe het nu om de dag, heel rustig aan. Ik doe dan meestal een sessie van 7 minuten maar kan als ik meer aan kan zoeken naar uitgebreidere sessies. Jullie kunnen je wellicht voorstellen hoe blij ik hiermee ben! 

Naast de Qi Gong was er ruimte voor nog meer fijne dingen. Maandagmiddag gingen M. en ik naar de middagvoorstelling van Lion. Een prachtige film die je half jankend achterlaat maar wel enorm de moeite waard. En gisteren maakte ik een wandeling langs het IJsselmeer.


Voor mij is dat eigenlijk iets te hoog gegrepen op dit moment (wegens te ver weg) maar ik heb een tactiek die mijn brein bedot: ik loop langzaam. Zó langzaam dat mijn brein volgens mij niet doorheeft dat ik beweeg ;-).  Ik sta tussentijds veel stil en ben niet zozeer aan het lopen om mijn conditie te verbeteren maar gewoon om daar te zijn. Ik wilde namelijk het kruiende ijs zien. Dat is elk jaar áls er ijs ligt toch weer spectaculair. Ik was net iets te laat, denk dat er dit weekend meer te zien was  maar evengoed was het prachtig. De foto’s van het ijs zijn allemaal jammerlijk mislukt maar de boom komt goed uit vind ik ;-).

Na nu bijna een maand meer Pippi is de conclusie dat dit goed gaat. Ik moet niet zomaar mijn grenzen negeren maar ik merk dat het heel erg uitmaakt hoe ik iets doe. De manier waarop is cruciaal, zoals het bijvoorbeeld het hele langzame lopen om toch ergens te komen. Omdat niet alleen lichamelijke inspanning maar ook leuke dingen doen mij te veel prikkelt met als gevolg een lichamelijke reactie (pijn, niet slapen, moeheid), heb ik wel weer een behandeling opgepakt die goed is voor een overprikkeld brein. Nu vanuit de intentie om meer pret te kunnen hebben en niet zozeer om beter te worden. En die relaxtere invalshoek maakt een wereld van verschil merk ik. Waarover een volgende keer meer!

18 gedachten over “Op zoek naar Pippi: wat er allemaal mogelijk is

 1. Fijn dat je langzaamaan de Pippi Langkous in jezelf terugvind en dat je er in slaagt om ondanks je beperkingen toch meer te genieten van het leven.
  Leuk dat je het hier over Qi Gong hebt. Een vriendin van mij is hier veel mee bezig en er heel enthousiast over. Ik wil er zelf ook wel wat meer over leren.

  Like

 2. Wat fijn Martine en wat wat knap dat je deze stap zet van wat moet ern naar wat wil ik, al moet het soms net wat anders dan je van tevoren bedacht. In Pipi-stijl, die ooit zei: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.'

  Like

 3. Dat overweeg ik zeker als ik weer voor een langere periode bankliggend zou zijn. Voor nu niet. Want ik heb een elektrische fiets en dat kost niet veel energie om daarmee even weg te gaan. Ik maak geen tochten maar ben er dan wel even uit. Ik vind het wel fijn om de spieren nog een beetje te gebruiken.

  Like

 4. Oh wat fijn! Ik heb 8 jaar intensief chi kung les gehad bij een hele goede, en doe nu regelmatig een mix van chi kung en yoga. Ik vond chi kung perfect, 1 beweging en daar helemaal in opgaan. Bij tai chi schoot ik altijd in mijn hoofd, ik vond het een ramp en het is me nooit gelukt om me die vewegingen zo eigen te maken dat ik eronder kon zakken. Maar waarom zou ik ook, ik vond chi kung perfect.

  Veel plezier! ☆

  Like

 5. Wat fijn voor je Martine. Ik heb een tijdje geleden gekozen voor #plezieroptimalisatie. Niet het maximale, want dat is te veel. Maximaal is ook niet altijd goed. Optimaal is beter, beter afgestemd op kunnen/willen. Dus uit wat ik kan probeer ik optimaal plezier te beleven. Ik denk dat Pipi veel overeenkomsten heeft met optimaal naar hetgeen kan. Succes er mee en met de Qi-gong.Misschien een mijnheer Nilsson (maar dan in kattenvorm?).

  Like

 6. Ik ben heel nieuwsgierig naar je nieuwe aanpak m.b.t. het snel overprikkelde brein. Vanuit een burn out is dit een van de restverschijnselen waar ik nog snel last van heb. Misschien kan ik er nog iets voor mezelf uithalen. Maar als ik het goed begrijp ga je hierover nog een blog schrijven? Alvast mijn dank. Gr. Wilma

  Like

 7. Klopt, hier ga ik nog over schrijven.Het is een behandeling die ik eerder volgde Wilma.
  Ik weet niet je een smartphone hebt? Dan kun je de meaning of life app van Ashok Gupta gratis downloaden, op zich is dat een 30 daags programma met video's en meditaties maar je kunt ook alleen de meditaties doen. Twee keer per dag doet wonderen voor een snel overprikkeld brein ;-).

  Like

 8. Dankjewel! Ik was al begonnen met een mindfulnesstraining (2e week dus nu bezig met 30 min. bodyscan iedere dag). Nu ik lees dat jouw overprikkelde brein goed reageert op meditatie is er nog meer reden om hiervoor ook echt tijd vrij te maken. Ik zal de app downloaden en kijken of dit nu zinvol is of wellicht achter de training aan. Fijn dat het nu zo goed met je gaat. Ik volg jou met veel interesse. Wilma

  Like

 9. Wat een mooi bericht! En leuk dat je Qi Gong hebt opgepakt! Het is al een paar jaar mijn plan om dat ook weer te gaan doen; thuis en in eigen tempo.
  Ik heb trouwens een dvd genaamd 'Smile Qi Gong ' , speciaal ontwikkeld voor mensen met ME/cvs , door een Australisch stel dat zelf ook bekend is/was met me/cvs. De oefeningen zijn héél langzaam en opgesplitst . Als je interesse hebt wil ik 'm wel voor je branden en opsturen .

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s