Eten

Koken voor veel mensen – mét recept

butternut-squash-399415_1920-1
(bron afbeelding Pixabay)

 

(Bij het inplannen van dit bericht drukte ik per ongeluk op de verkeerde knop, sommige mensen hebben dit bericht per mail dus al eens gezien, waarvoor duizendmaal nederige excuses en zo…)

Koken is altijd mijn passie geweest. Als wij bezoek kregen vond ik het altijd leuk om flink uit te pakken.  Het duurde even voordat ik begreep dat dit in mijn huidige situatie niet altijd het slimste is om te doen. Nog niet eens zo heel lang geleden stond ik toch altijd wel zeer uitgebreid te koken en te bakken voor bijvoorbeeld de verjaardag van kind. Dat is eigenlijk de enige verjaardag die we echt vieren met bezoek in dit huis. Aangezien sommige gasten van ver moeten komen, blijven er altijd mensen eten. Eigenlijk iedereen die komt. Dat is zo gegroeid. En dus pakte ik altijd uit met verschillende gerechten. Ik ben immers kok geweest! Maar ook al deed ik de voorbereidingen in etappes, vaak denderde ik toch over allerlei grenzen heen en zo kostte een verjaardag soms weken hersteltijd, gewoon door mijn eigen achterlijke gedrag.

Tegenwoordig pas ik de maaltijd die ik aanbied tijdens een verjaardagsviering aan naar hoe ik me voel op het moment zelf (qua energie en pijn) en wat praktisch is. Omdat ik glutenvrij en lactosevrij moet eten is een pan pasta maken bijvoorbeeld onhandig. Want óf ik doe makkelijk en bied iedereen glutenvrije pasta aan (wat heel duur is) óf ik kook normale pasta af voor de gasten en glutenvrije pasta voor mezelf. Dat kan heel goed en zo doe ik dat ook als we hier thuis gewoon met zijn 3tjes eten. Maar met een groter gezelschap ga ik liever voor gemak. Maximaal resultaat met zo min mogelijk pannen tegelijk op het vuur en minder handelingen. Pasta betekent bijvoorbeeld vanwege mijn dieet  twee pannen afgieten.

Natuurlijk kun je ook eten laten komen of kant en klaar eten kopen, een paar blikken soep en een stokbroodje erbij en je bent ook klaar. Alleen stoppen ze in blikken soep vaak gluten en lactose. Bovendien is het me ook wel gebeurd dat ik makkelijk deed en brood met wat salades aanbood en dat mijn glutenvrije brood – wat ik toch echt wel goed had verstopt, dacht ik – werd gevonden en opgegeten terwijl ik nog heen en weer liep om alles op tafel te zetten. En dat is prima, mensen moeten gewoon alles in hun mond kunnen stoppen als ze hier te gast zijn en het is aan mij om dat wat handiger aan te pakken.

De laatste tijd kies ik daarom wat vaker voor een eenpansgerecht met daarbij rijst. Ik hoef zo geen onderscheid te maken tussen voor mij veilig en  onveilig voedsel en dat is wel zo makkelijk. Vorige weet aten wij tijdens het vieren van de verjaardag van S.  rijst met een pittige tomaten-gehaktsaus met pompoen, mango en koriander. Dat is heel makkelijk te maken en echt heel lekker.

Ik kreeg daar wat vragen over, dus hier komt het recept, onderstaande hoeveelheid was bedoeld voor 11 personen maar had met gemak ook geschikt geweest voor 15 personen (vooraf hadden ze ook taart en wat borrelhapjes gegeten). Pas de hoeveelheden dus aan naar jouw situatie.

 • 2 flespompoenen, geschild en in blokjes gesneden (je kunt ook andere pompoensoorten nemen maar ik vind zelf flespompoenen het lekkerst en ze zijn hier bij onze Deen het hele jaar door verkrijgbaar)
 • 1100 gram rundergehakt
 • wat olie of vet om in te bakken
 • 4 grote uien gesneden
 • 5 tenen knoflook, gesnipperd
 • 4 pakken gezeefde tomaten
 • 2 el sambal (of meer als je van pittig houdt, je kunt altijd op het laatst nog wat toevoegen)
 • 1 el gedroogd munt
 • 1 el gedroogde peterselie
 • 1/2 el paprikapoeder
 • 1 el kaneelpoeder
 • 1/2 chilipoeder
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1 mango geschild en in blokjes gesneden
 • peper, zout
 • verse koriander gesneden

pompoensausVerwarm de olie of het vet in een grote pan met dikke bodem. Voeg de gesneden uien en de gesnipperde knoflook toe. Bak even en doe er dan het gehakt bij. Als het is los gebakken, doe je alle kruiden behalve de koriander erbij, samen met de pompoenblokjes. Schep even goed om en giet dan de gezeefde tomaten erbij. Breng even aan de kook en laat daarna op zacht vuur pruttelen tot de pompoenblokjes gaar zijn (afhankelijk van de grootte duurt dat 15 tot 30 minuten). Voegde de laatste 5 minuten de mangoblokjes toe. Proef af, voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi met koriander. Serveer met rijst. Maar ook lekker als vulling in wraps.

Flespompoenen hoeven niet geschild te worden omdat de schil in principe eetbaar is. Maar zo laat in de herfst/winter is deze schil toch wel taai, is mijn ervaring. Dus schil ik dan meestal wel als ik het verwerk in een saus of soep. Een flespompoen in de oven bereiden kan wel altijd met schil.

ps: in de zomer gebruik ik meestal verse peterselie en munt uit eigen tuin, dan is het nóg lekkerder.

7 gedachten over “Koken voor veel mensen – mét recept

 1. Leuk recept, al houd ik persoonlijk niet van mango.

  Vraag ik me wel af hoe jij die flespompoenen in blokjes krijgt! Want dat vind ik met mijn gewrichtsproblemen echt een hele uitdaging, daar is nogal wat kracht voor nodig. Nu ben ik ook niet bepaald handig met een mes, moet ik toegeven. En manlief neemt vervolgens voorgesneden en verpakte pompoenblokjes mee van de Jumbo.

  Ook dank voor je Dibbesdingen! Was ik al nieuwsgierig naar.

  Groetjes, Sietske

  >

  Like

 2. Geen idee of je dit nog leest, want er zijn al zo veel nieuwe blogjes sindsdien ( wat schrijf je veel !!) . Maar toch nog even een reactie om te laten weten dat ik vorige week dit recept gemaakt heb en het was een succes! We hebben de helft gemaakt en aten er met z’n tweeen twee keer van , en toen was er nog een mini-kliekje over voor mij als lunch. Echt een goede saus in combinatie met rijst ( of rijstpasta ) ! Wel vonden wij alletwee dat de mango niet zo goed eruit kwam qua smaak. En we hadden nog wel een hele mango erin gedaan in plaats van een halve . Geeft de mango volgens jou een specifieke ‘touch’ aan de smaak van de saus zelf, of gaat het om de textuur van de blokjes ?
  Nou ja, met of zonder, het recept heeft een plekje verdiend in onze kookmap met favoriete recepten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat lees ik nog, dereacties komrn binnen in mijn mailbox.
   Leuk om te horen, dank je wel. Ik vind t met de mango net wat frisser smaken, alleen pompoen wordt snel wat melig. Je kunt ook de mango weglaten en dan een scheutje citroensap erbij doen.

   Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s