Geen categorie·Op zoek naar Pippi

Zaterdag

Nu de ontstekingen klaar zijn met hun geëtter in mijn hoofd, kan ik weer wat bijtanken. Dat gaat niet heel soepel, ik ben een behoorlijk eind in mogelijkheden gezakt. Ook heb ik veel fysieke symptomen van de ME en één en ander maakt dat ik erg overprikkeld ben. Toch was de week best oké.

Vorige week zondag aten we bij mijn moeder. Zus en nicht logeerden daar en hadden hun herderspup mee genomen. Nu ben ik wegens een incident in mijn kinderjaren flink bang voor herdershonden, maar met een pup zó klein, lukt me het nog wel om er in één ruimte mee te zijn. Ik heb ook de hoop dat als ik hem zo klein heb mee gemaakt, ik hem minder eng vind als hij groot is.

Hij is nu in ieder geval nu nog erg schattig en grappig, hopen dat dit zo blijft.

Kattennieuws: deze week deed ik een bestelling voor diervoer. De webshop waar ik dat altijd doe, geeft bij elke bestelling spaarpunten weg. Omdat ik inmiddels best veel spaartegoed had, bestelde ik wat speeltjes voor de katten. Ik had bij het bestellen niet door dat één van de speelmuizen gigantisch groot is. Maar wat een succes! Gevuld met kattekruid en zó groot dat het omhelsd kan worden. De muis krijgt dagelijks een ‘beurt’ van Dibbes, Moos en Smoes die de vloer werkelijk helemaal onder kwijlen van genot. Gerrie durft niet, die is bang dat de muis hem opeet, in plaats van andersom. 😉

Deze week werd er enorm veel gediscussieerd hier in huis over de te verbouwen zolderkamer van puber. De mannen gingen woensdag kijken bij een showroom en kwam enthousiast thuis over alle mogelijkheden, waarna ik in de stress schoot omdat de prijzen die zij noemden ver boven budget liggen.

Nu is mijn budget wellicht niet heel realistisch. Om echt meer loopruimte te scheppen is een dakkapel van 3,5 meter nodig. Bij het bedrijf waar ze keken kwam dat neer op ca. €7000. Ja daar schiet ik volledig van in een kramp.

De man vond later ook wel lagere prijzen bij andere aanbieders maar €5500 tot €6000 zijn we toch zeker wel kwijt. Hier loop ik flink tegen mijn zuinige aard aan. Ik snap heel goed de meerwaarde van een dakkapel, dat het woongenot oplevert en blabla. Maar tering hé, ik krijg hier buikpijn van.

Dát leverde dus flinke discussies op. Ook bedacht ik een alternatief plan zoals het doorbreken van de muur van twee kamers (logeer- en werkkamer) op de eerste verdieping, waardoor je daar ook een mooie grote ruimte zou krijgen, geschikt voor puber. De zolderkamer zou dan werk- en logeerkamer worden. Het voordeel is dat deze optie veel goedkoper is. Het nadeel is dat het logistiek nóg veel meer gedoe oplevert (niet alles wat nu in de logeerkamer en werkkamer staat past op zolder) én meer klusdagen.

Afijn, de kogel is nu wel door de kerk: toch een dakkapel maar niet voorjaar 2018. We schuiven het gewoon een jaar op zodat we langer kunnen door sparen. Kan ik ook wat langer wennen aan het bedrag.

Het nadeel van al dat geouwehoer is dat ik er flink van in de stress schoot. Ik schiet makkelijk in de stress want alles genereert stress bij mij sinds ik ME heb. Contact met mensen, geluiden, beweging. Mijn brein slaat van alles op hol en dat leidt dan ook weer tot andere symptomen, waaronder darmproblemen.

Omdat ik nu al weer langer flinke last heb, heb ik besloten hier toch weer naar te kijken met een diëtist. De vrouw bij wie ik vier jaar geleden was hielp me goed op weg. Ik eet sindsdien glutenvrij en lactosevrij, waarna het heel lang stabiel was.  Sinds ik overgestapt ben op vegetarisch eten, rommelt het toch weer en ik krijg er maar geen grip op. Het lijkt me goed om daar nu weer met een frisse blik  naar te kijken. Verschuiven de voedselintoleranties, is het stress? Of heb ik ‘gewoon’ PDS? Of een lekke darm?

Omdat de dame waar ik toentertijd was van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen, heb ik een andere diëtist benaderd. Een nog heel jonge meid, net afgestudeerd en sinds 3 jaar werkzaam in haar eigen praktijk. Ik vind het vaak een voordeel als iemand nog in opleiding is of net begonnen, ik heb daar goede ervaringen mee. Mensen zijn dan nog heel erg gemotiveerd en zitten vol met verse kennis. Het viel mij bijvoorbeeld erg op dat de huisarts in opleiding die ik een paar keer heb gesproken, veel meer weet van ME dan mijn eigen huisarts. Ik heb nu voor maandag 6 november een afspraak gemaakt, best spannend. Ik heb wel duidelijk gemaakt dat ik niet open sta voor medicatie. Dat heb ik jaren geslikt en lost niets op. Ik wil liever samen zorgvuldig uitzoeken wat me nu triggert en welke combinaties ik beter kan laten staan en hoe ik die darmen kan laten herstellen, indien mogelijk. Ik ken het GAPS dieet en heb daar ook alle informatie over in huis, alleen ontbreekt de moed zoiets aan te pakken in mijn eentje.

Nou ja, wordt vervolgd.

Verder nieuws. Waar is Pippi? Die heb ik al heel lang niet gezien. Hoewel het mentaal redelijk gaat met mij, sta ik toch al maanden op standje overleven en is er weinig ruimte voor pret. De activiteiten die ik doe zijn meestal noodzakelijk. Ik wil nu toch proberen of ik regelmatig iets kan doen waar ik blij van word of heel ontspannen. Een kennis wees mij op yoga nidra dat een keer in de maand hier in Hoorn wordt gegeven. Ik hoop dit volgende week uit te proberen. Dit is een yogastijl waarbij je liggend – met behulp van in dit geval klankschalen en begeleiding van een yogadocent – in een (hoop ik ) diepe staat van ontspanning raakt.

Dat wil ik wel! Meer ontspanning is beter. Ik zag dat er ook doordeweeks in de ochtend lessen ‘relax en restore-yoga’ worden aangeboden, waarbij het tempo wat lager ligt dan bij ‘normale’ yogalessen. Ik hoop dat dit me lukt. Ik zou graag mijn spieren op een hele milde manier iets meer willen trainen. Revalidatie via fysiotherapie is te hoog gegrepen momenteel maar misschien lukt dit wel.

Veel voornemens dus om iets meer relaxtijd voor mezelf te hebben. Ga ik nu een middagdut doen, óók belangrijk. Fijn weekend allemaal!

24 gedachten over “Zaterdag

 1. Het is veel geld voor een dakkapel, maar ik denk dat er straks wel heel blij mee bent want het scheelt heel veel ruimte…..nu nog lekker door sparen.
  Leuk jou katten met zo’n grote muis echt geweldig!
  Veel succes bij de diëtiste, hopelijk gaat het snel de goede kant op met je darmen.
  Jij ook fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha, ha, ha… Dankzij dit stukje heb ik vandaag (erg moeizame dag) toch nog even echt gelachen. Ik zie de scene helemaal voor me toen je de muis uitpakte en hoe de katten verschillend op de supermuis reageren. Heel grappig!

  Geliked door 1 persoon

 3. Weer enorm herkenbaar! Dat in de stress schieten om álles!
  Ik had vandaag zo’n dag. Moest er gewoon om huilen zo verschrikkelijk onzeker ik van dit lichaam maar vooral mijn hoofd wordt. Het kan nu zo weinig hebben. Een praatje maken wat ik normaal graag even doe is nu gewoon teveel.
  Een boodschap doen en vragen beantwoorden over zegeltjes? koopzegeltjes? Bonuskaart en dit is een pin-kassa mevrouw kunnen me al van mijn laatste restje energie beroven.
  Allemaal ME-klachten geloof ik nu, sinds ik jou blogjes volg….. wat een verademing!
  Ik ben blij dat jij het zo goed mogelijk beschrijft, ik herken mezelf erin.

  Mar

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb ook ME en doe restorative yoga. Het is een veel rustiger vorm van yoga en vooral zittend of liggend. Ik verzuur bizar snel, dus ik heb er dagen spierpijn van. ztoch blijf ik het proberen omdat het voelt als de enige mogelijkheid om te bewegen…

  Groetjes Noa

  Geliked door 1 persoon

   1. Klopt… ik deed 2 dagen een fietstest en verzuurde bij de eerste trap al! En dan maar af blijven vragen waarom ik altijd zo’n pijn in armen en benen heb ;).

    Geliked door 1 persoon

 5. Nu het idee van de dakkapel toch een jaar is uitgesteld: Er worden met enige regelmaat winacties georganiseerd waarbij een hele dakkapel te winnen is. Op Facebook en ik meen daarbuiten ook wel. Natuurlijk is zo’n winkans best klein, maar wij roepen altijd ‘Iemand moet hem winnen!’. Misschien kan iemand uit je gezin komend jaar deze prijsvragen opzoeken en er aan deelnemen. Wie weet héb je geluk, dan heb je én een dakkapel én geen buikpijn over de uitgave. Wie niet waagt…

  Geliked door 1 persoon

 6. Dag Martine, ik hoop dat je snel weer met Pipi “in contact komt”. Heb je al eens gekeken naar het FODMAP dieet? De letterlijke betekenis van FODMAP is: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen. Het is geen dieet in de zin van dit mag niet en dat mag wel. Een aantal weken vermijd je bepaalde voedingsmiddelen die hoog in Fodmaps zijn zodat je klachtenvrij bent. Daarna ga je groepen levensmiddelen herintroduceren om te zien welke je wel of niet kunt verdragen of in welke hoeveelheden. Het is aan de Monash universiteit in Melbourne ontstaan. Ze hebben daar heel veel voedingsmiddelen onderzocht op hun samenstelling. Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In 2014 is de universiteit van Groningen ermee aan de slag gegaan in Nederland. Ik kwam in 2015 een publicatie tegen en ben toen op onderzoek uitgegaan. Na een gesprek met de huisarts waar ik e.e.a. aan hem voorlegde kreeg ik een verwijzing voor een diëtiste. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan! Ik weet inmiddels vrij goed wat ik wel of niet kan eten en als ik daar op let ben ik klachtenvrij. Stress en rare zaken uitgezonderd. Ik gebruik de app als ik niet zeker ben van een voedingsmiddel of als ik voor het eerst een bepaald product eet. Dan weet ik of ik voorzichtig moet zijn of niet. En ik heb ook gemerkt dat het mijn energie ten goede is gekomen. Mijn aandoeningen zijn niet over, maar omdat ik niet meer ziek ben van mijn buik ben ik daar geen energie meer aan kwijt. Het is wel iets dat je onder begeleiding van een diëtiste moet doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn moet volgt sinds kort ook FODMAP (onder begeleiding diëtist), wat een verschil! niet meer continu holte-ontsteking en veel meer energie (daar moet ik dan weer aan wennen, pffff, opeens een soort van stuiterbal in huis ;-)). Kind en ik doen grotendeels mee en ik voel me zelf ook een stuk beter. We waren nogal septisch maar zijn nu wel om.

   Like

   1. Hij heeft overigens geen ME (gelukkig), maar zat de laatste jaren wel heel erg laag in zijn energie en had altijd last van ontstekingen. Waarschijnlijk heeft alles te maken met jarenlang veel stress op het werk (daar is hij nu weg). Vroeger kon hij wel alles eten, maar na jaren van stress is dat helaas anders….dat is wat moeilijk te accepteren voor ‘m en het heeft ook even geduurd voor hij aan dat FODMAP wilde beginnen maar hij voelt zich nu zoveel beter dat hij echt helemaal om is. Geen idee of het voor jou ook iets is, maar informeren kan geen kwaad idd.
    Sterkte ik hoop dat je snel je pipi-gevoel weer terug hebt

    Like

 7. Wat een mooie keuken heb je! Die nieuwe tegeltjes zijn ook wel echt een verbetering.

  Hopelijk is de yoga wat voor je. Eventueel heb ik hier nog 2 fijne mindfullness cd’s liggen (da’s geen yoga, maar ontspant wel en daar hoef je echt alleen maar bij te liggen 🙂 )

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat krijg je meteen veel adviezen als je aangeeft je niet ok te voelen! Ik vraag me af hoe dat voor je is?

  En ik vroeg me nog iets af…een jaar geleden ofzo zei je dat je alle pogingen tot verbetering los wilde laten (vrije interpretatie, zo herinner ik het me), heb je dat idee inmiddels ook weer losgelaten? 🙂

  Sterkte, en groetjes

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind het tof dat zo veel mensen meedenken en mee leven!
   Ik denk idd niet meer echt in termen van beter worden. Maar blijkbaar vind ik het moeilijk om helemaal los te laten.
   En zoals nu met de diëtist zoek ik wel verlichting van symptomen want het is aardig onhoudbaar momenteel.

   Like

   1. Shit, van je buik! Ik herken het, had het afgelopen dagen ook, gaf me het gevoel dat ik echt niets meer mocht eten. Trekt soms ook zo weer weg.

    En snap van adviezen (merkte dat ik zelf neiging ook had en verwonderde me daarover ;-)) Dus als je nog meer adviezen wilt? Grapje.

    Heel veel sterkte!

    Geliked door 1 persoon

 9. Yoga nidra is echt heeeerlijk! Ik doe het gewoon thuis de oortjes van mjjn telefoon . Ik ben fan van Karen Brody van www. daringtorest.com waar ik meditaties gekocht heb. Ik hoop dat het jou ook bevalt!
  Groetjes Margreet

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s