blij·geluk·Op zoek naar Pippi

Op zoek naar Pippi: keuzes maken

Niet zo raar dat ik zo ontspannen was op vakantie, met dit als uitzicht

Het verbaast me elke keer weer hoe je eenmaal thuis weer heel snel over gaat tot de normale orde van de dag, alsof je nooit bent weg geweest. Enerzijds komt dat wellicht doordat we opgeladen zijn en zin heb weer wat dingen aan te pakken en op te pakken. Anderzijds komt het misschien doordat de vertrouwde omgeving maakt dat je weer in de doe-modus schiet. Al zal mijn doe-modus enorm verschillen van die van een ander mens, ik heb hem wel ;-).

Toch probeer ik de ontspanning vast te houden. Deze vakantie heeft me zo goed gedaan. Ik heb ontzettend veel geslapen. Dat in combinatie met het vele genieten van de uitjes die goed te doen waren door de rolstoel en het feit dat ik hierdoor in geen twee weken mijn grenzen over ging, maakt dat ik het gevoel heb met een stevige reserve het najaar in te gaan. Heel fijn!

Helaas bleef van de goede nachtrust van de afgelopen weken weinig over zodra ik weer thuis was. Afgelopen nacht heb ik zelfs de katten geweerd uit de slaapkamer maar evengoed was de nacht bij mij om 4 uur blijkbaar voorbij.

Ik vermoed dat het ook met prikkels te maken heeft. In Frankrijk heb ik twee weken lang social media zo veel mogelijk beperkt en keek ik ook geen tv. Verder hadden we natuurlijk niets anders aan ons hoofd dan de vraag ‘wat gaan we eten’, ‘waar gaan we eten’ en ‘zullen we nu of straks gaan zwemmen?’

Natuurlijk zijn dat dingen die hier moeilijker vol te houden zijn, als je het dagelijkse leven weer oppakt. Er zijn nu eenmaal dagelijkse verplichtingen. Maar wat betreft social media wil ik dit wel volhouden (zeg ik terwijl ik dit blog om 6 uur in de ochtend tik, kuch).

Verder loopt mijn hoofd helaas zo weer vol. Er staan wat klussen op stapel en hoewel ik niet fysiek mee help, denk ik wel mee. We gaan de kamer van puber wat opknappen en reorganiseren. De dakkapel is afgeblazen – het is financieel gewoon niet haalbaar, er zijn andere prioriteiten – maar we willen wel wat andere dingen aanpakken in zijn kamer.

Wat die prioriteiten betreft is het zo dat er andere dingen vragen om aandacht (en geld). Mijn behandeling kost veel geld, er moeten in huis ook wat andere noodzakelijke klussen gedaan worden en we willen ook weer doorgaan met het extra aflossen van het huis. Dit jaar is sparen niet of nauwelijks gelukt, door de vele medische kosten. Ook de katten hebben daar goed aan mee gewerkt. Dus in plaats van sparen hebben we de buffer flink geplunderd.

Natuurlijk zouden we alles op alles kunnen zetten en met heel erg beknibbelen en sparen en vakantie overslaan de dakkapel wél kunnen realiseren. Maar eigenlijk heb ik daar helemaal geen zin in. De motivatie om weer langdurig heel zuinig te gaan leven is er nu niet. Eigenlijk wil ik juist zo veel mogelijk genieten van wat kan, wél weg kunnen gaan, op vakantie, een keer naar de schouwburg, hulp in de huishouding nemen (Ik ben om! En ik heb iemand gevonden die mij goed kent en snapt wat ME inhoudt en dus rekening kan houden met mijn grillige energiepeil als ze hier komt schoonmaken). Bovendien heeft de puber meerdere malen aangegeven dat een dakkapel leuk is maar absoluut geen must voor hem. Dus  1+1 = 2 en we laten project dakkapel los….

Wat zeker ook een rol speelt is dat ik niet weet wat de toekomst brengt. Ik kan met deze aandoening niet met zekerheid zeggen of ik over 5 jaar nog kan wat ik nu kan. Daarom wil ik nu genieten van wat kan en wat lukt. Daar horen wat mij betreft zeker vakanties en eventuele uitjes bij. Of andere luxe zaken zoals hulp in huis, wat ons ontlast en zodat er tijd en energie overblijft voor meer pret en meer Pippi in ons leven.

 

18 gedachten over “Op zoek naar Pippi: keuzes maken

 1. Wat goed zeg, dat je de juiste huishoudelijke hulp hebt gevonden! Soms vallen de dingen ook gewoon ineens op de juiste plek. Ik hoop voor je dat het helpt bij het kunnen ontspannen. En groot gelijk dat je daarop richt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie plannen en goede beslissingen. Een beslissing genomen hebben kan soms ook al veel rust brengen. Hoeft je hoofd niet meer over te malen. Fijn de huishoudelijke hulp, hoop dat het klikt en jullie een fijne samenwerking zullen hebben. En nu maar zo veel mogelijk genieten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat goed! Dat je die dakkapel loslaat en een – zo te horen fijne – hulp hebt gevonden voor de huishouding. Wat je schrijft over ontspanning vasthouden na de vakantie herken ik heel erg. Ik probeer het altijd te doen, maar het is zó lastig als je weer in je gewone omgeving zit. Wat daar precies de oplossing voor kan zijn, weet ik nog niet precies. Het moet toch kunnen, er zijn genoeg mensen die het hele jaar door ontspannen zijn (lijken)…

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat goed dat je een huishoudelijke hulp neemt en dat je vertrouwen in hebt dat jullie allebei niet over jouw grenzen heengaan als ze er is. Je gaat er vast tijd en energie aan overhouden, die je deels in Pippi kunt steken! Veel plezier ervan!

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel belangrijk zo veel mogelijk genieten van wat kan en goed dat je nu hulp in de huishouding hebt.
  Mooi uitzicht had je op je vakantieadres! Wat heerlijk toch dat je met de rolstoel van zoveel hebt kunnen genieten.

  Geliked door 1 persoon

 6. Oké…. de randvoorwaarden lijken in orde. Jammer dat die duivelse ME concrete plannen onmogelijk maakt maar desondanks kijk ik ernaar uit om een Pippi verhaal van jou te lezen. En dat gezegd hebbende….. fluister ik heel zachtjes…..

  Socialmediadetox?

  Geliked door 1 persoon

 7. Die hh hulp kan goed werken, als je, na het eerste inwerken, de zaken ook echt los kunt laten. Ik heb ook de neigingen op die ochtenden te veel aktief te willen zijn en dan werkt het juist helemaal niet. Maar als iemand het goed kan begrijpen, hoeft dat geen probleem te zijn. Fijn dat je vakantie echt relaxed was.

  Geliked door 1 persoon

 8. Dat klinkt goed. Hopelijk bevalt de hulp, lijkt mij toch wel fijn. Jammer van de dakkapel, maar snap heel goed dat andere dingen voorgaan. Die zijn in feite veel belangrijker. Wij willen op zich dolgraag ook nog wat aflossen op hypotheek, maar doen het nu niet meer. Want dan houden we gewoon niks over. Huis staat boven water, zover hebben we het geregeld. Verder gaat nu al ons geld in feite op naar leuke dingen/ andere prioriteiten. Naast de vaste lasten natuurlijk. Succes met hulp!

  Geliked door 1 persoon

 9. Vestandig! Een hulp!. Fijn hoor. Alles in stukjes en beetjes, dan komt het er ook. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat, en of je daar linksom of rechtsom komt maakt niet uit, als je maar een beetje kunt genieten.

  Geliked door 1 persoon

 10. Zelf doe ik aan het beeld van de urgentieladder, en vraag ik mij af “Op welke tree sta ik vandaag, en waar zou ik moeten staan?”. Helemaal bovenaan staan natuurlijk mijn dierbaren, maar vlak daaronder staat zoveel meuk (want belangrijk!) dat ik zelf niet eens meer op de ladder pas. Da’s niet goed, ik hoor óók bovenaan, want je kunt het leven beter behappen als je goed voor jezelf zorgt zodat je ook beter kunt zorgen voor degene die dat nodig hebben.
  Op welke trede sta jij?

  Geliked door 1 persoon

 11. Hulp in de huishouding is bij jullie geen luxe, dat is gewoon zorg zonder verblijf of wel thuiszorg. Helaas bij jullie niet deels vergoed. Geniet er vooral van, want het zorgt er voor dat jij wat energie kunt behouden voor leukere dingen.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s