gedrag

Hoffelijkheid

Vroeger schreven we brieven die voldeden aan de beleefde omgangsvormen die algemeen geaccepteerd werden. Etiquette maakte dat de omgang met elkaar voldeed aan bepaalde beleefdheidsregels. Mensen werden opgevoed in het plezierig en correct benaderen van de medemens. Dat gaf houvast, je wist hoe iemand te benaderen in verschillende sociale situaties. Het gaf vast ook veel benauwdheid. Niet voor niets zijn de omgangsvormen versoepeld.

Maar of dat echt fijn is betwijfel ik. Ook ik stuur wel eens appjes zonder interpunctie naar iemand die ik goed ken. Maar ik probeer meestal toch wel een volledige zin te typen. En ik probeer zeker altijd mijn woorden zorgvuldig te kiezen.

Daarom schrik ik toch ook altijd weer zo als mensen hier of elders ineens voor mij vanuit het niets de aanval openen. In de FB-groep voor ME-patiënten waarin ik zit en waar meestal een heel fijne sfeer hangt, begon recent iemand ineens gif te spuien tegen iedereen die het niet eens was met haar. Pure verbale agressie.

De aanleiding was blijkbaar een vraag of wij ons laten vaccineren tegen griep. Geen vreemde vraag. Veel mensen reageerden dat ze dat niet (meer) doen. Veel ME-patiënten reageren nu eenmaal buitensporig op alles, dus ook op een griepvaccin. Bovendien heerst er een vermoeden – ook in de medische wereld – dat ME zou kunnen samenhangen met vaccinaties. Of dat zo is, weet ik niet.

Maar goed, blijkbaar is de discussie die volgde ontspoord omdat één persoon, die zich naar ik begreep stoorde aan sommige antwoorden, werd aangesproken door anderen over haar toon en zij daarop een post plaatste vol haat en venijn. Het kwam erop neer dat iedereen de rambam kon krijgen.

Wat bezielt iemand? Ik weet het niet. Vaak laat ik iets gaan maar nu plaatste ik toch ook wel een reactie waarbij ik schreef dat het de toon is die de muziek maakt en dat die van haar nu wel heel erg vals klonk.

Het is normaal dat mensen het niet met elkaar eens zijn. Maar tegenwoordig – zeker met onderwerpen als Zwarte Piet en vaccineren – komt er een venijn bij kijken wat heel diep zit. We zijn verleerd om het met elkaar oneens te zijn en op een hoffelijke manier daarover te discussiëren.

Wat mij betreft mogen ze op elke school debatteren op de agenda zetten. En mag elke volwassene die op internet zit daar bijlessen gaan volgen.

18 gedachten over “Hoffelijkheid

 1. Ik zeg altijd ons laagje van beschaafdheid is heel dun. Er hoeft maar iets te gebeuren of het is weg. Ik denk dat dat altijd zo is geweest maar nu door het internet ook heel visueel wordt. En het blijft platte communicatie, je mist de kwinkslag, de knipoog, etc waardoor er vaak misverstanden ontstaan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Projectie en gefrustreerd zijn zijn geen goeie combi. En dat icm lekker anoniem vanachter je scherm gaan zitten gal spuwen zonder dat iemand wat kan terugzeggen. Heerlijk. Not. Ik reageer net als irl op agressie, ik loop (en in het digitale geval klik) weg.
  Ik kan er niks mee en wil er ook niet over nadenken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het schijnt kennelijk `normaal` te zijn om elkaar zo te bejegenen tegenwoordig, en begrijpen doe ik het ook niet. Ik merk wel vaker om mij heen dat het afwijkende tot `norm` geworden is, maar het is geen `norm` waar we met z´n allen prettiger gezelschap worden voor elkaar. Fijne dag gewenst.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, akelig is dat hè? Het vervult mij ook altijd met een mengeling van verbijstering en afschuw als mensen zo tekeer gaan op social media. Wat bezielt het toch om zo te praten tegen andere mensen? Ik snap er niets van…

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kan dit ook niet begrijpen. In het normale leven ben ik ook niet iemand met een grote mond, dus op internet ook niet ! En bij iemand, die z’n ziel blootlegt op internet al helemaal niet. Ik ben al boven de 65, misschien telt dat mee. Heb respect voor je medemens !

  Geliked door 1 persoon

 6. Er is blijkbaar een groot verschil tussen hoe mensen met elkaar praten als ze oog in oog met elkaar zitten dan als ze via een keyboard contact hebben. Ik heb weleens een columnniste horen vertellen over hoe zij contact had gezocht met enkele van de mensen die haar via Twitter voor rotte vis ( en veel erger) uitmaakten en zelfs met één man was wezen koffiedrinken. Bleek een heel normale, vriendelijke man te zijn , die ‘het allemaal niet zo bedoelde als dat ‘ie het opschreef’ . Tja…blijkbaar spelen persoonlijke frustraties van dat moment een grote rol in de manier waarop iemand de ander bejegent , en blijkbaar valt een deel van die ontremming weg als je tegenover de ander zit.
  In mijn visie kennen de meeste mensen zichzelf heel slecht en doen ook niet aan introspectie/zelfonderzoek. . Het zou nog niet zo gek zijn als kinderen van jongs af aan met ( een vorm van) meditatie vertrouwd zouden raken.
  Wat betreft de onderwerpen waar de gemoederen het meest snel door verhit raken momenteel ; ja, dan heb je het wel over vaccinatie en Zwarte Piet, haha . En in bepaalde kringen veganisme.
  Ik ben een geboren twijfelaar , over letterlijk alles, dus ik kan daar niet eens aan meedoen al zou ik willen .

  Geliked door 1 persoon

 7. Het is soms echt niet te geloven hoe mensen los kunnen gaan op het net .Zelf ben ik uitgescholden bedreigd en blijkbaar in de gaten gehouden door een volger van mijn blog die mij herkende van mijn profiel foto .Ik heb vaak getwijfeld om te stoppen met bloggen en FB hou ik strikt alleen voor mijn dochter en een ander iemand die ik echt vertrouw .Zo jammer dat mensen dit zo kunnen verzieken voor ons

  Geliked door 1 persoon

 8. Helemaal gelijk .En toch elke keer als ik mensen er op aan spreek komen ze met het argument :Omdat de ander fout of stom of … is mag ik dat ook zijn. Het begrip geen vergelding moet ik dan uit leggen.
  of het christelijke ,wat gij niet wilt dat u geschied enzo voort . Raar hoor dat dat helemaal weg is .
  Kwam het vooral op de face boek pagina tegen van de PvdD .daar ben ik wel zo veel met de dood bedreigt door vegans en vega,s Als ze riepen dood maken en ik daar tegen in ging .Raar hoor geen beestjes dood mogen maken en wel oproepen om mensen te willen dood maken .Dat strookt toch niet 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Tja, wanneer je vroeger een brief moest schrijven ging je daar echt voor zitten en je dacht daar wat langer over na, want anders kon je ‘m weer helemaal overnieuw gaan schrijven. Tegenwoordig is dat natuurlijk allemaal veel sneller. Daarnaast zijn we veel individueler ingesteld en vinden ‘we’ overal wat van. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel eens de fout ben ingegaan door iemand te kwetsen, helemaal niet bewust en onbedoeld, maar achteraf dacht ik: waarom moest ik dat nu zo nodig schrijven? Ook al schrijf ik dat en vind ik dat ook, wat bereik ik er eigenlijk mee. Me and my big mouth! Maar in het echt kan ik er ook wel eens wat uitflappen, maar face to face kun je dat makkelijker rechtzetten. Ik kan soms iets te fel zijn, een compensatie-dingetje van mijn verlegenheid van vroeger 😊
  Maar schelden en mensen afzeiken, daar begrijp ik helemaal niets van. Vaak zit de frustratie mensen dan al te hoog, denk ik.

  Geliked door 2 people

 10. Ben het helemaal met je eens!

  Ik houd als stelregel aan dat ik op social media alleen maar schrijf wat ik in het dagelijkse leven ook hardop durf te zeggen. Het is vrij eenvoudig om iemand op z’n woorden te pakken en ‘m verbaal helemaal af te branden maar dat vind ik doorgaans verspilde energie.
  Een pittige discussie ga ik niet uit de weg maar op beledigingen en scheldpartijen van (veelal anonieme) roeptoeters ga ik niet in.

  Geliked door 1 persoon

 11. Het was in mijn tijd (10-12 jaar geleden) onderdeel van het examenvak Nederlands! Ik dacht eigenlijk dat het dat nu nog is, maar zeker weten doe ik het niet. In ieder geval, ik ben het hartstikke met je eens. Het is zo verschrikkelijk belangrijk om OOK als je het met iemand oneens bent, te blijven praten op een respectvolle manier. Zeker dat laatste zijn veel mensen helaas vergeten of kwijtgeraakt…. Misschien een opfriscursus debatteren en discussieren met respect?

  Fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

 12. Oh gut, is dat nog steeds aan de gang, Zwarte Piet?

  Ik snap het ook niet dat mensen op internet dingen tegen elkaar zeggen die we alleen in uiterst zeldzame gevallen in het echt zeggen.
  ‘Als je iets op internet zet, moet je tegen kritiek kunnen’ zegt men dan. En natuurlijk, als je iets zo openbaar ventileert, komen daar reacties op. Maar elkaar uitmaken voor rotte vis, dat snap ik echt niet. De frustratie zit hoog, bij veel mensen.

  Een kennis maakte eens een minder handige beweging, voor de camera van een bekend blog. Dat ze op dat blog door het slijk gehaald werd was tot daar aan toe, maar ze kreeg bedreigingen en alles op haar huisadres. Lang leve het vrije internet?

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s