gezondheid

Het grote voordeel van een najaarsdepressie

Wat schrijft Min of Meer veel, hoor ik jullie denken 😉 . Hoe dát zo? Nou, dat is de schuld van de daglichtlamp en mijn najaarsdepressie.

Tegelijk met het korter worden van de dagen en de vallende blaadjes, daalt mijn gemoed. Dat is al jaren zo en geen groot ding verder voor mij. Ik kan – ondanks dat ik dol ben op grapjes maken – nogal zwaar op de hand zijn en me erg down voelen. Dat hoort bij mij en dat wordt flink versterkt in het najaar. Daar is ook een vrij simpele verklaring voor, minder daglicht doet iets met ons bioritme. Ik ben dan meer somber, voel me meer uitgeput en ben meer geneigd in mijn hol te kruipen.

Alles kost nét wat meer moeite in de herfst. Vroeger was dit mijn  favoriete jaargetijde maar zo kijk ik er nu helaas niet meer tegen aan. Het is denk ik niet toevallig dat ik hier last van heb sinds ik ME kreeg. Voorheen was de herfst voor mij de tijd van veel buiten wandelen en genieten van alle kleuren. Nu is dat fysiek gewoon niet mogelijk en zit ik soms dagen binnen.

Ik heb in de loop der jaren wel wat tactieken ontwikkeld om hiermee om te gaan:

 • op donkere dagen veel waxinelichtjes  aansteken
 • toch alle dagen even naar buiten gaan, al is het maar even in de tuin op een stoel zitten
 • in de ochtend achter de daglichtlamp gaan zitten. Zeker een uur. Die lamp is nu mijn beste vriend en helpt echt
 • extra vitamine D slikken

De regelmaat van alle dagen aan tafel achter die lamp zitten doet wonderen voor mijn schrijfproductie. Want de krant lees ik ’s ochtends al in bed en een gewoon boek lezen aan tafel vind ik niet prettig. Dus is het in deze tijd van het jaar een dagelijks terugkerend ritueel om dan maar in de ochtend even te gaan schrijven. En eigenlijk geniet ik daar wel van. Is die najaarsdepressie toch nog ergens goed voor!

25 gedachten over “Het grote voordeel van een najaarsdepressie

 1. Ha.herkenbaar een seizoens gebonden depressie.ik heb al jaren last (,en ik durf het haast niet te zeggen,)van een zomer depressie.ik wordt ook fysiek nog beroerder van de hitte.en wordt echt somber ,en alle erg intense prikkels.die er in de zomer meer zijn .kosten me veel energie.ook vindt ik het juist in de zomer veel moeilijker om de dagen in rust,lees vnl in bed door te brengen.ik ben een uitgesproken herfst en wintermens.en voel me net wat beter,in deze maanden.lig net wat rustiger in mn bed als het buiten regent.
  Misschien komt het ook wel omdat ik dan van mezelf mag toegeven aan rust.
  Terwijl de zomer me nog meer prikkelt tot iets doen.blijkbaar…

  Geliked door 2 people

  1. Dat hoor ik van meer mensen. Het is ook moeilijk jezelf in acht te nemen als je in je omgeving iedereen ziet opleven in de zomer en dingen ziet doen.
   Ik ben zelf mentaal altijd een stuk beter in de zomer maar forceer mezelf dan wel vaker.

   Like

   1. De beste maanden van het jaar zijn voor mij mei t/m half september. Daarna gaat het snel bergafwaarts. Mijn systeem functioneert gewoon niet met kou. Alles gaat moeizamer en ik zie overal tegenop. Het is overleven en hopen dat de warme maanden weer gauw aanbreken. Wat dat betreft heb ik deze zomer echt genoten, echter herken ik wel dat ik mezelf dan veel meer forceer met alle gevolgen vandien. Ik zou best willen leven in een mediterraan land. Goeie dag vandaag gewenst.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ben met je eens dat een zomerdepressie meer negatieve reacties oproept dan een herfstdepressie. Maar je bent niet alleen!
   Deze zomer heb ik bijna volledig doorgebracht in een totaal verduisterde werkkamer met plafondventilator.(eigen bedrijf aan huis) Desalniettemin werd het er uiteindelijk 30 graden. Bij de eerste regenbui heb ik in de tuin staan dansen!
   Dit mooie nazomerweer kan ik wel aan, al zat ik gister nog steeds onder de parasol omdat het in de zon te warm was. Maar nu koelt het savonds weer af en kun je bij een temperatuur slapen die je zelf kiest.

   Ik snap heel goed dat je volkomen afhankelijk bent van hoe je lijf reageert. De een kan slecht tegen hitte, de ander tegen vocht en kou en de derde heeft last van te weinig zonlicht. Maar op zich zijn het allemaal verschillende reacties op invloeden van buitenaf die ons het leven zuur maken.
   Sterkte voor iedereen die nu de slechte periode ingaat!

   Geliked door 2 people

  3. Hier nog iemand met een zomerdepressie. Ik heb een hekel aan de zomer. Te warm, te veel mensen en lawaai. Ik heb een paar weken geleden gevierd dat de horrorzomer van 2018 afgelopen was. Ik heb ook in de tuin staan dansen toen het eindelijk weer regende. Helaas blijk ik iets te vroeg te hebben gejuigd. Nu lijkt het vanaf zondag eindelijk beter weer te worden, Maar ja, deze eindeloze zomer heb ik dat al 10 keer gedacht. Ik hoop dat we nu ook een eindeloze herfst en winter krijgen en dat de warmte tot ver in het volgende jaar wegblijft.

   Ik begrijp mensen met een winterdepressie heel goed, dat is gewoon de ander kant van de medaille.
   Veel mensen begrijpen een zomerdepressie echter niet.

   Geliked door 2 people

 2. Heel herkenbaar! Rond deze tijd van het jaar sluipt het er weer in. Stom genoeg heb ik het vaak eerst niet eens door. Overigens gaat het de laatste jaren wel wat beter, omdat ik dan inderdaad bewust dingen probeer te doen om het makkelijker te maken. Kaarsjes aan, tóch naar buiten gaan, bewust het daglicht opzoeken. En daarover gesproken; ik zal meteen maar even iets fatsoenlijks aantrekken en mijn 30 minuten gaan wandelen. Van de hele dag binnen zitten en koeken eten is nog niemand van zijn herfstdip afgekomen. Denk ik.

  Geliked door 2 people

 3. Je productiviteit was me inderdaad opgevallen maar ik geniet volop van je stukjes dus ga vooral zo door 🙂

  Mag ik vragen welke lamp je uiteindelijk hebt gekozen?
  ik overweeg er ook een aan te schaffen.

  Bij mij helpt het ook als ik er alert op ben dat ik me warm genoeg kleed

  groet Eveline

  Geliked door 1 persoon

 4. Herkenbaar, al heb ik er zelf niet zo’n last van, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik iedere dag buiten kom, wel slik ik extra vitamine d bij.
  Fijn dat de lamp goed helpt en fijn dat je kan genieten van de stukjes die je schrijft, ik geniet weer van jou stukjes!

  Geliked door 1 persoon

 5. Naar buiten gaan is essentieel inderdaad. Ik ben gek op de herfst en zou de zomer met liefde overslaan, maar als ik binnen ga zitten hangen, blijf ik dat doen en word ik alleen maar moeier. Fijn dat je lamp zo goed werkt!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb er ook altijd last van als de dagen korter worden. Momenteel valt het nog goed mee omdat het zo zonnig is. Fijn te horen dat zo’n daglichtlamp zo goed doet. Ik heb ook al overwogen om er een te kopen. En Vit. D helpt ook goed vind ik. Ik had blijkbaar een serieus tekort en sinds ik dagelijks mijn druppels neem voel ik me veel beter.
  Fijn dat je zo productief kan schrijven!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb meer last van een zomerdip en in de winter in december/januari. Januari is zo een maand waarin de halve familie jarig is en dat begint al eind december. Ik vind kerst altijd erg gezellig maar de rest…. Sinds ik een heleboel verplichtingen heb geschrapt gaat het een stukje beter. Ik neem ook de laatste jaren extra vitamine d. Voor ons als lezer wel fijn dat je elke dag bij je lamp zit 😉 ik zie het al helemaal voor me; lekker kopje chicorei en een paar katten op tafel erbij….

  Geliked door 1 persoon

 8. Niet zozeer een dip maar wel veel minder energie als de dagen korter worden. De overgang naar wintertijd vind ik ook lastig, ik blijf vroeg wakker worden, dus van mij mag de wisseling zomer/wintertijd afgeschaft worden!

  Geliked door 1 persoon

 9. Mijn gemoed zakt ook, maar een goede BH doet wonderen.

  Lastig als je echt merkt dat je negatief beinvloed wordt door het vallen van de bladeren. Ik slik elke dag een tabletje vitamine D sinds er een dramatisch tekort was geconstateerd een paar jaar terug en mijn toenmalige psycholoog gaf ook al aan dat een lamp in de winter ondersteunend kan werken om niet terug te vallen in depressieve gevoelens.

  Wel heel open dat je er zo over schrijft.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik durf het bijna niet te zeggen want ik heb geen enkele last van de verschillende seizoenen of de overgang van zomer naar wintertijd. Ik leef in het nu en pas me aan.
  Maar uit omgeving zie ik wel wat voor effecten het op anderen heeft.

  Like

 11. Ik leef juist weer op in de herfst. Ik las hierboven ook al reacties van meerdere mensen met een zomerdepressie. Maar waar je ook niet blij van wordt..het is niet leuk!

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat is bijzonder. Fijn dat je blijkbaar zoveel mentale veerkracht hebt dat je zo gelukkig bent.
    Ik bedoelde dat mensen soms door een acuut trauma in een depressie schieten. Is mij in het verleden overkomen.

    Like

 12. Wat fijn dat je iets hebt gevonden wat goed werkt voor jou. Helpt het nu nog dat het nog zo warm en zonnig is buiten tegen je najaarsdepressie? Of maakt het mooie weer daarvoor niet uit?

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s