persoonlijk

Inspirerende leraren

Als je aan de middelbare schooltijd terugdenkt, dan denk je vast niet aan alle details van die jaren. Veel is je misschien niet bijgebleven, maar wel die ene leuke jongen, dat stomme vak waar je buikpijn van kreeg of die inspirerende leraar.

Ik had een geweldige leraar Geschiedenis. De dag dat hij op school kwam werken, ging er een schok door het gebouw heen. Geen suffe ingedutte leraar maar een lekker ding, groot, mooi lijf, beetje onhandig, hij struikelde regelmatig over de tassen die wij in de klas lieten rondslingeren. Dit was een leraar die heel dicht bij ons stond, omdat hij zelf nog zo jong was en nog goed wist hoe het was om puber te zijn. En tjonge, hij kon ook nog eens geweldig goed les geven, was een begenadigd verteller, liet ons documentaires, boeken, platen zien, kortom sleepte er alles bij om de geschiedenis voor ons levend te maken.We hingen aan zijn lippen.

Later werd hij mijn klassenleraar en kreeg ik meer met hem te maken. Net als elke andere puber had ik mijn problemen en hij bood een luisterend oor.  Na de middelbare school hadden we nog wel eens contact, totdat het verwaterde, wat ook goed was. Mijn leven ging van start en zijn leven nam een andere wending. Hij verliet de middelbare school en ging werken bij een HBO instelling. Hij hield zich onder meer bezig met de digitalisering van het onderwijs. Later was een volgende stap dat hij  het onderwijs verliet en het zakenleven indook. Ook daar wist hij mensen te inspireren want hij werd een succesvol zakenman. Als klap op de vuurpijl was hij een tijd manager en sponsor van het Nederlands Volleybalteam.

Iemand met een interessant leven, dat heel plotseling een onbegrijpelijke wending nam. Sinds vorige week maandag wordt Lodewijk Severein en zijn partner oud volleybalster Ingrid Visser vermist. Na de incheck in hun hotel in Murcia in Spanje zijn ze een ommetje gaan maken en lijken ze van de aardbodem te zijn verdwenen. Natuurlijk verdwijnen er dagelijks meer mensen, elk geval op zich is uniek en verschrikkelijk. Alleen deze ene vermissing raakt me wel erg diep, ik ben er ziek van. 

Heb jij ook een inspirerende leraar gehad waar je nu nog wel eens aan terugdenkt?

21 gedachten over “Inspirerende leraren

 1. Oh, dat is wat. Las het vanmorgen in de krant. Hoe kan je nu spoorloos verdwenen zijn. Hoop dat ze snel worden teruggevonden zeg.

  Had dat met een leraar van groep 8. Zo'n geweldig jaar gehad. Die had de zelfde droge, sarcastische en flauwe humor als mijn beste vriend en ik. Hij zei later dat ie nog maar een keer had meegemaakt dat ie zo'n band had met leerlingen. Zijn dochter is net zo en nog steeds een goede vriendin van me. Mooi is dat.

  Like

 2. Poeh, wat pittig! Dingen kunnen dan ineens zo dichtbij komen!
  Ik had een docent aardrijkskunde in VWO 5. Wat hem bijzonder maakte waren niet zijn lessen maar het feit dat hij me zag. Ik verzoop bijna in mijn achterstanden, hij merkte het op en hielp me weer op het goede padje. Van zulke mensen moet je het hebben!

  Like

 3. Heerlijk zo'n leraar! En begrijpelijk dat deze zaak je dan diep raakt. Je gunt dit niemand, maar zeker niet de mensen aan wie je warme herinneringen koestert. En we hadden nog niks verdrietigs in het nieuws, de afgelopen tijd… Dat met die broertjes en hun vader raakt mij dan weer diep, omdat ik in de praktijk direct en indirect betrokken ben (geweest) bij mensen waar dit soort dingen spelen…

  Sterkte!

  Like

 4. Heel veel sterkte hierin. Afgelopen week was dit al in het nieuws maar ging het alleen over Ingrid Visser en haar partner Lodewijk. Nu laten ze ook foto's zien en zijn ze in Spanje volop aan het zoeken. Ik hoop op een goede afloop.

  Like

 5. Raar, hoe zo'n bericht ineens heel persoonlijk kan worden. Bij onze bieb werkt die mevrouw die toen vermist was geraakt toen ze in Spanje in de bergen ging wandelen. Die hebben ze toen gevonden nadat ze zichzelf in leven had weten te houden. Elke keer als ik haar zie vind ik het nog heel wonderlijk dat ze daar gewoon weer staat. Dat soort verhalen geven toch hoop.
  Ook zoiets raars is dat wij zaterdag dus vlak langs het dorp zijn gereden waar die jongetjes zijn gevonden. Wij gingen naar een vriendin die 50 werd en waar ik bijna nooit kom. Toen manlief mij het bericht liet zien zondagavond moest ik toch ook even slikken. Zo'n toeval!

  Like

 6. Sterkte, het blijft toch een raar idee dat mensen zo verdwijnen. Ik had een hele leuke leraar wiskunde. Wiskunde met humor, een goede combi! Jaren geleden hoorde ik dat hij is overleden, dat deed me ook wel wat. Deze man heeft mijn liefde voor wiskunde aangewakkerd.

  Like

 7. Aan die mevrouw waar Jolanda het over had moest ik ook meteen denken. Toen die gevonden werd ging hier overal de vlag uit!
  Hopelijk loopt het nu ook goed af.
  Sterkte aan alle betrokkenen.
  Marjolijn.

  Like

 8. Ik had hier een engels leraar die me altijd bij zal blijven. Die man was zo ontzettend prettig gestoord… Ik had mijn allereerste les in de brugklas van hem, en hij deed dus net alsof hij extreem streng was… Zat ie daar, helemaal briesend voor de klas… Toen iedereen druk aan het werk was begon hij opeens als een waanzinnige te lachen…

  Soms tijdens toetsen kon hij opeens 'schaatsend' door het middenpad heen komen lopen… Zulke gekke dingen deed hij gewoon.

  Die man zal ik echt nooit vergeten 🙂

  Like

 9. Niet echt 1 leraar. Ik had wel les van een nogal gesjeede man. (uitleggen kon hij wel en ook leuk maar chaotisch)Opeens kwam hij niet meer na de grote vakantie en zonder reden naar ons, leerlingen toe .Jaren later hoorde ik via via met iemand die dezelfde hobby had/heeft dat hij om was gekomen bij een ongeluk door het uitoefenen ervan. Jammer dat we het toen niet gehoord hebben van school denk ik nu wel eens. Ik hoop ook dat ze snel gevonden worden, op een of andere manier krijg ik er een nare bijsmaak van en heb ik maar zo een idee dat ze in criminele handen zijn gevallen om wat voor rden dan ook. Ik hoop dat ze snel weer gezond en wel bij hun familie mogen zijn in elk geval……..

  Like

 10. Wat vreselijk en wat ongelooflijk dat je zomaar kunt verdwijnen ;( Moet er niet aan denken dat je zelf ooit zo'n bericht krijgt!
  Ik had een hele leuke leraar nederland, echt een superman! En ik was de meest vreselijke leerling ever! Hij heeft mij ooit de klas uitgezet maar niet zonder te vermelden dat ik de eerste (en waarschijnlijk de laatste) was bij wie die dat ooit gedaan heeft/had. 😉
  Nu kan geen mens zich voorstellen dat ik vroeger zooooo 'stout' was als ik dit soort verhalen vertel 😉

  Like

 11. Dat heb ik gelezen van die vermissing, dat is wel heel naar zeg!
  We hadden vroeger een leuke jonge aardrijkskundeleraar,jong en vlot, leuke babbel, altijd in voor een geintje.
  Helaas is hij heel jong overleden ;-(

  Like

 12. Ooit was mijn broer enige tijd vermist. De onzekerheid is moordend. Je wordt met zaken geconfronteerd waar je nog nooit mee te maken hebt gehad o.a.: het verschil tussen vermissing en dood, het verschil tussen vermissing en verdwijning en het verschil tussen zoeken en opsporen.
  Voor achterblijvers na vermissing is er:
  http://devav.nl/

  Zorg goed voor jezelf Spaarcentje, meer kun je niet doen.
  Schrijfsterindedop

  Like

 13. Wat een onzekerheid voor nabestaanden na een vermissing.Tijdens mijn studie had ik een inspirerende docente voor psychologie en didactiek. Een geweldige vrouw. Haar eigen gedrag en haar lessen waren mijn voorbeeld als beginnend leraresje.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s