leven met ME

Spannend, gaat het lukken?

Heel misschien ga ik morgen op stap, met de trein. Dat feit alleen al is voldoende om mijn hoofd op hol te doen slaan. Zelfstandig als in alleen ergens met de trein naar toe gaan, heb ik de afgelopen 5,5 jaar niet meer gedaan. Maar nu is het zover, besloot ik. Ik weet nu dat als het toch teveel van het goede is, ik hooguit een paar dagen flink gammel ben. Er gaat niets kapot of zo.  Mijn lijf herstelt weer sneller van inspanning en langzaam komt het vertrouwen er in weer terug.

Of het doorgaat hangt van 2 factoren af. Hoe ik me voel en hoe de dame die ik ga bezoeken, zich voelt. Zij heeft geen ME zoals ik, maar wel ook een heel serieuze lijst van klachten en aandoeningen die haar leven ernstig beperken. Via de mail fantaseren we al geruime tijd over een ontmoeting en was het spannend of Zandvoort naar Hoorn zou komen, of dat Hoorn naar Zandvoort komt. Het wordt dus het laatste.

Om alvast wat voor te bereiden bezocht ik de site van de NS en kreeg zowat hartkloppingen. Nu werd duidelijk dat ik al 5 jaar niet heb gereisd met de trein en dus echt geen flauw benul meer heb van prijzen. Een gewoon (zonder korting) dagkaartje Hoorn-Zandvoort kost € 21. Als ik 1e klas wil reizen, kost dat € 35. Sodeju! Grote kans dát ik 1e klas wil reizen. Als het morgen redelijk goed weer is, heb je meer kans op strandgangers en wil ik wel rustig kunnen zitten. Ik ben dan wel redelijk opgeknapt maar om nog in staat te zijn op de plek van bestemming een gesprek te voeren, moeten onderweg zoveel mogelijk prikkels worden afgeschermd.

Als ik over die prijs nadenk, krijg ik buikpijn. Dus draai ik het om. € 35 voor een mijlpaal waar ik heel lang naar toe leef is goed te doen. Zelfstandig met de trein ergens naar toe gaan, stond op mijn lijst van dingen-die-ik-dit-voorjaar-wil-doen.  Ik loop dus wat achter, want inmiddels is het zomer.  Beter worden na heel lang ziek zijn is niet alleen leuk maar ook een kwestie van heel veel stappen zetten. Ik heb jaren in een luchtbel gezeten en stap nu de wereld in om erachter gekomen dat de prijzen enorm zijn gestegen…..

Als je morgen op station Hoorn iemand tegenkomt met oordopjes in op zoek naar de 1e klas coupé, zwaai dan maar naar me, zonder daar geluid bij te maken. Want grote kans dat ik het ben, onderweg naar mijn afspraak. En ben ik het niet, dan heb je vast iemand anders heel blij gemaakt met zo’n spontane groet.

24 gedachten over “Spannend, gaat het lukken?

 1. Wat goed! Inderdaad een nieuwe mijlpaal. Mijn tipje: ga niet instappen waar de meeste mensen instappen. Dit is vaak rond de trap die naar het perron gaat. Loop een stukje verder, dan is het meteen een stuk rustiger in de trein. En als je wel tweedeklas reist, probeer dan een 'eenling' plekje te vinden. Die zit vaak net achter de glazen deur. Lekker veel ruimte en lekker rustig. Laat vervolgens het landschap aan je voorbij glijden. 🙂
  Oja: stiltecoupes zijn geen stiltecoupes buiten de spits om in de praktijk. Dagjesmensen letten daar totaal niet op, en als ze het wel zien halen ze hun schouders op. En vermijd kleine kinderen. Die maken veel lawaai.
  Mariska

  Like

 2. Dat wordt heel spannend. En super goed dat je het gaat doen, weer een stap de “goede” richting in.
  En hierboven staan hele goede tips.
  Ik wens je morgen dan ook heel veel plezier in Zandvoort en hopelijk valt de treinreis mee.

  groetjes,
  Janneke

  Like

 3. morgen is het wat minder zonnig/warm. Grote kans dat het ook minder druk is. Kijk trouwens eens op spoordeelwinkel punt nl,klik op dagje uit. Daar staat,weliswaar alleen 2e klas,een aanbieding van een dagretour voor 20 euro,inclusief Frozen yoghurt (let wel op de voorwaarden,yoghurt helaas niet overal verkrijgbaar!) Ook viel er vandaag op mijn mat het boekje spoordeelweken van ns met kortingsbonnen. Mocht je gaan: veel plezier

  Like

 4. Spannend zo'n mijlpaal, 'k reis dan wel bijna nooit met de trein maar 'k denk dat de tips van Mariska kunnen helpen om niet al overprikkeld uit te stappen in Zandvoort,
  groet

  Like

 5. Spannend en erg goed dat je het doet! Ik weet zelf helaas hoe het is om te moeten boeten voor teveel prikkels en/of bezigheden. Maar wat een overwinning! Geweldig hoor! Probeer te genieten en voel je trots!

  Like

 6. Jouw stukje brengt me terug in de tijd……. 😦 Zo zelfstandig, zelfverzekerd en vol vertrouwen als ik was VOOR mijn ziek zijn, zo lamgeslagen, aftastend en angstig stapte ik toen ook weer de 'grote boze wereld' in (en het ergste vond ik dat dit voor een groot deel kwam door de toestanden van het uwv, pfffffffffffffffff,) blij dat ik dat allemaal weer 'overwonnen' heb!

  Maar het gaat nu even niet over mij maar over jou, solly 😉 Ik ben supertrots op je dat je deze stap durft te zetten en ik WEET gewoon dat je het kan!! Stapje voor stapje, beetje bij beetje…… Ik wens je superveel plezier en heel veel succes en ik ga aan je denken…. Probeer er gewoon lekker van te genieten!!!! Superfijn voor je!! Ik wens je een heeeeeeeeeeeeeele fijne dag toe!!!!!!! xxx

  Like

 7. Al kan je nog steeds papieren kaartjes halen, he! Nog steeds uit de automaat. Mocht je geen ov-chip hebben, dan zou ik dat doen. Het is een crime om het overige geld op zo'n kaart terug te vragen als je de kaart wilt inleveren, en je moet ook nog eens 'administratiekosten' betalen om het geld eraf te krijgen.
  Mariska

  Like

 8. De trein stopt op een perron precies zo dat de treindeuren van de eerste klas het dichts bij de (trap naar de) uitgang zijn. Voor de eerste klas moet je daar dus juist instappen wil je niet door een volle trein lopen naar je stoel.
  Het gedeelte van de eerste klas is te herkennen aan de horizontale streep op de zijkant van de trein.

  Like

 9. En weet je, ook al ben je doodmoe na die tijd, het is zo de moeite waard om het doen. Daarna ben je ook weer trots, dit heb je dan toch maar weer gedaan:) Heel veel plezier morgen!

  Like

 10. Veel succes morgen! Ik ben benieuwd hoe het gaat. Een tipje voor de volgende keer wanneer je een uitstapje wilt maken met de trein; Kruidvat, Blokker en Hema (en af en toe ook Albert Heijn) hebben regelmatig aanbiedingen van dagkaarten voor de trein. (gem. 17 – 20 euro). Het scheelt misschien niet veel met een gewoon kaartje, maar hé alle kleine beetjes helpen toch 😉

  Like

 11. Ben in 12 jaar tijd één keer met de trein naar een lotgenootje geweest. Dat doe ik toch maar niet meer … Zij komt nu eens per jaar hier naartoe…

  Best jammer, want je krijgt er niet meer vrienden door. Ik heb ook geen rijbewijs, helaas. Alleen al zo'n reis is te veel voor mij.

  Gelukkig zijn er een paar lieverds die toch naar mij toe komen:)

  Like

 12. Dat heb ik ook al een paar keer gedaan! Maar niet te vroeg, want je krijgt geen restitutie als je onverhoopt toch niet kunt… 😦
  Wat een geld-uit-dezak-klopperij, dat OV-gebeuren, miljoenen van ongebruikte tegoeden houden ze er aan over!!! =boos!!!
  Marjolijn.

  Like

 13. Hemeltje lief, ik ben helemaal sprakeloos, wat een dappere vrouw. Raar genoeg denk ik aan Reinier Paping, die in 1963 de elfstedentocht won, hij zei: ik schakelde alle gedachten uit, dacht alleen aan volhouden en winnen. Dat heeft zij ook gedaan.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s