algemeen

De leukste schoonmaakhulp ooit

Aan mijn getut en getwijfel over wel of niet een schoonmaakhulp nemen is sinds een tijdje een eind gekomen. Ik had wel de behoefte maar zag er tegen op een vreemde in huis halen. Dat zijn extra prikkels om te verwerken. Bovendien is het onhandig als het schoonmaken gelijk valt met een slechte dag van mijn kant. Zal je zien dat ik me beroerd voel maar dan toch vooraf koekjes ga staan bakken want hier schoonmaken moet wel een beetje leuk zijn natuurlijk. Ik ken mensen die zeggen wat er gedaan moet worden en dan zelf in bed gaan liggen met de deur dicht maar dat kan ik niet. Het lukt me niet om ontspannen te blijven terwijl er hier iemand door het huis rent. Dat is stom en dat zou anders moeten maar dat is dus niet zo.  Dat is ook de reden dat we familiehulptroepen op een gegeven moment hebben afgehouden. 

Dus maakten we zelf het huis schoon. M. doet over het algemeen de zwaardere klussen zoals stofzuigen, bed verschonen, etc. En ik doe de niet zware klussen zoals beetje opruimen, vaatwasser vullen, was erin gooien waarbij de mannen dan meestal de mand met schone natte was voor me naar boven tillen, waar de droger staat. S. draagt ook een steentje bij met kamer opruimen  en stofzuigen(na enig aandringen), zelf zijn bed verschonen en zaken als vaatwasser leegruimen en af en toe een boodschap halen. Wat ik normaal vind om te doen voor een puber.

Zo komen we een heel eind en wat vandaag niet lukt, kan morgen vast wel. Negen jaar ziek zijn heeft opgeleverd dat ik vaker zoek naar gemak en dat ik accepteer dat niet alles gaat zoals ik wil. Mijn eisen van wat ik acceptabel vind zijn ook wel grondig bijgesteld. Het is niet dat het hier plakt maar ik heb wel geleerd om bijvoorbeeld de neiging om soms zelf te stofzuigen te onderdrukken. Ook al is het soms vergeven van de kattenharen, voor mij is dat gewoon echt niet slim om te doen. Een oplossing is dan vakkundig negeren, eventueel doen wat wel kan zoals een beetje vegen met een bezem, katten eruit gooien. Maar sommige ruimtes in huis schoten er echt wel bij in, zoals de badkamer. Dat is duidelijk het kind van de rekening. Doekjes over de wastafel halen lukte nog wel, maar verder? Terwijl ik ooit heb gelezen dat een badkamervloer het smerigste oppervlak in huis is.

Natuurlijk gebeurde het soms wel maar vaker niet dan wel. Er moet vaak zoveel gedaan worden door M. in het weekend en ik vind het ook wel fijn als hij gewoon vrij heeft en even voor zich uit kan staren of iets leuks kan gaan doen.

Ja wat doe je dan? Met aan de ene kant behoefte aan een geen energie zuigende schoonmaakhulp die vertrouwd is en aan de andere kant een puber die de laatste tijd aangaf wel geld te willen verdienen maar terug schrok voor de dwang van een vast baantje. Vrienden van hem werken elke zaterdag en dat is hem nog teveel van het goede. Hij voetbalt, zit op judo, moet best veel tijd besteden aan huiswerk en ziet een echte verplichting nog niet zitten.

Behalve als je moeder het vraagt ;-). Sinds een maandje of twee maakt hij tegen betaling schoon. Meestal de badkamer maar ook wel de tegels in de WC of andere grotere klussen. Het echte schrobwerk dus. Niet alle weken maar wel zo regelmatig dat het echt beduidend schoner is. 

Ik vind het normaal als een kind bijdraagt aan het huishouden. Dus van jongs af aan heeft hij wel dingen moeten doen. Toen hij heel klein was bijvoorbeeld zijn eigen bord naar de keuken brengen, later werd dat tafel dekken en afruimen en nu moet hij zijn eigen kamer bijhouden. Maar het echte schrobwerk verwacht ik niet van hem. Dus daar betalen we hem voor.

Wat betaal ik dan? In eerste instantie wilde ik veel te veel gaan betalen. Want als er hier iemand komt schoonmaken ben ik ook zo €12,50 tot €15 per uur kwijt. Maar M. wees me er terecht op als ik dit soort bedragen zou gaan betalen, S. nooit meer elders wil gaan werken. Wat als hij een echte bijbaan wil? Dan is dat minimum jeugdloon echt niets in vergelijking wat hij hier zou krijgen.

Dus hebben we zijn loon aangepast aan het jeugdloon, of eigenlijk een klein beetje daarboven. Want we hebben geen werkgarantie, geen vaste afspraken over tijden en we betalen ook geen vakantiegeld. Het is dus geen geld waar hij op kan rekenen. Hij krijgt €1 per kwartier. Meestal is hij 1 tot 1,5 uur bezig en ik maak het geld meteen over naar zijn rekening. Hij heeft zo wat extra geld en wij zijn enorm geholpen met zijn poetswerk. En buiten dat,  is hij natuurlijk de leukste schoonmaakhulp ooit.

28 gedachten over “De leukste schoonmaakhulp ooit

 1. Goeie oplossing!! Fijn dat het zo kan. Geen stress voor jou, met zo'n leuke schoonmaker in huis. Meer vrij tijd voor M. en wat extra geld voor zoonlief… Beter kan niet.

  Like

 2. Wat fijn! Jij hebt een vertrouwde hulp en je zoon hoeft zich nog niet in te stellen op een “echte werkgever”.
  En als je echt geen zin hebt in gedoe om je heen kun je gewoon zeggen “nu even niet”. Hij zal het zonder uitleg begrijpen. Super!

  Like

 3. Per ongeluk op de verwijderknop gedrukt in plaats van publicatieknop:
  de reactie van @KruidigMeisje:
  Prima oplossing.
  Wel voor dit moment. Want mijn zoon(19) woont, al studerend, nog in “hotel” mama – en doet daar een volwassenenportie mee in het corvee. Elk jaar stelde ik bij wat ik van hem verwachtte. Meestal in de zomervakantie, dat voelde wel logisch (dan is hij jarig ook nog).

  Like

 4. Briljant idee! En als bonus lever je nog een zelfstandig kind af ook aan het einde van de rit 😉

  Ondertussen ben ik hier mijn zesjarige aan het leren koken. Niet omdat ik dat nou zo graag wil, maar hij wil dat. En eigenlijk is het ook best handig.

  Like

 5. Dit vind ik het juiste antwoord : Je zoon wordt er ook handig door!
  Dit is wat ik mijn zoon ook heb aangeleerd. Stofzuigen , zijn eigen kamer en zijn eigen was doen en hij draait er nu zijn hand niet meer voor om en doet het gewoon bij zichzelf thuis. Alleen koken, dat is niet zijn hobby, jammer, terwijl ik het juist zo leuk vind.

  Like

 6. Jaren geleden hebben wij een tijdje voor dezelfde oplossing gekozen! In ons geval niet een zoon maar een dochter die tegen een leuke vergoeding het huis poetste.

  Like

 7. Goede oplossing! Je hebt zo een leuke zoon he. Echt, super. Mooie oplossing die jou ook geen energie kost.

  Iets boven het minimumloon vind ik ook wel netjes. Dat is gewoon een koopje voor grootgrutters a la Appie die vijftienjarigen het liefst voor niets volwassen werk willen laten doen waar ze geen volwassene voor willen betalen. Vind ik. Een buitenlander of vrouw onderbetalen ten opzichte van een 25 jarige blanke man is not done maar een kind wel.

  Mijn kinderen zijn vooralsnog te lui hiervoor. Als ik zeg dat ze een klusje moeten doen om iets te mogen kopen, vinden ze het opeens niet meer interessant. Of ze zeggen: ik heb mijn kamer opgeruimd, mag ik 10 kronen? Maar goed, die zijn half zo oud als die van jou.

  Like

 8. Wauw ik ga dit vanmiddag met mijn dochter bespreken. Zat de laatste tijd ook na te denken over een hulp maar mezelf kennende ga ik dan lopen poetsen en opruimen waarna ik weer weken bij moet komen. Dank je wel voor deze inspiratie1

  Like

 9. Toen mijn vader's vaste hulp ermee stopte heeft mijn dochter zijn huisje een tijd schoongemaakt. Vanwege heftige faalangst was een 'echte' bijbaan niet haalbaar voor haar, dat had ze geprobeerd maar was niet gelukt. Opa overlaadde haar met complimentjes en was altijd reuzeblij als ze kwam. Ze groeide in haar zelfvertrouwen en dat maakte de stap naar een stage op een creche gemakkelijker. Dus behalve het financiele voordeel (voor opa en dochter) diende het ook nog eens als een soort werkervaringsplek! Linda

  Like

 10. Goede oplossing 🙂 Mijn zoons mochten ook wel eens extra klussen doen om een centje bij te verdienen. Vaak betrof het dan tuinklussen en af en toe de badkamer schrobben. Ze kregen dan per klus betaald. Iedereen blij!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s