vakantie

Pippiplannen


Toen wij net begonnen met consuminderen was dat hard nodig. De uitgaven stonden niet meer goed in verhouding tot de inkomsten. Onder meer door een inkomstendaling maar ook zeker door gemaakte woonkeuzes. Door een aantal jaren behoorlijk zuinig te leven en zoveel als mogelijk af te lossen op de hypotheek is er meer ruimte gekomen. Eigenlijk best veel.

Toen we begonnen met aflossen was het de bedoeling dat die hypotheek zo snel mogelijk moest verdwijnen. Alles wat overbleef ging naar de hypotheekverstrekker. Inmiddels ben ik daar iets anders over gaan denken. Natuurlijk wil ik de hypotheek helemaal aflossen zodat we aan het eind van de periode niet in de problemen komen. Maar we willen ook nu lekker leven. Ik hoef niet per se binnen 5 jaar hypotheekvrij te zijn. Aan het eind van de resterende looptijd van 20 jaar is ook prima. We kunnen niet in de toekomst kijken, misschien verslechtert mijn gezondheid wel, misschien niet. Maar nu wat genieten met mijn gezin lijkt mij wel heel fijn.

Lekker leven vertaalt zich natuurlijk niet zozeer in met geld smijten of spullen kopen. Maar wel in woongenot of fijne ervaringen opdoen. Dus knapten we afgelopen jaar de keuken op – iets wat overigens ook echt wel hard nodig was – en genieten we enorm van de verbetering die dat bracht. Het is niet alleen fijn dat alle lichten in de keuken het weer doen, ik geniet ook van de warme uitstraling, de andere tegels die nu op de muur zitten in plaats van die schijtlelijke witte metrotegels, het mooie houten aanrechtblad.

Ervaringen vind ik ook fijn. Zoals ik al eerder schreef ben ik dit jaar wat meer op zoek naar Pippi. Zoeken naar meer pret binnen de grenzen die er zijn. Wellicht de grenzen soms wat oprekken. Ik snak na jaren binnen zitten en veel platliggen naar iets zien, beleven, doen. Wat op zich nog wel een uitdaging is met mijn aandoening.

Afgelopen week ben ik bezig geweest met de begroting. Gekeken hoe we ervoor staan, en wat we volgend jaar kunnen verwachten. Wat budgetten hier en daar aangepast. Zo is het budget voor uitjes verhoogd en gaan de mannen bijvoorbeeld binnenkort naar Herman van Veen in de schouwburg. Ik hoop zelf mee te gaan naar Frederique Spigt (november) en Sara Kroos (ergens voorjaar 2018). Of dat lukt is altijd de vraag met een activiteit in de avond maar ik ga het gewoon proberen. Mocht op de dag zelf blijken dat het niet lukt is er vast wel een andere gegadigde voor het kaartje te vinden.

Als ik kijk naar de begroting dan lopen sommige dingen gewoon door. Ik verwacht begin volgend jaar het geld bij elkaar te hebben voor de te plaatsen dakkapel. De maandelijkse vaste aflossingen gaan gewoon door, zo ook het sparen voor de eventuele studie van kind, een andere auto over een paar jaar en andere afschrijvingen. Zou er nog ruimte zijn voor iets anders, een ander spaardoel?

Wat mij heel fijn lijkt is om eens met man en kind een grote reis te maken. Ver weg. Een totaal andere omgeving. Zegt de vrouw die snel overprikkeld is. Maar toch. We kunnen vast wel iets verzinnen wat wel kan. Het lijkt mij geweldig om in het jaar dat de puber eindexamen hoopt te doen (2020), een reis te maken. Als afsluiting van zijn middelbare schooltijd. Iets waar we lang op kunnen teren.

Dus kwam er van alles voorbij aan plannen. Van met een camper door de VS, tot een cruise tot eilanden bezoeken zoals Curacao, Aruba of Bonaire. Ik had toevallig net contact gehad met een hele leuke mevrouw die gespecialiseerd is in reizen in dat gebied en die voor mij ging kijken wat voor mogelijkheden er zijn voor mij met mijn beperkingen, toen Irma voorbij kwam en ze het natuurlijk even heel druk kreeg met andere dingen. Neemt niet weg dat het in 2020 een prima reisdoel kan zijn dus ik heb met haar afgesproken dat we weer contact hebben als zij daar weer tijd voor heeft. Echte haast heeft het natuurlijk niet.

Wat het uiteindelijk wordt maakt nu ook nog niet uit. We gaan ons fijn oriënteren en zoeken naar plekken waar de mannen leuke dingen kunnen doen zoals snorkelen of zelfs duiken en ik me ook goed vermaak onder een palmboom met een boek en af en toe met een kleinere uitstap mee kan doen.

Ik weet niet of het een goed teken is dat ik dit aan het plannen ben. Ben ik nu gewoon heel manisch en leid ik aan enorme zelfoverschatting of kan ik dit inderdaad wel aan? Ik heb zelf het gevoel dat als we dit heel goed overdenken en voorbereiden, dit toch moet kunnen. Ik heb er in ieder geval al veel voorpret van al krijg ik er soms ook hartkloppingen van moet ik eerlijk zeggen. Gewoon, omdat ik dit wil. Maar dat gevoel heb ik heel lang niet gehad en is ook wel weer eens fijn.

Komen we op het punt van het geld. Dat kost wel wat! Vandaar dat ik in de begroting dook deze week. Het moet kunnen. Niet zomaar en niet heel makkelijk maar we zouden een heel eind moeten komen. Dus, dat dus! Wordt vervolgd!

16 gedachten over “Pippiplannen

 1. Herkenbaar….we zitten in de laatste fase van de verbouwing. Het geld vliegt weg en ik denk: wat als we nu eens een verre reis zouden maken? Hawaii of Japan? Het is net alsof ik met hetzelfde geld wel 10 doelen wil betalen, helemaal niet realistisch of minimalistisch. Wat als ik nu eens heel goed ga budgeteren? Of mijn doelen goed bekijk en hier en daar aanpas?

  Jullie doen dat zo te lezen al, heel veel succes en een hele veel vakantie-voorpret!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuk vooruitzicht! Een cruise is erg prettig als je minder energie hebt. Als er uitstapjes zijn en je hebt je dag niet kan je lekker op de boot blijven. Of je maakt aan wal gewoon zelf een wandeling als de groep een activiteit aan wal heeft. Je kan vroeg ontbijten om de meute mensen te ontlopen(of vragen of je gezinsleden wat voor je meenemen naar je hut) Ik zat meestal met zonsopgang al op het dek, met een kop thee of oploskoffie die ik in de hut gemaakt had met een reisdompelaar(te koop bij outdoorwinkels en anwb) Omdat er zoveel rust was(niet voor het eten zorgen, geen boodschappen doen, een wasservice, niet op de route hoeven letten) had ik juist wel energie voor de uitstapjes.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie plannen! Daar zou ik ook zo blij van worden! Wat dat betreft heb je helemaal gelijk hoor, aflossen is heel mooi en verstandig, maar nu genieten met je gezin is soms toch een betere keuze.
  En zeker als je dan, ondanks de uitdagingen die je beperkingen geven, met een goede voorbereiding zo’n mooie reis kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg (en geniet vast een stukje met je mee).

  Geliked door 1 persoon

 4. Fijne plannen! Wij zijn in 2012 naar USA met cruise geweest (van Engeland naar USA ivm ik niet mag vliegen) en aldaar nog met camper rondgetrokken.
  Er is vast wel iets te vinden. Cruise maken is misschien ook idee, ivm veel keuze in hoeveel je wel niet doet. Zou wel vaker willen cruisen, zijn ook prachtige bestemmingen maar helaas wel iets te weinig geld. Maar dus al droom reis gemaakt en dat was zo bijzonder, ik kan het iedereen aanraden. Leuk om rustig aan mee bezig te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij hebben ook dat Pippi plan om naar de VS te gaan. Wat ik heel lastig vind met reizen is dat ik er zo moe van wordt. Vooral rechtop zitten lukt me op zeker moment niet meer, laat staan lopen. Dat lopen kan wel met een rolstoel worden opgelost. Ik ben huiverig voor vertragingen. Hoe moet ik dat fysiek oplossen en hoe doe ik dat met eten. Sjoemelen met gluten of melk betekenen geheid problemen.
  Wat betreft die ervaringen, dat heb ik ook. Naar een bioscoop gaan trek ik niet. Dat zijn teveel prikkels. Een boswandeling kan vaak weer wel. Wij proberen elk weekend een mooie boswandeling te maken in de komende maanden tot het te koud wordt voor mij. Nu alleen nog wat minder regen, lopen op modder is niet zo fijn.
  Ik ben me aan het voorbereiden op de winter. Ik ben graag creatief bezig en ik leer graag. Ik heb wat Llewellyn boeken besteld en al wat gekocht, heb een Lamy Joe pen (gezien bij Valhalla) gekocht, ik heb nog een boekenbon en wil vanmiddag nog een echte kalligraphiepen kopen (mijn oude is bij de verhuizing weg gegaan of zoiets), ik heb een heel goede kwaliteit kleurpotloden om de Llewellyn boeken in te kleuren en mandalakaarten), ben bezig met een lapjesdeken in herfstkleuren. Ik houd van simpele patronen, daar word ik lekker rustig van en ik word blij van de kleuren.

  Like

  1. Bioscoop is een van de weinige uitjes die ik juist goed trek mits ik de film goed uitkies. Wij hebben hier een kleine vrijwilligersbioscoop die heel prikkelarm is, super.
   Ja dat eten wordt nog wat met de voedsel intoleranties. Daarom wil ik liever niet hotel/resort/cruise. Maar liefst een appartement zodat ik zelf het eten kan bereiden.

   Like

   1. Voor mij zijn de prikkels van het scherm teveel en vooral is het geluid vaak te hard. Ik kook ook altijd zelf op vakantie. Wij huren vrijstaande huizen op het platteland. Dit jaar was qua eten meer voorbereiden dan vorig jaar. Frankrijk vind ik lastiger glutenvrij dan UK.

    Geliked door 1 persoon

   2. Dat is t voordeel van heel erg doof zijn 😉
    O meen je dat? Ik vind Frankrijk juist zo makkelijk wat gv eten betreft. Zowel in de winkels als restaurants, ik kon bijna overal terecht.

    Like

 6. Dromen over verre reizen is voor mij altijd al echt genieten, ik hoop dat dat voor jou ook geldt!
  En of het gaat lukken… Ach… dat zien we dan wel. Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan, zou Pippi zeggen!

  Geliked door 1 persoon

 7. Gun het jou en je gezin enorm; de voorpret en voor je het weet het genieten van een mooie reis samen. Kan je 3 jaar lang je verheugen! Als je de kosten van de trip over 3 jaar verdeeld en per persoon, dan is het bijna een schijntje. Leuk hoor.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s