algemeen

Beveiliging

afb. pixabay

In augustus heb ik een programma gedownload dat achter gebleven rotzooi op de laptop opruimt. Sindsdien loopt de laptop aanzienlijk sneller, echt prettig. Ik was dus heel tevreden tot ik vanmorgen een hartverzakking kreeg omdat ik op de site van de Volkskrant las dat dit programma, CC Cleaner, gehackt is. Mensen die het in de periode half augustus tot half september hebben gedownload, hebben ongemerkt een deur open gezet voor hackers die zo persoonlijke informatie kunnen stelen.

Ik baal daar wel goed van. Ik klik nooit op linkjes, trap niet in phishing mail, ik open geen bijlages die ik niet verwacht en negeer elk bericht dat ik prijzen heb gewonnen. Maar tegenwoordig kan het gevaar dus ook versleuteld worden via bedrijven en programma’s die goed staan aangeschreven.

Als oplossing wordt dit aangeraden: “Verwijder en installeer alles opnieuw en zet de bestanden en data terug van een back-up die vóór 15 augustus 2017 is gemaakt.’ Niet een beetje, maar totaal opschonen dus. Als dat niet gebeurt, blijft de bedorven versie van CCleaner verborgen aanwezig.” (Volkskrant)

Nogal drastisch dus. In de commentaren onder het bericht geven mensen ook andere tips. Hoe je bijvoorbeeld kunt controleren of jouw computer besmet is. Ook wordt daar verteld dat het updaten van de besmette versie van CC Cleaner naar de laatste versie voldoende is.

Ik blijf het moeilijk vinden want wie zegt dat degenen die tips geven ook geen kwaad in de zin hebben. Maar goed, ik zag al dat wij in ieder geval de foute versie hadden dus die heb ik verwijderd en de nieuwe versie er voor terug gezet. Ook hebben we via het stappenplan gekeken of er nog verdachte elementen aanwezig waren (een agomo key). Nee dus. Pffiew! Voor de zekerheid heb ik vervolgens alle wachtwoorden en inloggegevens veranderd van alle banken waar we klant zijn, pay pal, facebook en ander social media accounts. Daar was ik nog wel even zoet mee.

Ga ik nu van de zon genieten!

 

6 gedachten over “Beveiliging

  1. Oei, CC Cleaner is inderdaad een betrouwbaar programma dat ik in het verleden ook een aantal keer heb gebruikt. Jammer dat er zoveel kwaadwillenden zijn en dat vrijwel niets meer betrouwbaar is. Ik let inderdaad ook goed op linkjes en verdachte mails. Men wordt echter steeds geraffineerder in het versturen van goed uitziende mails.

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s