gezondheid

Super tip voor snotkoppen

Onder de vele tips die ik per mail en op het blog ontving naar aanleiding van de voorhoofdsholte- en bijholteontsteking was ook de tip van Hannie die schreef:

Probeer de Rhino horn, wij kunnen niet meer zonder bij bijholte klachten. Eenvoudig te gebruiken en een heerlijk opgefrist gevoel na gebruik .

Ik legde de tip eerst naast me neer. Ik had al neusspray ingeslagen, zinkzuurtableten, cinuforce, andere neusspray, was aan het stomen, toen weer andere neusspray via de huisarts….

Spoelen leek me ook niet echt fijn aangezien ik koortsuitslag in mijn neus had. Toen die verdween, ging ik spoelen met lauw zout water. Gewoon wat zout in water oplossen, neus erin stoppen en snuiven maar. Zo doe ik dat al jaren. Maar dat is elke keer weer een licht traumatische ervaring want echt vervelend omdat het water inclusief losgekomen snot en slijm dan in de keel terecht komt maar het toch niet heel effectief lijkt te zijn. Dus ging ik toch eens kijken naar die Rhino Horn die Hannie aanraadde.

Een Rhino Horn is een neusdouche. Je hebt ze in verschillende soorten. Op internet kwam ik neusdouches tegen als knijpflacon en ook elektrisch. De douche van het merk Rhino Horn ziet er uit als een mini theepotje. Het principe is dat je het vult met water op 37 graden, daar zout aan toevoegt (zonder jodium), even roeren en dan kun je aan de slag. Je buigt voorover, zet de tuit in het ene neusgat, je buigt je hoofd zijwaarts en je giet het water erin via het bovenste neusgat. Dat water loopt zo door alle holten in het hoofd en dan via het andere neusgat komt het er uit, terwijl je ademt met open mond. Het water komt niet in de keel terecht.

Je kunt gewoon kraanwater gebruiken als dat van goede kwaliteit is of het even laten koken en dan laten afkoelen. In plaats van zelf zout toevoegen kun je ook speciaal nasaal zout bij de apotheek kopen en dat toevoegen.

KNO-arsten raadden een neusdouche – of een netipot zoals het ook wel wordt genoemd – aan na operaties aan de neus, omdat het een geweldige manier is om bloedpropjes en korsten los te weken en alles schoon te houden. Daarnaast is het goed bij verkoudheid, bij allergieën en bij voorhoofdsholte- en bijholteontstekingen. Het zout  schijnt de natuurlijke balans in de neus en holten te herstellen. Regelmatig spoelen ook als je niet verkouden bent, kan juist verkoudheden voorkomen.

Aldus wat ik vond op internet. Nu de praktijk. Ik bestelde de neusdouche en ging aan de slag. Allereerst viel het me op dat het niet vervelend is om te doen. Het lijkt in de verste verte niet op het zout water snuiven. Meteen na het spoelen voelde ik me al iets beter, gewoon omdat ik meer lucht kreeg en de druk in mijn hoofd minder werd. De eerste week spoelde ik drie keer per dag. Wel voelde ik me nog flink beroerd. Na een week kwam eigenlijk pas alles goed los! Nu spoel ik nog één keer per dag. Ik ben er nog niet, voel nog steeds wat druk op mijn oren maar ik ben duidelijk aan het herstellen van de ontsteking.

Ik vind dit een zeer prettige manier om de boel schoon te houden en het zorgt voor een snelle verlichting bij een verstopte neus. Die houd ik er dus in! Ik kocht dus de Rhino Horn  en er werd een heel handig maatlepeltje voor het zout bijgeleverd. Ook is deze makkelijk schoon te houden, het kan gewoon in de vaatwasser. Maar er zijn veel verschillende neusdouches te koop, Google er maar eens op. Ik betaalde €11,95.

14 gedachten over “Super tip voor snotkoppen

 1. Hier ook een fan. Ik heb veel minder last van bijholteontstekingen als ik dit gebruik. Laatst zelf op vakantie nog zo n ding aangeschaft omdat ik een bijholteontsteking begon te krijgen. Je kan ze ook gewoon via de apotheek bestellen en veel gezondheids winkels hebben ze ook.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha wat fijn dat dit helpt. Wat goed dat iemand hieraan dacht. Wij hebben hem ook. Mijn echtgenoot die al 30 jaar neusdruppels gebruikt vanwege een chronisch verstopte neus heeft hem ook jaren gebruikt. Daardoor kon hij stoppen met neusdruppels. Nu is hij opnieuw geopereerd, hij gr rukte hem om zijn neus te schoon te spoelen van de korstjes en bloed en gebruikt de rhinohoorn nu alleen nog als hij verkouden wordt. Fijn dat ie jou ook zo goed helpt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Misschien een rare vraag, maar loopt het bij jou goed door? Ik gebruik een melkkannetje (ja je moet wat!) en ik merk dat er door mijn andere neusgat zo maar druppelsgewijs wat uit loopt. Of zou dat komen omdat ik “verstopt” zit?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja bij mij loopt t door in een straal. Misschien omdat het er door de tuit van de rhino horn ook wel met wat kracht inkomt. Misschien een echte neusdouche kopen?
   Als het heel erg verstopt is, loopt t in het begin terug door hetzelfde neusgat las ik ergens.

   Like

 4. Wat een goeie tip is dit. Als ik verkouden ben ben ik dat meestal heel erg en zit ik helemaal verstopt. Dat stomme stomen met een handdoek over je hoofd bij een bak water met Dampo helpt bij mij niet erg. Ik heb nu wel een diffuser en daarin kan DoTerra Breathe olie voor de nacht. Dankjewel, ik ga meteen op Rhinojacht. 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Nog nooit eerder gezien of van gehoord. Ik ga er wel achteraan want het is beter dan agressieve neusdruppels gebruiken. Lijkt me wel even een kwestie van een kunstje leren … dank voor de tip

  Geliked door 1 persoon

 6. Interessante tip zeg! Ik zit hier ook te overwegen om er eentje aan te schaffen. Het hele huishouden snottert hier inmiddels.

  Zout water snuiven vind ik niet erg vervelend, maar dit klinkt doeltreffender.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s