gezondheid

900 gram groenten per dag, dingen die ik niet lust maar toch eet én een recept

lekker eten met zeer vakkundig verstopte zeewier

Door het anti-parasietendieet dat ik volg is mijn voeding behoorlijk aangepast. Ik eet geen rijst/pasta/brood of aardappelen en suikervrij. Daarnaast is het de bedoeling dat je dagelijks wat voedingsmiddelen aan je dieet toevoegt die goed zijn voor de darmflora of de parasieten doden. Denk aan pompoenpitten (verlammen de parasiet), shitake en zeewier. Die zeewier zou net als de shitakes een paar keer per week gegeten moeten worden.

Kort samengevat, geen:

 •  Suikervrij
 • Zetmeelarm
 • Geen omega 6 vetzuren (roomboter),
  Geen ijzer (rood vlees, eet ik toch al niet)
 • Geen fruit met uitzondering van frambozen en bessen.

Wat wel:

 • 900 gram groenten per dag, zo vezelrijk mogelijk
 • Producten die essentiële suikers bevatten: zeewier, shi take
 • Olijfolie en kokosolie
 • Zo veel mogelijk  groene (blad)groenten (voor het foliumzuur)
 • Producten met omega-3 vetzuren (zoals vette vis maar dat eet ik niet dus even zoeken naar alternatieven, in walnoten zit het ook en ik slik algenoliecapsules waar ook omega 3 in zit)
 • Pompoenpitten
 • Beperkt zuivel (paar keer per week een bakje kwark)
 • Matig met noten

Dat is de theorie. Nu de uitvoering nog. 900 groenten per dag is een behoorlijke hoeveelheid om weg te werken en sommige dingen zoals zeewier vind ik ronduit vies.  Ik heb het in het verleden al regelmatig geprobeerd en meestal komt er een soort walging naar boven drijven die niet te negeren valt. Maar het bevat zoveel goede zaken dat ik het nu toch weer probeerde. Ik kocht ‘zeewierpasta’. Dat is gewoon gedroogde zeewier die je kunt koken en dan eten als pasta. Tijdens het koken verzamelt het kattenvolk zich verwachtingsvol bij het fornuis omdat er een doordringende visgeur in huis hangt en groot is de teleurstelling als ik het ze aanbied en het groente blijkt te zijn in plaats van een lekkere dooie vis.

De eerste keer at ik het met een bord spinazie en veel groenten. Dat was toch wel een licht traumatische ervaring al at ik dapper door en loog tegen het gezin dat ‘het best meevalt, de bite lijkt wel wat op echte pasta’. Yeah, right.  De tweede poging was met pesto en pecorino en heel veel knoflook. Al iets beter maar nog niet echt.

Wat ik nu doe is het koken en dan elke dag een klein beetje door mijn eten gooien of door de salade. Dat gaat geweldig omdat de smaak dan niet zo overheersend is. Ik verdeel de twee tot drie porties per week dus over alle dagen. Voor deze week staat het uitproberen van zeekraal op het menu. Ik  breid mijn repertoire dus uit.

Dan die 900 gram groenten. Hoe werk ik dat naar binnen? In ieder geval door soep te eten. Ik eet bijna alle dagen wel een flink kom soep. Daarnaast roerbak ik bijna alle dag groenten en dat eet ik dan met een omelet of met wat knolselderij of pompoenblokjes.
En ik maak pudla’s. Pudla’s zijn een Indiase – ja hoe zeg je dat – omeletjes of pannenkoekjes op basis van kikkererwtenmeel en gevuld met groenten en echt heel lekker. Door het kikkererwtenmeel bevat het behoorlijk wat eiwitten, voor mij als vegetariër ook een pré. Het past bij alle maaltijden en is ook lekker als snack tussendoor. Het is zowel warm als koud lekker.

Hoe maak je het?
– 1,5 kop kikkererwtenmeel
– 1,5 kop water
– 2 tenen knoflook
– kruiden die je lekker vindt
– evt. wat sambal
– rasp van een halve (biologische, anders schil niet eten!) citroen
– peper en zout
– heleboel fijn gesneden groenten (hoeveelheden vind ik moeilijk te geven. Is het beslag te nat, dan voeg je of wat groenten toe of nog wat kikkererwtenmeel. Het moet een soort dikke smurrie worden,klinkt lekker he!).

meng eerst kikkererwtenmeel met kruiden en water en gooi dan de rest er door
even roeren tot je een dikke smurrie hebt
beetje olie in de pan en per drie of vier op niet te hoog vuur bakken
tussentijds omdraaien
en klaar, eet smakelijk!

33 gedachten over “900 gram groenten per dag, dingen die ik niet lust maar toch eet én een recept

 1. 900 gram groenten, dat is inderdaad heel veel. Ik heb het voornemen om bij iedere maaltijd in ieder geval groenten te eten. Vanmorgen omelet met banaan, geraspte wortel, lijnzaad, geraspte kokos en kaneel. Erg lekker. Net 450 gram diepvriesspinazie (lust ik heel graag) en nu een glas versgeperste sinasappelsap. Dit laatste doe ik normaal nooit maar had per ongeluk de verkeerde sinasappels gekocht. Vanavond tomatenkokossaus met veel uien en koriander over linzen-rijst mengsel.
  Zo op een dag thuis lukt dat wel, op het werk iets lastiger maar ik ga het proberen. Ik was weer veel te veel aan het snoepen de laatste tijd, ff een stapje terug.
  Zeekraal is trouwens heel erg lekker. Opbakken in een olie die je mag en smullen maar. 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. Dapper hoor. Is geroosterde nori en dan tot poeder verkruimeld om ergens over te strooien ook erg ? Of kombu weken ,meekoken en dan heel fijn snipperen. Of een kom boullion met heel veel ui,knoflook en gember en shitakes. En dan in een keer weg kieperen ? Ik vindt het allemaal heerlijk maar jij griezelt nu al denk ik.

  Geliked door 1 persoon

   1. Je kunt ook sushi vullen met groente en avocado. High Carb Hannah heeft daar volgens mij een vid op youtube over gemaakt.

    Geliked door 1 persoon

 3. zeekraal doe ik fijn gesneden door de soep, door stamppot, door salades, over gebakken ei met tomaat, door de spaghettisaus, knoflooksaus enz. enz., ik gebruik het dus zoals ik ook peterselie gebruik.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wel slim van die knoflook, dat doodt ook parasieten. Zeggeze. Dus ik dwangvoeder mijn kinderen elke dag een knoflooktablet. (zodat ze geen wormen krijgen, niet dat ik mijn kinderen zie als parasieten. wat ze natuurlijk wel zijn maar ja, wie niet)
  Je bent wel een held met je groentjes, jee zeg. Traint ook gelijk de kaakspieren. Voel je je anders nu je dit eet?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, ik voel me op dit moment opvallend goed. Buiten dat de buikpijn weg is en ik geen last meer van mijn darmen heb voel ik me ook iets energieker. Dit leunt natuurlijk heel erg tegen Paleo aan. Vorige keer (toen ik paleo at) merkte ik minder progressien nu wel. Wat nu het verschil ik weet ik niet (behalve dat ik dus die parasieten een koppie kleiner maak). Ik eet nu geen vlees of vis, maar ook een stuk minder noten.

   Like

   1. Aah, zo fijn is dat voor je! Je gebruikte toen ook veel notenmeel toch? Nou, nu nog dat rotbeest deaud, wanneer weet je daar meer over?

    Geliked door 1 persoon

 5. Zeekraal vind ik wel lekker! Ik vind het prettig dat het wat bite heeft. En zeewier? Ook niet mijn favoriet maar ik heb ooit (op reis) eens zeewierquiche gegeten en dat was dan weer zalig.

  Geliked door 1 persoon

 6. Kikkererwtenmeel gebruik ik ook regelmatig als pannekoekjes met zelfgemaakte bramenjam of maak er panelle van, die ik dan weer als schijven bak ipv aardappel oid.. Maar met groente als pudla kende ik niet. Ga het snel eens maken.

  Geliked door 1 persoon

 7. ik eet in de winter ook spruiten als lunch, in bodem water 200 gram spruiten beetgaar koken, eruit scheppen, in restant kookwater lepel 100% pindakaas zonder zout en suiker van de AH erin, als ik heb theelepel sesampasta erbij en mespunt sambal, roeren, spruiten erdoor en klaar is mijn lunch. je kan er ook nog tauge doorscheppen voor een extra portie groenten.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik eet de zeewierpasta ook met flinke tegenzin. De laatste keren had ik het vooraf een nacht in water geweekt, en voor het koken een paar keer gespoeld. Dan is het goed te doen.
  Maar misschien spoel ik daarmee ook wel de gezonde stofjes weg….
  Succes met je parasietenoorlog!

  Geliked door 1 persoon

 9. Wauw, goed bezig! Dat eten we met ons hele gezin hier als avondmaaltijd ;)… Nou, iets meer soms, maar wel zo ongeveer… Fruit zijn we dol op, dus dat eten we door de dag heen en zelfgebakken brood. Maar als dit jouw dieet is en je weet het binnen te krijgen (en te houden :P); Een DUIM voor jou (y)!! Ga zo door!

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s