algemeen·Op zoek naar Pippi

Pippi en Annika luiden het jaar uit

Dit jaar was niet het meest eenvoudige jaar voor mij. In mijn zorgvuldig afgebakende leven, noodzakelijk omdat mijn gezondheid niet optimaal is, gebeurde er best veel dat inhakte op mijn energieniveau. Deels door eigen keuzes, deels doordat het leven ertussen kwam.

De verbouwing van onze keuken en het traject om gehoorapparaatjes te krijgen, vroegen best veel van mij. Maar ik ben zó blij met het resultaat. De vakantie viel wat in de soep dit jaar. Ik voelde me down en gedesoriënteerd. Na een tijd viel het kwartje en ontdekte ik dat mijn gigantische emotionele buien werden veroorzaakt door de overgang.😊

Een parasiet in mijn darmen zorgde ook voor veel onrust. Niet alleen veel fysiek ongemak maar ook veel stress. Eerst door het niet weten waar die enorme buikpijn en darmklachten vandaan kwamen, daarna door het besef dat je makkelijk besmet raakt met een parasiet, maar dat er vanaf komen nog een uitdaging is (waar ik nog volop mee bezig ben). Dat de huisarts niet echt meedacht of meewerkte hielp natuurlijk ook niet echt.

Ruzie met de huisarts, een kat die onverwacht geopereerd moest worden. Dat, samen met de hierboven genoemde dingen, maakt dat mijn conclusie is dat ik best veel stress heb gehad dit jaar, met de nodige impact op brein en lijf.

Maar stress hoort er helaas bij in het leven. Ik kan wel zen gaan doen in een meditatieve bubbel, de buitenwereld zal tóch altijd doordringen. Het enige wat ik wél in de hand heb, is hoe ik daarmee omga.

Eens te meer leerde ik dat als dingen niet gaan zoals ik had gehoopt, ik maar beter mee kan dobberen met de stroom. ‘Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat’, zeggen we dan. Dat deed ik vooral door de eisen die ik aan mezelf stel te veranderen. Mildheid, zachtheid, zelfspot, humor zijn belangrijk voor mij om dingen in perspectief te blijven zien.

Er was ook veel positiefs! Dit was ook het jaar waarin ik veel profijt had van de B-12 injecties. Ik herstel sneller van een inspanning en ik zak ook niet meer zo diep weg. Dat is voor mij het verschil tussen een dip van weken of maanden (zoals voorheen gebeurde) naar dagen (wat nu het geval is). Jullie kunnen je vast wel voorstellen dat dit een enorm verschil maakt in de kwaliteit van mijn leven.

2017 was ook het jaar dat ik op zoek ging naar Pippi. Want waar is het tegendraadse en de pret in mijn leven? Het onverwachte, de sjeu? Zoals ik eerder schreef, wil ik minder Annika en méér Pippi.

Wat ik leerde is dat ik heel veel Annika in mij heb. Niet zo vreemd als je een aandoening hebt waarbij elke uitspatting wordt beloond met een terugval en dat je daar behoedzaam van wordt. Pippi bleek vooral te zijn verstopt in verwachtingen en aannames. Hoe meer ik die loslaat, hoe meer ze naar boven komt drijven.

Dat betekent ook dat ik soms koos iets te doen, tegen beter weten in. Het genieten blijkt groter te zijn dan de mentale impact van de fysieke terugslag. Want als ik weet dat die terugslag komt en vooraf nadenk over hoe ik er makkelijk door heen rol (dankzij de Annika in mij), is het wat mij betreft toch de moeite waard.

Voor ’t eerst in jaren deed ik soms iets, gewoon voor mezelf. In mijn eentje naar een film gaan overdag. Of naar Yoga Nidra. Na jaren van de beperkte energie alleen maar uitgeven aan iets praktisch (koken, douchen), aan herstel of aan iets doen samen met het gezin, koos ik er nu soms voor ‘zomaar’ iets voor mezelf te doen, met mezelf.

De conclusie is dat er best veel ruimte is, verstopt in millimeters, bijna niet zichtbaar voor een ander maar goed voelbaar voor mij. Als je heel lang in een te krappe doos leeft, voelt 5 centimeter meer ruimte al als een voetbalveld. Zo iets dan toch.

‘Vooral doorgaan’ zeg ik dus tegen mezelf. 😂

Ik wens jullie een fijne jaarwisseling en een goed en zo gezond mogelijk 2018. X

24 gedachten over “Pippi en Annika luiden het jaar uit

 1. Een heel mooi 2018 wens ik jou en je gezin toe. Je bent van betekenis voor al je lezers, dat weet je toch wel denk ik. En dat komt o.a. toch ook door je ziekte. Je had ook alles voor jezelf kunnen houden maar door toch heel wat te delen met ons, is dat voor ons ook mooi om te zien hoe jij hiermee omgaat. Een leerschool voor anderen ook denk ik zo. Ook je liefde voor je poezen is prachtig om te lezen. Dus:
  bedankt Martine!

  Carola

  Geliked door 1 persoon

 2. soms is het leven net alsof je iets aan het downloaden bent
  je ziet geen vooruitgang maar wanneer je de cursor bij het eindje van de streep zet zie je dat er beweging is
  Geniet van 2018 en hoop dat wanneer je terugkijkt er weer meer vooruitgang in zit
  voor jou, je gezin, en je geweldige katten

  Geliked door 1 persoon

 3. Dankjewel voor je blogs het afgelopen jaar en het met je mogen meeleven. Voor mij als lezer zijn ze leerzaam en inspirerend om bewust (mindfull) in het leven te staan.
  Ik wens jou en je familie alle goeds en geluk voor het nieuwe jaar!

  Geliked door 1 persoon

 4. Jullie ook alle goeds! En Annika mag er ook zijn. Jaren geleden hadden we als naam voor een evt dochter Annikka bedacht. Idd naar de serie en de eigenwijze extra ‘k’ van onszelf. Ik heb overigens alleen zoons gekregen. Nee, geen Tommie genoemd 🙂
  Al wens ik je heel veel Pippi toe!

  Geliked door 1 persoon

 5. Helemaal eens met schrijfster Carola. Heb ik niets meer aan toe te voegen. Een rustige jaarwisseling en een goede balans tussen inspanning en ontspanning in 2018 gewenst!!!

  Geliked door 1 persoon

 6. Voor mij is die ruimte erg zichtbaar geweest bij jou, dit jaar! Het minder ietwat obsessief bezig zijn met potjes en centjes, om maar eens even iets te noemen…. (waar jij in je overzichtje even niet bij stil stond?) . En het snellere opkrabbelen na de toch wel pittige ervaringen / omstandigheden die je zelf noemt.

  Ennuh. Misschien ligt het wel niet aan de 12 (wel gewoon met doorgaan hoor…) maar misschien… gaat… het …. misschien… toch… gewoon… een …. heel ….. klein…. beetje…. beter…?)

  Ik wens je veel stapjes toe, volgend jaar!

  Geliked door 1 persoon

 7. Wauw… dat was inderdaad best een pittig, maar toch ook een positief jaar – met hoe je met dingen omging / het opschrijft.

  Voor 2018 minder gedoe en meer lol gewenst, voor jou en de jouwen!

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s