algemeen

Praktisch en haalbaar

Deze week trok ik eindelijk weer iets bij. Heel langzaam gaat het iets beter. Het is nog een heel wankel evenwicht dus ik zorg er voor dat ik geen grenzen overschrijd. Volgende week zondag vieren wij met familie en vrienden de verjaardag van onze puber die vorige week 16 werd, en dat is best enerverend natuurlijk. Dus in de aanloop ernaar toe, kijk ik goed uit wat ik doe.

Voor het eerst heb ik iedereen gevraagd om hier te komen lunchen. Meestal vieren we het in de middag en eten we hier ’s avonds met een redelijk groot gezelschap. De familie komt van ver en dat is wel zo praktisch. Maar dat betekent ook dat er bezoek is tot in de avond en ik erna nog uren lig te stuiteren in bed, zwaar overprikkeld.

Dus bedacht ik dit jaar dat we een lunch gaan doen. Dan kan ik even afkoelen als iedereen weg is en goed ontstressen, hopelijk is de nawee dan minder heftig.

Hoewel het natuurlijk makkelijk is om gewoon lekkere broodjes op tafel te zetten met wat kaasjes en beleg, doe ik dat niet. Daar kan ik zelf niet van mee eten. Een grote pan soep kan ik natuurlijk wel maken maar dat vind ik zelf nooit zo praktisch als je niet aan tafel kunt eten, zeker omdat ik niet voldoende soepkommen heb die je makkelijk vast kunt houden als je op een bank zit. Makkelijker (en eigenlijk ook feestelijker) vind ik het om een warme lunch te serveren. Gewoon de tafel volgooien met voor ieder wat wils. Het plan is pappadums (die ik kant en klaar koop) met komkommerraita, basmatikruidenrijst, kokosdahl, een groentecurry en gebakken haloumikaas.

De dahl staat nu al te pruttelen en gaat straks afgekoeld de vriezer in. Vanavond eten wij restjes, dat had ik zo gepland dus kost het maken van de dahl geen extra energie. Wij eten morgen ook dahl met bloemkool en rijst dus houd ik een klein beetje dahl apart. Volgende week zaterdag helpt de man mij met de groentecurry, de raita en de rijst te bereiden. Ons eten voor die zaterdagavond staat al klaar in de vriezer, dus dat is makkelijk. Op de dag zelf is het een kwestie van alles opwarmen en de haloumi te bakken. De ervaring leert dat er altijd wel iemand is die even in de pannen wil roeren en helpen met de tafel te dekken zodat ik veel heen en weer lopen kan voorkomen.

Het toverwoord bij mij is tegenwoordig haalbaarheid. Dus ga ik geen taarten staan bakken en ook geen ingewikkelde dingen maken. Ik besteed uit wat uitbesteed kan worden (laat de mannen taarten halen) en pas de viering aan naar wat ik aankan op dit moment. Dat is een grote vooruitgang ten opzichte van vroeger toen ik op energie die er niet was, de dag ervoor uitgebreid stond te koken en te bakken en dan als iedereen er was, na twee uurtjes naar boven vertrok, omdat ik helemaal op was en letterlijk geen pap meer kon zeggen.

Dat het nu anders gaat heeft met acceptatie te maken, dat ik gewoon niet anders kan. En ook met het besef dat het vieren van een verjaardag voor iedereen prettig moet zijn, ook voor mij. Gastvrijheid heeft voor mij altijd synoniem gestaan aan heel uitgebreid koken (ook omdat ik het leuk vind om te doen natuurlijk) en mensen te verrassen met allerlei lekkernijen. Nu weet ik inmiddels dat het allemaal wel wat minder kan en dat het niet oké is als het ten koste van mij gaat.

Op deze manier deel ik het koken op in haalbare etappes, schotel ik tóch wat lekkers voor aan iedereen en doe ik wat ik leuk vind: koken! Ga ik nu de dahl uitzetten!

Fijn weekend allemaal!

11 gedachten over “Praktisch en haalbaar

 1. Dat klinkt allemaal heerlijk! Dahl moest ik even opzoeken; dat is een soort soep? Of zie ik dat verkeerd. Waar ik overigens nog even het meest van sta te kijken… Je puber is 16 geworden!!! Nog van harte gefeliciteerd! Ik ken ‘m natuurlijk helemaal niet, maar in gedachten was die hier eigenlijk nog 11 of 12 ofzo :$

  Geliked door 1 persoon

 2. Het moet inderdaad ook voor jou leuk blijven. Klinkt allemaal heerlijk hoor, njam njam!!
  Wij hebben ook twee jarige kinderen deze week (15 en 19 jaar). Jammer genoeg moeten we het feestje uitstellen tot het einde van de maand, want de examens staan hier voor de deur en ze moeten studeren, studeren en nog eens studeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Alvast gefeliciteerd!
  Het lijkt mij een lekker, maar nog steeds heel erg uitgebreid menu! Ik had gekozen voor een afhaal chinees oid, complimenten voor de planning en de inzet. (Word je daar niet alleen al dood moe van?)

  Geliked door 1 persoon

  1. Maar afhaal Chinees eten mag ik niet eten, of ander afhaal eten. Dus zou ik alsnog voor mezelf iets moeten maken. Dit is lekker en gezond en van wat evt overblijft kunnen wij weer dagen eten.
   Ik word idd moe van het plannen. Maar ook als ik het niet plan en uit handen zou geven. 😊
   Vroeger dacht ik laat maar waaien, ik zie wel. Maar juist dan ging ik als een kip zonder kip op energie die er niet was dingen koken.

   Like

 4. Top !!! Zo doe ik het ook met mijn weinige energie. Heel veel kun je van tevoren klaarmaken en dan kun je toch een goede maaltijd voorzetten. Met kerst begin ik zelfs twee weken van tevoren.
  Groetjes Tineke

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s