geluk·gezondheid

Over raadsels en scooters

img_20180505_1524056171900724436.jpg

Het cookieraadsel van gisteren is opgelost. Ik kreeg de cookiemelding op mijn eigen blog niet meer weg geklikt en dat is verdomd irritant. Want niet alleen ik had daar last van maar ook alle lezers. Het is na veel gevloek en getier opgelost maar nu verschijnt er volgens mij helemaal geen cookiemelding meer. Er valt niets meer weg te klikken. Om dat op te lossen heb ik in de sidebar een kleine tekst geplaatst. En nu maar hopen dat ik op vrije voeten blijf 😉 .

Over naar andere zaken. Een tijdje geleden – nou ja dat klinkt als een ver verleden, maar volgens mij was het gewoon vorige week – schreef ik dat ik wilde kijken hoe ik ‘wát niet meer goed kan, tóch kan laten doorgaan maar dan anders’. Dit vanwege de lichamelijke beperkingen die gestaag aan het oprukken zijn. Onder meer het meerdere keren per dag rusten is nu voor mij een manier om uiteindelijk meer te kunnen doen.  Of liever: om wat ik deed te kunnen blijven doen. Zoals douchen, koken, er af en toe een was in te gooien en energie over te houden om te bloggen/lezen/gezin en katten te knuffelen. Ik verdeel de energie die er is door het vele rusten op een andere manier. Maar hoe doe ik dat buitenshuis?

In 2010 kocht ik mijn eerste elektrische fiets en het ding zorgde jarenlang voor veel vrijheid. Want ook op een slechte dag kon ik dan tóch zelfstandig naar een behandelaar fietsen of even naar de winkel als het maandverband op was, om maar even een noodgeval te noemen. Een elektrische fiets geeft best veel trapondersteuning en ik riep altijd dat het me geen enkele moeite kostte.

Tot het tot me doordrong dat elke keer nadat ik even op de fiets naar de bieb was geweest, of de apotheek of een winkel, ik dagen bij moest komen. Ook al hebben we het hier over stukjes van maximaal 10 minuten fietsen. Langzaam drong het tot me door dat én fietsen én dan even in de bieb zoeken naar een boek nu niet meer kan.

Om toch dat ene boek uit te kunnen zoeken en toch zelfstandig naar de fsyio te kunnen gaan (die zit wel wat verder weg dan 10 minuten fietsen), overwoog ik een scooter te kopen. Maar ja, dát is een hele nieuwe wereld. Wat voor één? Hoe weet je wat een goede scooter is? Waar bieden ze goede niet volledig afgeragde tweedehands scooters aan? En ook, best belangrijk, waar halen we dan nu weer het geld vandaan in een jaar dat de kosten echt de pan uitrijzen?

Mijn moeder gaf een beslissende klap op het geheel door te verklaren liever warm te geven dan koud nergens meer lol aan te beleven. Ik mocht van haar een nieuwe scooter uitzoeken. Ze ziet mij ook worstelen met mijn steeds kleiner wordende leven en wordt blij van het idee dat ik nu meer zelfstandigheid heb.

Dus zocht en vond ik een snorscooter:

img-20180510-wa0003-22106659594.jpg

Hier op de foto nog even geplaatst in de achtertuin maar inmiddels staat hij voor aan een goed art-wandslot vastgeketend. Want telkens de scooter uit de achtertuin rijden de super smalle steeg door, voordat ik mijn vrijheid tegemoet tuf, leek me niet ideaal.

Iedereen blij en ik vooral. Nou ja, de katten vinden het maar niets. Zij zitten graag in de voortuin, lekker onder een struik te gluren naar al wie voorbij komt. Zodra ik de hoes er vanaf haal, rennen ze al geagiteerd weg.

Ik ben er dolblij mee en het maakt echt een wereld van verschil. Het is natuurlijk niet zo dat ik nu ineens energie heb om van alles te gaan ondernemen. Maar ik kan wel, zoals vorige week, ook op een slechte dag vrij spontaan besluiten mijn brillen op te gaan halen, nadat ik een mail kreeg dat ze klaar waren.

Het enige waar ik wél nog aan moet wennen is de giftige blikken van altijd dezelfde soort bejaarden. Met van die bruine gespierde kuiten, blakend van gezondheid. Ik snap heus dat mensen een scooter vinden stinken. Maar het is jammer dat er meteen een oordeel wordt geveld en dat mensen het nodig vinden vervelende opmerkingen te maken als ik bij een stoplicht sta.

Ik was er helemaal mee aan. Hoe te reageren? Moet ik me verdedigen? Uitleggen waarom ik zo’n milieu onvriendelijke stinkbak heb in die 30 seconden dat je staat te wachten tot het licht van rood op groen springt?

Zeer effectief bleek een stralende blik te werpen naar zo’n pinnige bejaarde rechter op de fiets en zo vrolijk mogelijk te roepen ‘wat stinkt dat hè!‘ Zeg nu zelf, het is moeilijk een stralende lach te negeren. Zeker die van een dolgelukkig mens dat haar vrijheid terug heeft.

 

16 gedachten over “Over raadsels en scooters

 1. In Amsterdam mogen vervuilende scooters niet meer.
  Kon je geen electrische scooter kopen?

  Ik begrijp goed dat je nu weer je vrijheid terug hebt.
  Geniet daar vooral volop van.

  Warme groet,

  Like

 2. Hahaha! Ja, problemen met een lach tegemoet treden werkt vaak prima! En zeker bij onze bejaarde medemens! Ik merk dat al vaak als je bij de kassa in de rij moet staan en daar bejaarde mensen staan te sjacherijnen. Een warme glimlach en een leuke opmerking, en vooral laten zien dat jijzelf het een feestje vind om te wachten, haha…..ik kan dat!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat fijn dat je zo weer ruimte hebt m buten de deur iets te doen!
  Misschien nog een tip, installeer een tracker op de scooter. Dieven worden steeds brutaler wat diefstal betreft en met een tracker kan je je goederen opsporen.

  Groet,Greet

  Geliked door 1 persoon

 4. Even iets anders … Heb je gisteren toevallig het tv-programma over hypno-therapie bij buikpijnklachten gezien? ik moest gelijk aan jou denken (qua darmen, bedoel ik). Het was om 21.00 uur op npo2, misschien heb je er wat aan?
  Verder, lekker crossen en genieten met de scooter!

  Like

  1. Nee niet gezien. Maar hypnotherapie lijkt me geen oplossing voor buikpijnklachten die door een darmparasiet wordt veroorzaakt. Tenzij ze die parasiet kunnen hypnotiseren natuurlijk.

   Like

 5. Oh wat lief van je moeder! En ik kan me die oordelende blikken van van die fit mensen voorstellen, brrr..
  ken je de schrijfster claire dederer? Ik lees nu haar “poses”, erg grappig en helder en tegelijk wel veel inzicht in zichzelf. Ik vermoed maar zo dat jij haar misschien ook graag leest?
  Scooter ze!

  Geliked door 1 persoon

 6. Geweldige oplossing zo bij de ‘bejaarde rechter’.
  Een prachtige omdraai gedachte a la Berthold Gunster.

  Meerdere inspirerende filmpjes van hem zijn te vinden op y.out.ube
  Grtjs, Astrid C.
  .

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat ontzettend lief van je moeder! En een hele mooie oplossing voor die bejaarden 😉 Ik snap best dat ze niet meteen het hele verhaal zien (hoewel ik ook weer niet inzie waarom ze daar überhaupt over zouden moeten oordelen), maar zo haal je ze in ieder geval alle wind direct uit de zeilen.

  De cookie-melding zie ik trouwens nog, maar ik kan ‘m nu (na acceptatie) wél wegklikken. Is er toch iets goed gegaan 😉

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s