Geen categorie

De stille wereld

Sinds een jaar draag ik gehoorapparaatjes. Hoewel ik altijd al doof was, is dit de laatste 2 jaar aanzienlijk erger geworden. Vorig jaar waren we op een punt gekomen dat er alleen nog schreeuwend gecommuniceerd kon worden en dat kwam de sfeer hier in huis niet ten goede. Bovendien hoorde ik het dan de helft van de keren nog niet.

Jaren terug had ik al eens een apparaatje en dat was geen succes. Dat was deels te wijten aan de toenmalige audicien. Ik werd slecht voorgelicht, het apparaat zelf zat niet goed en ik had continu oorontsteking. Het lag ook aan de toen nog minder ontwikkelde techniek in die tijd en mijn soort doofheid, die bijzonder moeilijk te corrigeren is. Toen was er gewoon niet zoveel mogelijk als nu, ik heb het nu over een jaar of 17 geleden.

Ik heb een moeilijk te corrigeren doofheid. Ik hoor bijna geen klanken die in het spraakgebied liggen, daarbuiten hoor ik wel. Dus zomaar inpluggen en versterken werkt niet. Geluiden komen dan erg vertekend binnen. En de geluiden die ik toch al goed hoor, komen dan zo hard binnen dat het gaat irriteren.

Gelukkig is daar dit keer heel zorgvuldig naar gekeken. In meerdere onderzoeken is getest waar de irritatiegrens ligt van elk denkbaar piepje en geluidje en de apparaatjes zijn zo afgesteld dat ik binnen die voor mij prettige marges blijf.

Ik zou niet meer zonder kunnen. Nu ik ze eenmaal heb valt op hoe doof ik ben als ik ze niet draag. In het begin was ik natuurlijk erg overweldigd door alle geluiden maar het is echt prachtig hoe snel je brein daar aan went. Dat went zo goed dat ik de laatste tijd vaak dacht dat het van mij inmiddels wel wat harder mag. Want de versterking is dus niet maximaal gedaan en in veel situaties hoor ik nog steeds minder goed. Dus belde ik met de audicien en die vertelde dit vaak te horen. Na een jaar zijn mensen goed gewend en laten de apparaten dan vaak iets harder afstellen. Dus volgende week ga ik dat laten doen.

Een ander hulpstuk dat ik vorig jaar kocht is een telefoonclip. Daarmee hoor ik het telefoongesprek rechtstreeks in mijn apparaten, in plaats van dat ik mijn telefoon zo moet houden dat ik het geluid zelf opvang. Want dát werkt niet weet ik nu. Ik hoor wel wat maar niet voldoende om een normaal gesprek te kunnen voeren.

De clip werkt via bluetooth en in het begin deed hij het super. Tot mei. Toen hoorde ik ineens vervelende geluiden tijdens telefoongesprekken. Alsof een stoorzender er doorheen bliebt, heel irritant. Ik ging met de clip naar de audicien maar hij had er geen verklaring voor en stuurde hem op naar de fabrikant. Een week later kreeg ik een nieuwe clip, zonder uitleg wat er aan de hand was.

De nieuwe clip vertoonde precies dezelfde storing. Lag het aan mijn nieuwe telefoon? Of aan mijn fitbit? Die werkt immers ook via de bluetooth. Weer naar Beter Horen leverde niets op. Want wat ik hoor in mijn oor, horen zij niet. En net die keren dat ik met hen belde, deed de clip het goed. Het probleem doet zich meestal voor als ik wat langer bel.

Afijn, de fitbit app werd uitgeschakeld – tot mijn diepe verdriet want het is voor mij een prachtig manier om mijn energie te managen- en toen deed de clip het weer goed. Nou ja, tot dit weekend en toen begon het gebliep weer. Ik ben uitgedacht over wat dit kan zijn en het zat. Want ik heb €210 betaald voor een apparaat dat het de helft van de tijd niet doet en waar ik niet op kan rekenen.

Dus belde ik weer met Beter Horen en dit keer weigerde de clip volledig dienst, dus een mooiere demonstratie van dat het niet werkt kon ik niet geven. Na snel te hebben ingeplugd met een koptelefoon, heb ik uitgelegd wat er aan de hand is, dat ik het zat ben en dat ik eigenlijk liever mijn geld terug wil.

Dát moeten ze even overleggen, gezien het feit dat ik het apparaat al bijna een jaar heb. Maar het valt nog wel ruim binnen de garantie van twee jaar. Ik heb eerlijk gezegd dat als ze met een oplossing komen om het ding wel werkend te maken ik dat natuurlijk liever heb. Maar weer een nieuwe clip sturen, is geen oplossing want werkt dus niet. Ik denk dat ik me dan liever blijf behelpen met de koptelefoon die ik inplug in de telefoon. Dat is wat omslachtig maar werkt wel. Zonder irritant gebliep.

Nou ja, wordt vervolgd. Gelukkig heb ik een pokke hekel aan telefoneren dus echt vaak doe ik het niet. 😉

14 gedachten over “De stille wereld

 1. oohhh, dat klinkt typisch als een upgrade in je telefoon(Android)/driver van de clip/een nieuwe detail in het protocol van Bluetooth. Een it-detail dat (via-via?) doorwerkt op je blauwetandverbinding tussen je clip en je telefoon.
  Kan erg lastig uit te zoeken zijn, dus meestal wordt dit soort uitzoekjes doorgeggeven aan gespecialiseerde ITers (met een hoop doorzettingsvermogen en tijd om uit te zoeken). Of gewoon met de koptelefoon doen idd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit wilde ik ook net zeggen. De bluetooth van telefoons wordt steeds zuiniger. Gevolg is, dat de verbinding in feite te instabiel is voor de randapparatuur, die je (via blootooth!) nodig hebt voor je hoortoestellen. Ik heb bij de vorige aanpassing van mijn iPhone ook een update van de firmware van min hoortoestellen gekregen. Nu is die update er nog niet. Erg irritant.
   Een troost is misschien, dat niet-slechthorende mensen hetzelfde probleem hebben met die draadloze oortjes.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat vervelend dat het niet goed werkt! Hopelijk komt er snel een oplossing. Zo’n update kan soms inderdaad best wat doen. Voor andere apps/hulpmiddelen geldt dan wel eens dat het even tijd kost voor dat op elkaar is aangepast en zou het vanzelf weer over moeten gaan, maar voor dit geld en deze ergernis zou ik het probleem geloof ik ook even verplaatsen. Jij hebt je best gedaan, laat ze nu maar met een oplossing komen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Heb je misschien Resound apparaten? Sinds een maand of 2 heb ik ook nieuwe apparaten en ook ik ben er blij mee. Hetbnu een streamer op de tv waarmee ik het geluid rechtstreeks in de apparaten ontvang. Voor het eerst kan ik gesproken tekst verstaan. Bij ons is de slechthorendheid erfelijk. Mijn broer heeft een cochleair implantaat en heeft een Samsung telefoon. Hij heeft een telefoonclip om de gesprekken rechtstreeks in de apparaten te ontvangen. Zelf zie ik het niet zitten om met zo’n kastje om mijn nek te lopen. Misschien komt er dan over 10 jaar (ben nu 62) een personenalarm bij 😉 ….. Bij de Resound apparaten kun je de telefoonclip omzeilen door een Iphone aan te schaffen. Die kan direct via bluetooth communiceren met de apparaten. Zelf hik ik tegen de kosten aan. en zou zo’n Iphone van de belasting willen aftrekken. Heb de belastingdienst gebeld en het probleem voorgelegd maar zij konden mij geen duidelijk antwoord geven. Ik moet dan een verzoek indienen bij de inspecteur en dan gaat hij zich erover buigen. Enfin, omdat we meer kosten hebben dit jaar en de drempel ongetwijfeld gaan halen, koop ik later dit jaar een Iphone (mijn Samsung is echt oud) en voer die aanschaf als aftrekpost op volgend jaar. Mocht de inspecteur er problemen mee hebben kan ik altijd nog bezwaar maken en het onderbouwen.

  Groetjes,
  Ellen

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb inderdaad resound. Ik heb ook de streamer voor de tv en daarnaast dus de telefoonclip. Maar ik vertik het om dan nu een iPhone aan te schaffen. Dat hadden ze wel eens mogen vertellen. Er werd mij verteld dat ik een smartphone met bluetooth moest hebben. Meer niet.

   Like

   1. De bluetooth van Apple is anders dan die van Samsung. Heeft ook weer met energieverbruik te maken. Je kunt het natuurlijk ook niet hebben dat je om de paar dagen nieuwe batterijen erin moet doen. Vanwege mijn voortschrijdende slechthorendheid (ik ben heel erg hogetonendoof) heb ik nu grotere apparaten met grotere batterijen. Ik vind het als vrouw niet prettig om met zo’n telefoonclip om mijn nek te lopen. Het is een enorme aanschaf, daar hik ik ook tegenaan, vandaar dat ik die telefoon als aftrekpost zou willen opvoeren. Als je het wilt zal ik je volgend jaar kunnen berichten of de inspecteur het goedgekeurd heeft.

    Geliked door 1 persoon

 4. Word je hier nu niet pisnijdig van ? Als alles al zoveel energie kost. Zieke katten : Thats life maar lui die lopen te kloten . Ik kan er slecht tegen .Zulke energieslurpers die hun zaakjes af schuiven .
  Wat ben je nu ? Slechthorend of doof .Ik weet dat dove mensen ,die echt geen geluid horen, zich ook weer niet echt “gehoord en gezien “voelen als er verwarring over is met slechthorend .Ik word boos als ze me doof noemen als ik puur uit vermoeidheid niet meer selectief kan horen.In al de prikkels .Terwijl mijn gehoor voor m,n leeftijd heel goed is. Doof is voor mij echt helemaal niks meer kunnen horen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Pisnijdig is sterk uitgedrukt maar ik baal wel. Ik ga volgende week voor de 4 e keer daar naar toe voor een oplossing. Dat vreet wel energie.

    Like

 5. Wat vervelend al deze toestanden en ik hoop dat het opgelost zal worden .Zelf merk ik dat mijn gehoor best slecht is en zeker rechts . Ooit een dubbele oorontsteking gehad en daarna is mijn gehoor slechter geworden .De gehoortest wees jaren geleden al uit dat ik nog net niet in aanmerking kwam om gehoorapparaten vergoed te krijgen .Nu heb ik ook nog een ontzettend hard suizend geluid in mijn hoofd altijd [is stress ] en vraag me af of dat invloed heeft als ik een gehoortest ga doen .Ik blijf twijfelen en stel het steeds maar uit .

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s