algemeen·Geen categorie

Opruimen

Nu zo’n 10 jaar geleden pakten wij onze financiën aan. Ik raakte wegens ziekte mijn baan kwijt. We waren vlak voor ik ziek werd net verhuisd naar een veel duurder huis. De economische crisis sloeg toe. Huis onder water. Minder inkomen. Ik kan er nog buikpijn van krijgen als ik er aan terugdenk.

Afijn, we pasten onze leefstijl aan en vooral onze uitgaven. Iets wat ik ook deed was onze administratie aanpakken. Daarvoor hanteerde ik jarenlang naar volle tevredenheid de tactiek van iets in een map stoppen zonder een echt logisch systeem en als de map vol was, dan kocht ik een nieuwe map en ging ik verder met mijn ‘systeem’. 

Dus had ik zeker 12 mappen in de kast staan. Sommige met alleen mijn spullen maar andere mappen dateren vanaf het moment dat onze twee huishoudens en administratie werden samengevoegd.

Tijd voor een opruiming dus. Ik gooide papiertroep van zeker 20 jaar verzamelen weg en bewaarde alleen dat wat volgens de Belastingdienst bewaard moest worden. Ik hield 3 mappen over, dat ruimde lekker op!

En toen, ja toen. Ik heb de administratie lang netjes bijgehouden. Maar ergens kwam de slof erin. En van de week stoorde het me dat die 3 mappen toch weer meer mappen zijn geworden. Soms is het ook onvermijdelijk, de hele correspondentie rond het omzetten van onze hypotheek en woekerpolis in 2013 is  bijvoorbeeld al één hele map. Mijn ziek zijn en keuringstraject bij het UWV weer een andere map. En weggooien durf ik nog niet. Ook omdat die map veel kennis bevat, ik kan teruglezen en denken ‘o ja, zo zat het, daar komen we vandaan!

 

Maar opschonen kan natuurlijk wel! Salarisstroken uit 2011 en 2012 hoeven echt niet meer bewaard te blijven. En facturen van een mobiele telefoon die ik al 5 jaar niet meer heb, ook niet.

Dus dat ruimde lekker op. Meteen ook even de twee mappen die ik het meest gebruik anders ingedeeld, volgens een voor mij wat logischer systeem. Mezelf verwend met nieuwe kartonnen tabbladen omdat degene die ik gebruikte zeker 20 jaar oud waren en zó vaak beschreven, doorgekrast en daar weer overheen geschreven, dat ik die €4,85 die de nieuwe bladen mij hebben gekost, wel kan rechtvaardigen. Ik kon voor mezelf zelfs goed praten dat ik ze gewoon bij Bol bestelde in plaats van dat ik ze ging halen bij de Hema, waar ze zeker goedkoper zijn. Wat dat betreft gaat energie besparen nog steeds voor op geld besparen en daar ben ik trots op want het heeft me jaren gekost om zover te komen.

Dus dat is klaar. Nou ja, nu nog even de zooi uitzoeken die ik sinds januari in een kast heb gegooid en in die prachtig georganiseerde mappen stoppen. Dat ga ik vandaag doen. Of morgen. En anders toch zeker deze maand.

7 gedachten over “Opruimen

 1. Oja, heerlijk werk, dat uitdunnen van de administratie. Jaarlijks terugkerend winterklusje hier. Twee mappen blijven hier altijd onaangeroerd…waaronder (hier ook)UWV. Veel leed door het gedoe van dat stroperige instituut, dat wil ik niet herbeleven, maar ook zoals je zegt, er staat veel kennis in.

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed gedaan. Ik vind zulke klusjes leuk om te doen op een regenachtige zondagmiddag. Zo heb ik een map met garantiebewijzen en rekeningen…..daar zitten soms papieren bij van apparaten die we niet meer hebben. Verzekeringenmap, pensioenoverzichtenmap, voor je het weet is het een onoverzichtelijke bende. Je hebt me geinspireerd om er ook weer eens naar te kijken………de eerste regenachtige zondagmiddag vanaf nu 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb net een grote opruim achter de rug. Ik deed secretariaats en financieel werk voor een stichting en die is oopgeheven. Dat was veel weggooien was ook veel privacygevoelige financiele gegevens van leden. Allemaal weg zowel op papier als PC.
  Mijn eigen administratie toen ook meteen maar gedaan Nog 3 mappen ipv 12

  Geliked door 1 persoon

 4. De administratie heb ik in de zomervakantie uitgezocht. Het geeft zo’n fijn gevoel dat die klus klaar is. Enige puntje van aandacht is nu de brieven die ik ontvang direct in de juiste map op te bergen. Dan is het uitzoeken de komende tijd hopelijk niet nodig.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s