Taal

Wat je niet moet zeggen wanneer ik in de buurt ben

Valhalla had laatst een grappig stukje over dingen die zij irritant vindt. Het meeste was niet herkenbaar voor mij. Want wat bij de één een rood waas voor de ogen doet verschijnen, heeft op de ander geen enkel effect. Wat irritatie opwekt, is heel persoonlijk.

Bij mij wisselt het bovendien nogal eens, net zoals mijn humeur. Vaak is iets pas irritant als er vooraf al een stapeling van factoren is geweest. Ik ben vaak zelf de persoon die vuile vaat in de gootsteen neerzet en wegloopt. Maar kan daar op een ander moment over ontploffen. Natuurlijk omdat ik dan nét de knoflookpers nodig heb, die ergens onder die troep ligt waar ik dan met mijn handen doorheen moet. En dan blijkt hij in de la te liggen.

Eigenlijk is het enige constante irritante in mijn leven één bepaald woord. Ik haat dat woord, ik vind het zó stom. Het gaat natuurlijk nergens over, dat geef ik onmiddellijk toe. Maar mensen die dat woord gebruiken vind ik meteen minder leuk. Spreek het uit in mijn bijzijn en je kukelt zo uit de top tien van leuke mensen.

Vorig jaar tijdens de Olympische Spelen – of was het dit jaar?- plaatste een fb-vriend nadat ‘we’ weer eens een gouden of zilveren plak hadden binnen gehaald, telkens hetzelfde commentaar op zijn tijdlijn. ‘En weer een bofbips die een gouden/zilveren plak heeft binnen gesleept!’

Bofbips.

Jak! Dat woord dat roept acuut agressie in mij op. Waarom niet gewoon bofkont zeggen? Is kont tegenwoordig een ongepast woord? Niemand had het ooit vroeger in de goede oude tijd over bofbips. Plotseling word je er dood mee gegooid, ik zie het nu bijna dagelijks voorbij komen. Bips, dat zeg je tegen kleutertjes. ‘Zo, dan gaan we nu even je bips afvegen.’

Bofbips is een woord dat inderdaad vrij recent meer wordt gebruikt, ontdekte ik toen ik er eens op ging googlen. Ik kwam al meldingen op internet tegen uit 2004 maar het stond pas in 2015 op een lijst met woorden die in dat jaar ineens veel op twitter voorkwamen. Sommige zijn duidelijk gelegenheidswoorden die je op een bepaald moment veel hoort, zoals terroroehoe (daar zal vast die uil die in Purmerend de boel terroriseerde bedoeld mee worden). Andere woorden zijn blijkbaar blijvertjes, zoals kibbelkabinet of bofbips.

Bofbips. Het enige dat ik ten voordele van dat rotwoord wil zeggen is dat het wel lekker bekt zo met die twee B’s. Maar gebruik dit woord één keer te veel en ik verwijder je uit mijn omgeving. Zou zomaar kunnen gebeuren.

Trouwens, nu ik toch lekker aan het zeiken ben: vrouwen die het over hubbie hebben als ze hun man bedoelen, vind ik ook stom (ook mannen die dit zeggen trouwens, want dát kan ook). Net als bestie zeggen als je het over je beste vriendin hebt. Niet leuk!

Wil jij me dus eens echt goed op stang jagen dan zeg je tegen mij dat jouw hubbie vindt dat jij toch maar een bofbips bent met zo een lieve bestie.

Maar verder gaat het wel goed met mij. Eigenlijk ben ik een heel mild mens. Echt.

44 gedachten over “Wat je niet moet zeggen wanneer ik in de buurt ben

 1. Je hebt het grootste gelijk van de wereld… Hubbie staat ook in mijn lijst met irritatie-factoren (bestie dan weer niet). Maar bofbips — da’s echt idioot. Het oorspronkelijke bofkont klinkt prima, en “kont” is toch allang een alledaags woord geworden? Niks ordinairs meer aan.

  Geliked door 2 people

 2. Kids. We gaan met de kids op vakantie. ???????? Kids waarom kids. Zijn onze kinderen niet meer goed genoeg dag we ze met kids aan moeten spreken. En dan uit de mond van opa en oma die al aardig op leeftijd zijn. Grrrrr. Stom woord

  Geliked door 1 persoon

  1. Toch even voor een beetje begrip kweken: de Indische mensen die naar Nederland kwamen in de jaren 50/60, zeggen veelal meis en jong tegen dochters en zoons, of tegen andere lieve jonge mensen. Overigens weet ik niet of anderen die meis zeggen dat ook bedoelen hoor.
   Carola

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik stoor me niet zo snel aan dit soort woorden, maar wel weer aan andere dingen.
  Mijn collega noemt haar man consequent “huspup”. Dat wordt wel eens irritant als je het vaak hoort. Haar man weet dat ze dat zegt, hij hoort het denk ik niet meer.

  Like

 4. Nog nooit gehoord van bofbibs maar wedden dat ik het nu regelmatig ga tegenkomen, vreselijk! Mijn irritatie ‘brood met smeerseltjes’ het staat soms gewoon letterlijk op de kaart bij serieuze restaurants. Ik heb dan meteen geen trek meer. Het wachten is nog op de friet met bakseltjes, brrr.

  Geliked door 1 persoon

 5. Oh, ik heb zo’n hekel aan taalverloedering! Het woordje ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord gebruiken, aaaarch!!! Ik heb echt de neiging om iedereen uit mijn social media te knikkeren die raar doet met taal. Als grapje soms kan ik het wel waarderen maar anders niet! ‘Misdaden tegen de menselijkheid’ begrijp ik ook nog steeds niet. Vroeger was dat ‘mensheid’ maar dat dekte de lading waarschijnlijk niet meer goed. Maar tegen menselijkheid kun je toch geen misdaden plegen? Waarom geen andere term gezocht??

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik kende het woord totaal niet. Ik irriteer me aan heel veel woorden en uitspraken. Ook dat iedereen de meeste mensen een hele zin kunnen zeggen zonder een Engels woord erin. Spreek Nederlands of Engels. Het begint vaak bij de BNers en opeens paar maanden later schaapt iedereen het na.

  Geliked door 1 persoon

 7. ook heel erg, vrouwen die het hebben over hun collegaatje….bofbips kende ik nog niet maar kids, hubbie, gezellie is echt allemaal afschuwelijk. Mensenmens, ook zo iets.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja! Zo herkenbaar! Volwassen vrouwen met een baan, die dan overal een verkleinwoord van maken: collegaatje, baantje, autootje,… Ik denk dan: ben je bang voor je man? Wil of mag je niet boven hem uitsteken, of zelfs maar gelijk aan hem zijn?

   Geliked door 1 persoon

 8. Vreselijk dat bofbips ik erger me rot als ik dat lees .Net al het woord hubbie ,zo kinderachtig !.O ja en wat ik ook zo tenenkrommend vind als ik een .dappere dodo genoemd word ,kom op zeg ben geen kind !

  Geliked door 1 persoon

 9. Hahah, ja bofbibs, gebruik het nooit.
  Wat ik erg vind is dinnetje, en mensen die alle woorden verkleinen.
  En ik sta in een banketbakkerij, en wat ik het ergste vind als mensen zeggen ik wil 2 (of noem een aantal) gebakkies.aarrgghhhhh….
  Of een aarebeien gebakkie…hoor ik ook vaak…

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb een hekel aan het woord-tje in combinatie met volwassen personen, zoals mijn collegaatje (=altijd een vrouw trouwens) of mijn mannetje (o, ben je met een kabouter getrouwd?).
  Verder doen de kids het ook goed bij mij als rode lap. Waar ik ook vlekken van krijg is als mensen mij voor hun karretje proberen te sparren, maar dat s een hele andere categorie;)
  Hier weinig bofbipsen gelukkig (maar bij de eerstvolgende bofbips zal ik waarschijnlijk glimlachen omdat ik aan jou denk Martine:))

  Geliked door 1 persoon

 11. Taalverloedering, je groeit ermee op. Van die mensen die ineens anders gaan praten tegen een kind…Kijk een toetoet/tsjoeketsjoek…ipv Kijk een auto/trein. Hallo, kleine kinderen moeten eerst gewoon Nederlands leren spreken he, geen steenkolennederlands.
  Het woord waarbij ik altijd mijn wenkbrauwen frons(er iets van zeggen heeft zelden zin) is enigste. Enigste is géén overtreffende trap van enige. Enige betekent al ‘waarvan er geen tweede is’.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik dacht vroeger dat shit dan weer niet kon als er kinderen van anderen bij waren en riep toen mijn dochter een klasgenootje te spelen had, chips toen ik mijn teen stootte , waarop het klasgenootje aan mijn dochter vroeg, krijgen we chips? Nee, zei mijn dochter dat zegt mijn moeder als ze boos is. Oh , mijn moeder roept dan gewoon shit , was de reactie van het klasgenootje. Daar ga je dan met het goede voorbeeld geven.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, dat van ‘chips’ hoorde ik jaren geleden ook. Is wellicht wat beschaafder, maar werkt niet bij mij.
    Wel heel grappig van dat klasgenootje😄

    Geliked door 1 persoon

 12. Vreselijk allemaal! Wat ik ook erg vind als volwassen mensen het over ‘mijn maatje’ hebben als ze hun partner bedoelen., chips inplaats van shit, het kost duur, ik heb geleerd het is duur of het kost veel, maar wat ik echt vreselijk vind is, me man, me kind, me hond echt erg!!!!! Mensenmens, griezelig gewoon.

  Geliked door 1 persoon

 13. Heb deze woorden gelukkig nog nooit gehoord, zou mij ook mateloos irriteren.
  Net zoals het woord man wat in sommige termen vervangen moet worden door mens, omdat we zo lekker genderneutraal willen zijn (bullshit!!!)
  Hetzelfde is ook aan de hand in de ‘opvoeding’ van onze kinderen:…. ze moeten overal beschermd in worden, dus niet vallen en geen wilde spelletjes buiten
  Het worden allemaal watjes
  dat belooft wat voor de toekomst
  zo, dat moest ik even kwijt pff

  Geliked door 1 persoon

 14. Er komen in de reacties veel woorden voorbij waarvan mijn haren rechtop gaan staan!
  Inderdaad, bofbips, dinnetje, hubbie, veel vrouwtjes en een enkele man, mensenmens, mijn huisje met keukentje en een mandje met appeltjes, zo gezellie…… En mensen die zichzelf de pappa of mamma noemen van hun huisdier!
  Deze woorden kom ik heel vaak tegen in de blogs van collega’s (collegaatjes) van jou!
  Gelukkig zijn er genoeg blogs zonder dat infantiele taalgebruik!

  Like

 15. Ik ken het woord gelukkig ook niet. Ooit een uitzending van ‘ Ik vertrek’ gezien, waar een stel elkaar alleen maar met schat aanspraken. Lief hoor, maar na 40.000 keer, was ik dat ook wel zat, haha !

  Geliked door 1 persoon

 16. Ook erg: óveral ‘zeg maar’ in verwerken. Zeg maar heel erg irritant.
  Of op een blog bij een linkje zetten: klikkerdeklik.
  En je hubbie en bofbips-allergie, die deel ik.

  Geliked door 1 persoon

 17. Wow, je maakt wel wat los , Martine , als ik de reacties zo lees! Ik had nog nooit van bofbips gehoord en had dat graag zo gehouden , hihi.
  Ik erger me niet actief aan de woordkeuze van mensen, maar er zijn wel veel woorden of uitdrukkingen die ik zelf niet snel zal gebruiken omdat ik het lelijk of raar vind . Veel ervan is hierboven al genoemd: inderdaad de verkleinwoorden ‘mannetje’ en ‘vrouwtje’ , collegaatje , dinnetje als verwijzing naar volwassen mensen, hubbie, kids of kiddo .
  Wel merk ik dat ik toch ook regelmatig ergens een woordm en vooral stopwoord , oppik dat dan ineens opduikt in m’n manier van praten. Zoals ‘zeg maar’ 🙂

  Geliked door 1 persoon

 18. Mijn Lief.. dat zei een collega over elke nieuwe vriend.. ze wisselde zo vaak van vriend dat Mijn Lief makkelijker was dan gewoon zijn naam te zeggen, kon ze zich ook niet vergissen??

  Mijn broer zegt vaak: ben je gek, ik antwoord dan standaard Nee dat ben ik niet, hij kijkt dan oprecht verbaasd, want hij vraagt dat aan iedereen Ben je gek en niemand reageert daar dan op?

  Mijn man zegt vaak Weet je Wel? ik zeg dan Nee dat weet ik niet, daarom vertel je het me nu..

  Ik reageer dus op wat mensen tegen me zeggen, ook als het stopwoordjes zijn..

  Wat ikzelf doe.. ik zeg rustig: Nou Bieke gaat even koffie halen. of beter uitkijken Bieke, misschien gaat een ander daar wel van door het lint, dat ik mezelf bij mijn eigen naam noem..

  Geliked door 1 persoon

 19. Heerlijk om te lezen, al die ergernissen!
  Waar ik mij aan erger is dat er bloggers zijn die het over manlief of over vriendlief hebben. Alsof deze persoon altijd lief is! Zo suikerzoet vind ik dat!
  Mijn man was zeker niet altijd lief en soms was hij een uitgesproken etterbak! Hij leeft trouwens nog hoor, maar woont elders, in een gekkenhuis, om met Maarten Biesheuvel te spreken.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s