algemeen

Studiekeus

Afgelopen maandag had hij een proefstudeerdag Medische Informatiekunde in het AMC. Het programma was speciaal voor 5 en 6 VWO studenten die overwegen deze studie te gaan doen. Hij volgde een hoorcollege, kreeg een rondleiding in het AMC, bezocht verschillende afdelingen die relevant zijn voor de opleiding, zoals nucleaire geneeskunde en radiotherapie en volgde een practicum.

Eenmaal thuis was hij een spraakwaterval, vol van indrukken en heel enthousiast. Hoewel hij natuurlijk zelf zijn keuze moet maken, denk ik dat deze studie heel goed bij hem past. Het is qua opzet heel kleinschalig en praktijkgericht. Alle lessen en practica zijn in het AMC. Hem kennende vormt de link met de zorg voor hem nét dat beetje extra, een beetje sociale bevlogenheid en idealisme heeft hij wel.

De opleiding is interdisciplinair en is een combinatie van informatiekunde, kunstmatige intelligentie, zorg en management. Hij zou dan na zijn studie beschikken over medische kennis maar ook over ICT-kennis en het procesmatige inzicht hoe bijvoorbeeld de kennis en gegevens van patiënten kunnen worden opgeslagen en gedeeld (denk aan het elektronisch patiëntendossier) of kunnen worden ingezet om het verloop van een ziekteproces bij individuele patiënten te voorspellen of te monitoren. Denk aan een app die belangrijke patiëntgegevens registreert en meldingen doorstuurt naar het ziekenhuis, zodat er op tijd kan worden ingegrepen als dat nodig is. Ook niet onbelangrijk, er is vrijwel zeker een baangarantie. Er studeren gemiddeld 40 studenten per jaar af en er zijn jaarlijks 120 vacatures werd er verteld.

Nou ja, dát was de eerste proefstudeerdag. Half januari gaat hij een dag meelopen met een student Future Planet Studies. Maar even zien hoe hij dan thuiskomt. Aardwetenschappen is gevoelsmatig al wat van de radar verdwenen vertelde hij. Het is in ieder geval best spannend, voor hem maar ook zeker voor ons. Als ouders wil je toch het liefst dat je kind iets kiest waar hij zijn hart en ziel in kan leggen én waarmee hij ook goed zijn eigen geld kan verdienen. 

18 gedachten over “Studiekeus

 1. Wat spannend zeg, ik ben benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden! Ik heb zelf destijds ook voor een multidisciplinaire studie (overigens over een compleet ander onderwerp) gekozen en dat beviel mij heel erg goed. Het is heel fijn als je met verschillende dingen bezig kunt zijn, die toch allemaal verband met elkaar houden. Dat moet je misschien wel liggen en ik ken S. natuurlijk niet, maar ik kan me voorstellen dat dat aanspreekt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Aardwetenschappen is geen droog brood in te verdienen tegenwoordig. Laat je goed informeren.
  Medisch informatica daarentegen is booming. Spannende tijden! En ook erg leuk. Wij hebben ervaring met beiden universiteiten voor onze jongens. Hier vind je wat en daar laat je wat. Nergens is het ideaal. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Misschien is het handig om te zien welke masters met zijn voorkeurstudies mogelijk zijn. Het nadeel van die combinatiestudies is dat je je vroeg in het traject al vastlegt. Als je bv. Informatica of wiskunde gaat doen, kun je rustig kijken wat je ligt en hws ook een master met dezelfde mooie engelse naam doen. Of iets heel anders, want je hebt een brede basis. Mijn ervaring met inmiddels vier afgestudeerde kinderen is dat de richting en interesse tijdens de studie pas duidelijk wordt, hoe goed de voorbereiding dan ook.

  Geliked door 1 persoon

   1. Snap ik. Maar in zijn tweede jaar zou hij zomaar enthousiast kunnen worden over cybersecurity, of duurzaamheid of het oplossen van de Riemannhypothese….Bij een meer algemene studie heb je vaak ook veel vrije ruimte waar je je interesse kunt uitleven.

    Geliked door 1 persoon

  1. Maar is vorig jaar mee geweest naar open dagen, voorbij is dat niet haalbaar. Online is wel info te vinden maar dat is erg beperkt. De proefstudeerdagen zijn niet toegankelijk voor ouders, echt voor de pubers zelf bedoeld. Dus vanaf hier moet hij zelf indrukken verzamelen. Het is ook zijn keus natuurlijk.

   Like

 4. Spannend hoor! Die combinatie-studies had je veel minder in onze tijd. Ook die meeloop-dagen niet waardoor het toch veel moeilijker was om een goede keuze te maken. Alle goede adviezen ten spijt, laat hem maar lekker zijn eigen keuze maken! Natuurlijk kan het dan alsnog niet de juiste keuze blijken, maar dan zijn er altijd nog weer mogelijkheden om je keuze bij te stellen. Misschien iets lastiger dan vroeger, maar waar een wil is….. Daarnaast laat de toekomst zich moeilijk voorspellen, tja, daar weet je alles van.
  Mijn oudste heeft na een jaar HBO zijn tanden gezet in twee studies aan de TU. Veel te zwaar naar mijn idee, maar hij wil zo graag! Laat het ‘m maar proberen, denken wij. Als er 1 studie overblijft ben ik al apetrots 😊 En gaat ie uiteindelijk weer terug naar het HBO, ook prima! Je moet je dromen najagen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hartstikke leuk hoor! Mijn man werkt precies in dat vakgebied. Erg leuk en interessant en voor hem werkt het inderdaad ook erg goed: technisch met link naar het sociale. EPD, apps voor zwangeren om de baby te volgen, onderzoek naar hersenbloedingen en de toepassing van IT om die te voorkomen. Hij heeft na al zijn gewone masterstudies nog postdoctoral international health information management gedaan. Het blijft leuk! En mocht je zoon toch andere interesses krijgen dan de zorg, kan hij altijd nog via premaster, andere master kiezen.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s