recensie

Tijden van vuur

Eén van mijn favoriete boeken is Het verborgen labyrint van Kate Mosse. Een prachtige roman over een hedendaagse archeologe die een geheim ontdekt uit 1209. Een spannend verhaal over religie, de heilige graal en veel mystiek. De boeken die erna volgden konden mij iets minder boeien maar toen mijn moeder onlangs  Tijden van Vuur meenam, ook van Mosse, zei ik er natuurlijk geen nee tegen. Je weet maar nooit. 

In deze nieuwste roman van Kate Mosse staat de strijd tussen de katholieken en hugenoten in het Frankrijk van de 16e eeuw centraal. De hugenoten krijgen steeds meer aanhang, er worden hugenootse tempels gebouwd, vaak buiten de stadsgrenzen van steden omdat de katholieke kerk het niet accepteert. De spanning loopt op en er zijn steeds meer gewelddadige aanvaringen.

Voor wie het niet (meer) weet: de hugenoten (of calvinisten) waren pleitbezorgers van een eenvoudiger dienst en geloofsbetuiging. Ze streden bijvoorbeeld voor het recht om de dienst in het Frans (of een andere eigen taal) te mogen houden in plaats van in het Latijn en verafschuwden de katholieke verering van relieken.

Te midden van dit alles krijgt Minou Joubert, dochter van een boekhandelaar uit Carcasonne, een brief met een voor haar onbegrijpelijke inhoud. Voordat ze tijd krijg om te ontdekken wat deze brief betekent, escaleert de sfeer in haar stad en ze wordt samen met haar broertje naar familie in Toulouse gezonden. Daar raakt ze bij toeval betrokken bij de hugenootse opstand doordat ze in Toulouse opnieuw in aanraking met Piet Reydon komt, een jonge hugenoot die ze eerder heeft ontmoet in Carcasonne. Hoewel alle aandacht eerst gaat naar de escalatie van het geweld in Toulouse, blijkt de brief die ze eerder ontving, van groot belang te zijn.

Wat volgt is een mooi verhaal over liefde, verraad, religie en godsdienstwaanzin. Het geeft een denk ik redelijk accuraat beeld van de burgeroorlogen die er in die periode zijn geweest. Dit eerste boek uit een reeks van drie start in 1562 als de hertog van Guise hugenoten vermoordt die voor gebed in hun tempel bijeen zijn gekomen. Het eindigt in 1572, vlak voor de Bartholomeusnacht, dat ongetwijfeld in het volgende deel aan de orde komt.

Voor liefhebbers van historische romans zeker een aanrader.

7 gedachten over “Tijden van vuur

 1. Ook ik vond het verborgen labyrint een spannende historische roman. Echt mijn genre.
  Na je review over dit nieuwe boek gelezen te hebben ga ik zeker op zoek naar dit boek.
  Ik stam van gevluchtte hugenoten af (wie niet…;)) dus zeker daarom al een reden om hem te lezen.
  Dank voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

 2. Historische roman, mooi, deze zet ik op mijn lijstje. Ik aan de dikke pillen, maar met historische romans kan een boek me niet dik genoeg zijn(ja ik lees nog papieren boeken) Ik ben net in De Ommegang begonnen, van Jan van Aken. Ik weet nu al dat ik morgen iets uit de vriezer eet, ik wil lezen namelijk.

  Geliked door 1 persoon

 3. De trilogie van Ken Follett, Pilaren van de aarde, Brug naar de hemel en Het eeuwige vuur zouden jou denk ik ook heel erg boeien. Mooie dikke boeken (800+ bladzijden) en sterke verhaallijnen verweven met historische figuren. Je kunt de boeken los van elkaar lezen. Maar als je boeken allemaal leest merk je dat er verwezen wordt naar personages in vorige boeken waar de de verhalen dan weer van kent.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s