recensie

Netlix

De laatste tijd heb ik doordat ik erg inactief was, behoorlijk wat gezien op Netlix. Kijken lukt meestal wel en het leidt fijn af. Niet alles is de moeite van het vermelden waard, maar ik heb ook veel moois gezien wat ik jullie niet wil onthouden.

The highwaymen
Allereerst een film en geen serie. Ik heb geloof ik nog nooit een film of serie met Woody Harrelson gezien die ik niet de moeite waard vond. Dus toen ik zijn naam voorbij zag komen in de aankondiging van The highwaymen, was dat voldoende aanleiding om te kijken.

Deze op historische feiten gebaseerde film gaat over twee voormalige agenten van de Texas Rangers, Frank Hamer en Maney Gault. Zij krijgen opdracht de legendarische Bonny en Clyde op te sporen en uit te schakelen. Wat deze film interessant maakt is niet zo zozeer de jacht op Bonny en Clyde dan wel de wijze waarop anti-helden Frank Hamer (gespeeld door Kevin Costner) en Maney Gault (Woody Harrelson) het aanpakken en hoe ze met elkaar omgaan.

Hamer is na zijn pensioen gaan samenleven met een rijke vrouw en geniet van een gezapig bestaan met een varken als huisdier. Hij wordt in opdracht van de vrouwelijke gouverneur (best bijzonder in die tijd volgens mij) Ma Ferguson benaderd om Bonny en Clyde op te sporen, die al twee jaar een spoor van dood en vernieling achterlaten. Ondanks dat ze worden opgejaagd door stapels politieagenten, ontsnappen ze steeds, daarbij toegejuicht als filmsterren door de bevolking.

Hamer zoekt zijn oude maat Gault op, inmiddels aan lager wal geraakt en een dronkaard, en ze starten de jacht, daarbij tegengewerkt door politie-eenheden uit de verschillende staten die niet snappen waarom die twee oude ‘sukkels’ zich ermee gaan bemoeien.

De gesprekken tussen Costner en Harrelson zijn vaak hilarisch en ze zijn mooie antihelden met hun buikje, hun stramme lijf en het onvermogen om nog normaal te schieten. Toch weten ze Bonny en Clyde in de val te lokken.

Erg leuke film.

Van de fantasy-thriller serie The OA uit 2016 begreep ik geen donder, maar tóch vond ik het heel leuk om te kijken. Het is een mysterieus en pakkend verhaal. Inmiddels staan er twee seizoenen op Netflix.

Zeven jaar na haar verdwijning duikt Prairie Johnson ineens weer op. De blinde Prairie is als kind geadopteerd, verdwijnt als jong volwassene en als ze weer opduikt blijkt ze weer te kunnen zien. Waar ze al die jaren is geweest, kan en wil ze niet vertellen aan de autoriteiten of aan haar adoptie-ouders. Ze vertelt het wel aan een groepje mensen dat ze om zich heen verzameld, stuk voor stuk buitenstaanders. Omdat ze ze nodig heeft.

Wat volgt is een op zijn zachtst gezegd uitermate vreemd verhaal. Ze is samen met een aantal andere jongeren al die jaren door ene dokter Percy als proefpersoon gebruikt in een wetenschappelijk experiment. Percy doet onderzoek naar het grensgebied tussen leven en dood. Na de laatste aflevering van seizoen 1 bleef ik behoorlijk gefrustreerd achter door het abrupte einde, niet wetend dat er een seizoen 2 aankwam. Vond ik seizoen 1 wel aardig (vooral intrigerend), seizoen 2 is vele malen beter en spannender. Het wachten is nu op seizoen 3. Het is nog niet duidelijk óf het komt en wanneer het komt. Met het einde van seizoen 2 kun je helaas alle kanten op.

Aquarius is een al wat oudere serie over rechercheur Sam Hodiak (gespeeld door David Duchovny) en zijn collega Brian Shafe van de Hollywood divisie. Een oude vlam van Hodiak vraagt hem haar tienerdochter op te sporen die van huis is weggelopen. Zij blijkt te zijn geronseld door Charlie Manson, de bekende seriemoordenaar. Je ziet mooi hoe Manson meisjes in zijn web strikt, ze helemaal afhankelijk maakt van zijn goedkeuring en hoe hij ze de hoer laat spelen, zonder dat ze het zelf zo zien. Alles voor ‘de familie’, zoals Manson het noemde.

Elke aflevering kent verschillende verhaallijnen. Die met Manson speelt een grote rol maar er komen ook andere zaken aan de orde zoals het privéleven van Hodiak, zijn relatie met zijn deserterende zoon en alcoholische ex-vrouw maar ook historische feiten zoals de opkomst van de Black Panthers, de moord op Bobby Kennedy en de eerder genoemde Manson familie.

Goede politieserie die losjes gebaseerd is op historische personages. Enige minpunt vind ik het feit dat Hodiak continu wordt besprongen door vrouwen. Zo geloofwaardig vind ik Duchovny niet als sexbom. Maar hij schijnt in het echte leven te zijn behandeld voor een sexverslaving, zo wist mijn fysio te vertellen, dus waarschijnlijk is dit gewoon een humorvolle verwijzing naar zijn privéleven. Er zijn twee seizoenen verschenen van Aquarius en ze staan allebei op Netflix.

Waarschijnlijk ben ik de enige die nog nooit Mad Man keek, een Amerikaanse dramaserie die op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Er zijn 8 seizoenen geloof ik en eenmaal het eerste seizoen gemist, is het me nooit gelukt aan te haken. Mad men gaat over het reclamebureau Sterling Cooper in het New York van eind jaren ’60. Hoofdpersoon is Donald Draper, creatief directeur van het bureau. Een tijd waarin de werkende vrouwen op het bureau vooral als speeltje worden gebruikt en ze zelf daar schijnbaar aan meewerken doordat ambities worden opgevat als ‘het vinden van een geschikte man’. Elisabeth Moss (‘Top of the lake’, ‘The handmaid’s tale’) speelt een geweldige rol als Peggy Olson die meer wil in het leven en zich weet op te werken van secretaresse tot reclameschrijver.

De hoofdpersoon Donald Draper is op het eerste gezicht een oppervlakkige rokkenjager die zijn vrouw bedriegt, de hele dag zuipt en rookt en de gladde jongen uithangt. Gaandeweg blijkt er toch een mens te zitten achter die facade en wordt hij achtervolgd door spoken uit zijn verleden. Het is een beetje een schoft maar wel een aantrekkelijke schoft met het hart op de juiste plek, ook al is zijn moraal niet om over naar huis te schrijven.

Alles aan deze serie klopt vind ik. Het tijdsbeeld, de decors, de veranderende man-vrouwverhouding, de denigrerende toon waarop vrouwen werden aangesproken, zo treffend in beeld gebracht. En roken en drinken dat ze doen! Overal en continu. Ik denk dat het daar blauw heeft gestaan op de set tijden de opnames en dat ze op zijn minst er allemaal een nicotineverslaving aan over hebben gehouden.

Natuurlijk is het allemaal zwaar overtrokken maar ik smul ervan.

Ik kijk elke avond een aflevering van Mad Men met de man. Aquarius is voor mij een serie die ik vooral overdag kijk. Beide series gaan over hetzelfde tijdvak maar dan met andere uitersten. Heel leuk om dat zo te zien.

7 gedachten over “Netlix

  1. Bedankt voor de tips! Ik heb ze geen van allen nog gezien, maar vaak hebben we dezelfde smaak, dus dan weet ik weer eens wat ik moet gaan kijken 😁 Er was de laatste tijd veel waar ik uiteindelijk bij afhaakte. Ik ben nu Quicksand aan het kijken: Zweedse serie over een moord op een middelbare school. Gruwelijk, maar wel spannend.

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s