algemeen

Humee hum brahm hum

Toen ik begin twintig was kwam ik in aanraking met mediteren en sindsdien heb ik er een haat-liefde verhouding mee. Nog steeds vind ik het moeilijk de discipline op te brengen, het voelt vaak als moeten, maar de voordelen zijn groot. Daarom keer ik altijd weer terug naar de dagelijkse praktijk. Voor mij werkt het ’t beste om diverse meditaties af te wisselen: ik doe geleide meditaties, ademhalingsmeditaties of soms een mantrameditatie. Net zoals mijn pet staat.

Voor ME patiënten kan het heel zinvol zijn om te mediteren of ademhalingsoefeningen of bijvoorbeeld hartcoherentie te doen. Het kalmeert het zenuwstelsel en helpt bij de permanente overprikkeling. De behandeling van Ashok Gupta die ik 6 jaar geleden volgde, was deels gebaseerd op het concept dat ME het gevolg is van een getraumatiseerd zenuwstelsel, een getraumatiseerde amygdala om precies te zijn. Volgens deze visie staat de stressthermometer als het ware verkeerd afgesteld, waardoor deze continu alarm slaat, ook als er helemaal geen gevaar is. Hierdoor lopen er allerlei lichaamsprocessen spaak. De behandeling was erop gericht om die stressthermometer opnieuw op te voeden. Inmiddels ben ik van mening dat ME wel wat complexer is dan wat Gupta beweert maar ik doe nog steeds regelmatig een aantal oefeningen en meditaties die ik toen leerde. Beter word ik er niet van maar het helpt wel.

Ik vind het fijn om gewone meditaties af te wisselen met mantra’s. Ook daarmee kun je de aandacht leren richten en te leren in het nu te zijn. Mantra’s hoef je niet hardop te zingen of te reciteren, je kunt het ook in je hoofd mee zingen. Mantra’s gaan altijd samen met herhaling. Een mantra wordt een aantal keer herhaald en om de tel bij te houden, gebruiken mensen vaak een ketting of kralenbandje. Zover ga ik niet, ik luister gewoon naar diverse mantra’s die ik op YouTube vind. Mantra’s zingen heeft voor mij een wat krachtiger effect dan bijvoorbeeld een ademhalingsmeditatie, die ook uitgaat van herhaling, zoals telkens tellen van 1 naar 10 en als je aandacht is afgeleid weer beginnen bij 1.

Toen ik vorig jaar een beetje aan het surfen op YouTube was, stuitte ik bij toeval op een mantra dat me enorm raakte: Humee hum brahm hum. De herhaling en vibratie van de klanken doet iets resoneren in mij. Ik heb verschillende variaties op dit mantra gevonden en allemaal doen ze wel iets.

Als ik me verdrietig of wanhopig voel of behoefte aan rust heb, dan luister ik naar Gurujodha Singh. Het begint wat flauw maar als hij eenmaal het mantra begint te zingen, krijg ik het gevoel dat alles goed komt. Ik voel me dan gedragen door het universum. Dat klinkt misschien wat zwaar of wollig maar op een ander manier kan ik het niet zeggen. Ik voel me minder alleen. Alsof ik onderdeel van een geheel ben. Als ik hier naar luister en zachtjes meehum (heel zacht, ik zing als een kraai), dan humt het vaak de rest van de dag in mij. Heel fijn. Alsof er een vlindertje in me fladdert, alles wordt lichter.

 

Deze bijvoorbeeld van Guru Singh with Seal & Friends doet me energiek voelen. Het laat de levensenergie stromen, ik word er blij van. In gedachten ben ik dan aan het dansen. Het is misschien meer een lied dan een meditatie, maar het heeft hetzelfde effect.

En als ik echt de diepte in wil gaan, dan luister ik naar bovenstaande mantraversie geplaatst door Meditative Mind, ik weet niet wie de uitvoerder is.

Drie versies van een mantra en ze doen allemaal iets positiefs. Dat komt zeker door het mantra zelf. Toen ik het eens opzocht bleek de betekenis van dit mantra: ‘Wij zijn wij, wij zijn God’. Of ook wel: ‘Wij zijn één’. Grappig genoeg voelde ik blijkbaar de betekenis, voordat ik het daadwerkelijk wist. Nu ben ik zoals bekend niet gelovig maar ik geloof wel in de kracht van de ziel en dat die ziel kan openklappen of aftakelen. Sommige dingen voeden de ziel, andere zaken niet. Dit voedt mijn ziel. Het geeft me het gevoel niet alleen te zijn en het voelt alsof ik een deksel van een pan haal en snuif aan levensgeluk als ik naar dit mantra luister. 

18 gedachten over “Humee hum brahm hum

 1. Prachtig en wat fijn dat het zo voor je werkt. Ik mediteer elke ochtend. De laatste paar maanden doe ik dat op geleide meditatie door Davidji (te vinden op zijn blog en op soundcloud). Als ik ’s morgens wakker word ga ik na waar ik behoefte aan heb. Heb ik veel pijn en ben ik veel bezig geweest met en voor anderen, dan kies ik voor Emotional Freedom. Andere keren kies ik voor zaken als meer zelfvertrouwen, meegaan in het universum of de Power of Intention (drift your attention to an intention). De wijze waarop hij het verwoord is zo mooi. Je mag er helemaal zijn en helemaal jezelf zijn. Ik heb er een stuk of 6-7 waartussen ik wissel. Het helpt mij heel goed. Misschien dat jij, of iemand die dit leest, er ook iets aan heeft. Ik ga die van jou ook zeker een keer proberen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat fijn dat je hierover schrijft en wat beschrijf je mooi wat het met je doet!
  De kundalini yoga traditie kent ook ontzettend veel mooie mantra muziek. Misschien geldt dat ook voor deze mantra. Guru Singh is wel een kundalini yoga leraar.
  Een van de mantra’s die mij raakt is de live versie Ong Namo van Snatam Kaur op You Tube. Die staat voor mij voor overgave. Zij maakt prachtige muziek en is zeker een van mijn favorieten. Misschien ben je haar al eens tegen gekomen. Er staat ontzettend veel van haar op YouTube
  Er valt veel te ontdekken op dit gebied. Op http://www.spiritvoyage.com staat een mantrapedia, het is het label achter heel veel mantra muziek. Je kunt daar ook nummers aanschaffen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Moo zijn zei! Ik mediteer voor de nacht om ontspannen en rustig de nacht in te gaan om beter te kunnen slapen. Ik haal veel uit de Insight Timer App. Daar is ook van alles te vinden. Maar deze ga ik ook gebruiken. Dank je wel voor het delen! 🙏

  Geliked door 1 persoon

 4. Bij de eerste denk ik steeds, ik ken het ergens van maar kan nog niet noemen waarvan. Het is een of ander kinderliedje. Dirk Scheele of zo of de cd die we ooit uit Zuid-Afrika hebben mee genomen. En daar ga ik nu de hele nacht van wakker liggen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. He, wat leuk dat je hier iets over deelt… een andere ingang tot kalmeren van het zenuwstelsel! Ik vind vooral de laatste versie fijn om naar te luisteren qua ‘mantra -effect ‘ .
  Muziek/klank heeft sowieso een helende werking heb ik al meermaals gemerkt. Ik heb driekwart jaar geleden een ukelele aangeschaft . omdat ik al jaren een wens had om een instrument te bespelen en ik had gelezen dat ukelele relatief makkelijk aan te leren is , zelfs op wat latere leeftijd. Het is één van de beste aankopen in jaren geweest! Alleen al het simpele aanslaan van een snaar deed me in het begin zó goed ! Vervolgens het stapje voor stapje aanleren van akkoorden en simpele liedjes ( mbv YouTube) dat me heel veel bevrediging geeft. Ik heb mezelf in het begin wel heel goed verteld dat ik het echt voor m’n plezier doe en niets hoef te bereiken.
  En om terug te komen op mantra’s |: die kun je ook heel fijn spelen/begeleiden op de ukelele. Zo speel ik regelmatig een supersimpele Om Namah Shivaya, heel rustgevend. En wat ik ook fijn vind is ‘The river is Flowing’ ( uit de native american traditie) .
  Wat ik trouwens heel mooi vind om naar te luisteren is de Gayatri mantra in de versie van Deva Premal en Miten , zie YouTube.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, is heel leuk . Kan het iedereen die altijd al eens een instrument wilde leren spelen maar denkt dat dat niet voor hem/haar is weggelegd aanraden !

    Like

 6. Net als jij heb ik ook een wat moeilijke verhouding met meditatie. Ik zie er zeker het nut van in, maar om het te doen is niet altijd eenvoudig. De Headspace app helpt me wel vrij goed omdat het daarmee maar 10 minuten hoeft ; )

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s