algemeen

Doe ik ook eens makkelijk…

Omdat de temperatuur maandag nog redelijk was en mijn brood op was, besloot ik te gaan bakken. Met 30 graden brood bakken is niet fijn maar maandag werd het hooguit 23 graden volgens de weer-app.

Ik doe helaas niet veel meer in de keuken maar ik bak wel nog steeds mijn eigen brood. Ik moet glutenvrij eten en wat in de winkel te koop is, zit vol met troep en vind ik niet echt lekker. In de loop der jaren heb ik een eigen recept ontwikkeld en gemiddeld bak ik eens in de twee weken.

Nu had ik al zeker twee jaar een glutenvrije broodbakmix in de kast staan, ooit gratis gekregen. Goed voor 10 havermoutbolletjes. Omdat ik me niet al te jofel voelde en behoefte had aan makkelijk doen, besloot ik dat te maken. Makkelijk want volgens het recept hoefde je alleen het meel te mengen met water, gist en een beetje olie. Rijzen, bolletjes draaien, nog een keer rijzen en afbakken.

Dit werd het dus niet, maar dát hebben jullie vast al wel door.

Afijn, een kwartier later zat ik tot mijn oksels in een raar plakkerig deeg wat toen ik het ervan af probeerde te pulken de keuken inschoot, waar het zijn weg vond naar de kastdeurtjes, mijn haar, de vloer, de pot waarin de aardappelen staan, Dibbes die kwam kijken waarom ik zo stond te vloeken én het fornuis. De kans dat ik hier 10 bolletjes van wist te draaien was gekeerd. Hooguit de helft schatte ik in. Opgeven was geen optie aangezien ik nog steeds brood nodig had en geen energie meer had om alsnog een ander brood naar mijn eigen recept te gaan bakken.

Via kunstig metselwerk met twee pannenlikkers wist ik het in een vorm te frummelen waarna het verder kon rijzen en worden afgebakken. In plaats van 10 havermoutbolletjes was het uiteindelijk één plukkerige vormeloze massa en weet ik weer waarom ik nooit met pakjes en zakjes werk. Ik ben een kookwonder, maar alleen als ik zelf het recept bepaal. Ik moet trouwens wel toegeven dat het brood wel lekker en heerlijk luchtig is. Irritant genoeg luchtiger dan ikzelf ooit voor elkaar krijg. Maar evengoed was dit eens en nooit meer.

(Afbeelding Pixabay)

13 gedachten over “Doe ik ook eens makkelijk…

 1. Haha. Wat een gedoe. Ik vermoed dat je aan het vechten was met dezelfde drap die ik ook wel eens gebruik. Onderweg mis ik nog het meest om pizzaslices weg te kanen. Dacht slim te zijn om pizzabolletjes te maken met stukjes ui,knoflook,gedroogde tomaat.champignons,olijf. Wat parmazan er over. Prima te eten. Maar dat gevecht. Alles in de keukenmachine zat aan elkaar geplakt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Kneed met koele hand.. als dat in een recept staat zit het bij mij onder de oksels.. ik ben echt geen bakwonder.. koken vind ik heerlijk, maar bakken van taarten of brood het lukt me dus niet

  Geliked door 1 persoon

 3. Verschrikkelijk dat glutenvrije brood, ik begin er niet meer aan. Gelukkig hebben ze in de biowinkel ook havermoutbroodjes…en ook crackers😅.
  Khad wel een vlieg willen zijn hoor! Of misschien toch maar niet want dan had ik deeg in mijn oogjes😁

  Geliked door 1 persoon

 4. Glutenvrije broodjes bakken is n drama. Ik kan ook niet tegen gist en heb t gewoon opgegeven. Inmiddels eet ik ook koolhydraatbeperkt met fantastisch resultaat. (Maar dat ben ik, en dat geldt dus niet voor iedereen! )
  Misschien goed om eens met je therapeut te overleggen over de evt meerwaarde van brood voor jou? Want dat was voor mij eigenlijk alleen op psychologisch gebied.

  Sterkte met t weer deze week, zo warm lijkt me zelfs voor jou als zonaanbidster geen feestje.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mocht je het ooit nog een keer willen proberen: vorm de broodjes met een ijslepel, die je nat maakt. Of werk met natte handen. Fijn dat de smaak goed was in elk geval 🙂

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s