algemeen·leven met ME

Vakantie

Laatst schreef ik al dat ik graag op vakantie ga. Voor mij is het een hoogtepunt van het jaar. Ik maak niet veel mee, zie weinig mensen, ga bijna nooit op stap en dan is twee weken van huis zijn een enorme gebeurtenis.

Maar, ik ben ook snel van slag, heb veel rust nodig, verwerk prikkels niet goed en juist op vakantie gaan betekent natuurlijk een grote inbreuk op het normale dagelijkse ritme. Niet goed begrijpen wat de impact van een vakantie op mijn gezondheid kan zijn, heeft wel eens geleid tot een mislukte vakantie.

Een fout die ik bijvoorbeeld heel lang maakte tijdens het zoeken naar een fijne plek, is dat ik met verkeerde ogen keek naar potentiële vakantieverblijven. Jarenlang scande ik op fijne wandelgebieden. Zo gingen we naar Bretagne omdat ik die kliffen prachtig vond. Er loopt daar langs de kust een slingerend wandelpad bovenop die kliffen, de sentier des douaniers. Geweldig! Maar voor mij volstrekt onhaalbaar. Na een korte maar toch veel te lange wandeling over die kliffen waarbij ik na 5 minuten al wist dat ik daar de rest van de vakantie een prijs voor zou gaan betalen, besloot ik dat het voortaan anders moest.

Want die betreffende vakantie leek alles wel verkeerd. Dat kwam voor een groot deel aan hoe het huis lag en het huis zelf. Zo even vanuit huis lopen ging niet vanwege de omgeving. Het huis zelf was geweldig maar vol trappen. Het was zo’n typisch Frans huis met een garage op de begane grond en de rest van het huis op de eerste en tweede verdieping. Even naar de tuin lopen betekende trappen lopen en putte me volledig uit. Natuurlijk wist ik dat vooraf wel maar ik leid naast ME ook aan chronische zelfoverschatting. ‘Dat lukt wel ook al weet ik wel beter’ lijkt wel mijn levensmotto te zijn.

Die laatste vakantie in Bretagne was niet fijn. Ondanks de prachtige omgeving voelde ik me doodongelukkig. Doordat ik zo weinig kon, het weer bepaald niet meewerkte en ik dus veel in het huis zat voelde ik me gigantisch opgesloten. Ik werd uiteindelijk compleet ziek van heimwee en we zijn eerder naar huis gegaan.

Daar heb ik veel van geleerd. Of nooit meer op vakantie gaan óf veel beter nadenken wat haalbaar is voor mij. Dus niet alleen een plek zoeken van waaruit de mannen van alles kunnen ondernemen, maar waar ik me ook relaxt en niet opgesloten voel en waar wat meer zongarantie is. Inmiddels heb ik aan mezelf toegegeven dat een (privé)zwembad voor mij het summum van vakantiegevoel oplevert. En het levert inderdaad een volstrekt ander gevoel op als de mannen op stap gaan en ik achterblijf aan de rand van het zwembad onder een parasol!

Dordogne 2018

Maar er zijn meer factoren die een rol spelen:

De reis
We rijden meestal in etappes naar onze bestemming. Hoewel ik best graag richting Spanje of Italië zou gaan, kiezen we vanwege de afstand meestal voor Frankrijk. Onderweg hebben we meestal een hotelovernachting, zodat we per reisdag niet te veel uren maken.

Tijdens het rijden lig ik tegenwoordig op de achterbank. Voorin kan ik niet lang zitten vanwege het geflits aan mijn ogen (de strepen langs de snelweg zijn een aanslag voor mijn brein). Het feit dat mijn benen omhoog liggen scheelt voor mij enorm.

De bestemming
Om overduidelijke redenen doen wij niet aan kamperen. Voor mij is dat fysiek te belastend. We huren altijd een huisje, bij voorkeur van particulieren. In ieder geval altijd iets wat rustig in de natuur gelegen is en waar we niet heel veel andere vakantiegangers tegen komen.

Comfort
Ik kies altijd voor comfort. Tijdens het zoeken naar een huisje kijk ik altijd goed naar de foto’s.
– Is er een fijne bank in het huisje (waar ik op kan liggen)?
– is de slaapkamer een beetje normaal formaat? Een keer ben ik daarmee de mist in gegaan, het is niet fijn om een slaapkamer van 2 bij 2 te hebben als je weet dat je daar uren per dag ligt.
– Hoe is het uitzicht? Ik kan vaker niet dan wel mee met uitstapjes en een goed weids uitzicht geeft mij een heerlijk vrij gevoel.
– aanwezigheid van wasmachine en vaatwasser – wel zo makkelijk.


De mannen zijn tijdens de vakantie vaker op stap, even kanoën of wandelen, maar ik breng mijn meeste tijd bij het huisje door. Het is dus fijn als het een plek is waar ik me prettig voel.

Ritme
Een van de redenen waarom mensen zo van slag kunnen raken tijdens een vakantie is dat ze dan ineens allemaal activiteiten ondernemen die ze thuis niet doen. Of totaal anders eten. Ik probeer tijdens de vakantie daarom zoveel mogelijk mijn vertrouwde ritme aan te houden, houd zoveel mogelijk mijn normale rusttijden aan. Ik eet om medische redenen een vrij streng dieet en de spullen die niet in de Franse supermarkt verkrijgbaar zijn, neem ik mee van huis.

Verwachtingen bijstellen
Op vakantie gaan kan voor mij nogal eens een trigger zijn om ineens van alles te MOETEN. Thuis kan ik hooguit eens per week de deur uit maar op vakantie vind ik dan dat ik wat van de omgeving moet zien, een kasteel moet bezoeken en ga zo maar door. Meestal haalde ik een reisgids van de omgeving in huis om te kijken wat de bezienswaardigheden waren. Uiteindelijk maakte ik mezelf zo helemaal gek. Inmiddels heb ik geleerd de rem erop te zetten en meer per dag, soms per minuut te bekijken wat kan en waar ik behoefte aan heb. Gewoon wel zien wat er komt en hoe het loopt (of niet loopt). De mannen weten dat ze gewoon ook hun eigen gang moeten gaan. En lukt het om eens met zijn drietjes op een terrasje te zitten, geweldig. Maar plannen maken doe ik niet meer.

Geluk: Tot slot is het natuurlijk ook een kwestie van geluk hebben dat ik nog steeds op vakantie kan. Met een zeer inlevende man en puber die veel voor me doen en me afschermen van veel prikkels is er voor mij meer ruimte om op reis te gaan. Ook speelt een rol dat we financieel gezien wat te kiezen hebben en niet afhankelijk zijn van een tent op een overvolle camping. Want dan zou t hele verhaal niet door kunnen gaan.

De komende vakantie gaat weer naar de Dordogne, dat is vorig jaar heel goed bevallen. Ik had toen voor het eerst een rolstoel mee en dat maakte een wereld van verschil, dus die wordt dit jaar als eerste ingepakt ;-).

21 gedachten over “Vakantie

 1. Ik wens je een super fijne en een zo prikkelarm mogelijke vakantie. Enjoy!
  Zelf ben ik net terug van een familiebezoek(kleinkinderen) in zuidFrankrijk, en ik herken zoveel in je verhaal. Alleen heb ik niet zo veel te kiezen in de omstandigheden. Ik moet het doen met hoe zij daar leven en er is weinig aangepast aan mij. Het was dus spartaans pittig, een slijtageslag, en nu heel erg aan het bijkomen. MAAR…….ik heb de kleinkinderen weer gezien. Dat is dan ook de enige keer in het jaar dat ik ze zie. Vandaar dat ik ondanks de tol die ik ervoor moet betalen toch wil gaan. En ….het is me weer gelukt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat fijn dat je op vakantie kan gaan en dat je nu weet waar je op moet letten dat het voor jou ook fijn is. Hopelijk kan je fijne wandelingen maken in de rolstoel en lekker onder het parasolletje zitten aan het zwembad. Ik wens jullie een héle fijne vakantie samen! Gaan jullie naar hetzelfde huisje als vorig jaar?

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, naar een andere plek. De eigenaar van het huis van vorig jaar heeft helaas alles verkocht. Nu een andere plek gevonden die volgens mij ook heerlijk is en zeer prikkelarm.

   Like

 3. Ook ik heb, om andere redenen, nog al last van prikkels enz tijdens de reis. Ook jongen uitgevonden dat liggen op de achterbank helpt. Zelf doe ik ook vaak een oogmasker op tijdens het rijden. Voel me soms net een crimineel, maar het werkt!

  G

  Geliked door 1 persoon

 4. Een super fijne vakantie toegewenst. Ik herken veel al heb ik niet jouw beperkingen in zo’n ernstige mate. Maar de zelfoverschatting en de beperkingen van reizen, de nachten met pijn. Zó herkenbaar. En daar nu de ziektes in de familie bij…een behoorlijke aanslag. Maar wij hopen met zijn tweetjes nog een aantal fijne dagen in de UK te beleven in een rustig gelegen huisje niet te ver bij alles vandaan. En met een boek of quiltwerkje ben ik dan net zo gelukkig. Ik hoop weer leuke vakantie verhalen van je te horen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Knap hoor, getuigt van zelfliefde, intelligentie en doorzettingsvermogen dat je dan toch kunt genieten van je vakantie.
  Ik wens je een fijne tijd, zal je blogs missen!
  Groetjes!

  Ben “the saltpath”/ het zoutpad van Raynor Winn aan het lezen, nog niet heel ver hoor, maar ik denk dat haar manier van schrijven en thematiek jou misschien ook aanspreekt! Ik vreet de letters op, zo fijn schrijft ze.

  Geliked door 1 persoon

 6. ik lees al een tijdje anoniem mee 🙂 , maar op je vakantie blog wil ik graag reageren.
  Ik ga heel erg graag op vakantie vooral de zon is goed voor mijn spieren ( ik heb oa een spierziekte etc etc etc 😉 )
  Maar de reis pfff we hebben het geprobeerd met een overnachting maar dat werkte niet voor mij dan was is 4 dagen kwijt aan op bed liggen erna.
  Wij reizen 1500 km naar frankrijk en mijn man heeft de achterstoel naar voren geklapt en een heerlijk bed gemaakt zodat ik gewoon met mijn benen in de kofferbak lig.
  we gaan s avonds om 6 uur weg ik zit tot het donker is voorin en daarna als het donker wordt (ik kan niet tegen de verlichting) dan ga ik lekker in mijn bedje liggen . Ik heb er speciaal een traagschuimmatras voor laten maken. en dan ben ik geen 4 dagen van slag maar 1 maar dat neem ik voor lief
  xxx pm

  Geliked door 3 people

 7. Het is natuurlijk jammer dat er zoveel ‘mislukte’ pogingen aan vooraf moeten gaan, maar dan weet je wél steeds beter waar een fijne vakantie voor jullie allemaal aan moet voldoen. Omgaan met de mogelijkheden die je hebt. Het zoeken en vinden van een juiste plek lijkt me nog een hele opgave. Ik hoop dat het voor dit jaar goed gelukt is.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik wil je een hele fijne vakantie wensen. En dat je geniet van de mooie en fijne dingen die binnen je mogelijkheden liggen.
  En wat een goede oplossing van pm. Het proberen zeker waard.

  Heel veel plezier!

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s