algemeen

Over azijnzeikers en internettrollen

Wie regelmatig blogt én de mogelijkheid biedt om reacties te plaatsen, krijgt vroeg of laat te maken met kwetsende reacties. De afgelopen jaren kreeg ik duizenden leuke, grappige, ondersteunende, meedenkende discussie opwekkende of  kritische reacties. Mensen reageren, stellen vragen, geven tips, vertellen hun eigen verhaal, reageren op elkaar en zorgen zo voor een fijne interactie op het blog. Hier en daar is er in een paar gevallen zelfs een vriendschap opgebloeid tussen mij en een bloglezer. Veel van de mensen die dagelijks reageren zijn voor mij vertrouwd geworden. Soms zelf zó vertrouwd dat ik me wel eens zorgen maak als een dagelijkse reageerder ineens een tijd niets van zich laat horen. Hee, er zal toch niets zijn met M, E of I denk ik dan? Dat weet ik dan niet tot de persoon in kwestie zich weer meldt want ik weet vaak niet wie er achter de internetnamen zit.

Tussen die enorme hoeveelheid reacties, zitten ook rotte appels. Mensen die reageren met het doel te kwetsen. Om die reden heb ik sinds jaar en dag modereren aanstaan. Ik bekijk voor plaatsing alle reacties en besluit of ze wel of niet te plaatsen. Ik besteed er niet te veel aandacht aan, als ik zie dat een reactie kwetsend is, lees ik hem zelfs niet eens helemaal, hup weg ermee!

Ik begrijp niet wat dit soort mensen bezielt. Maar ik heb geleerd dat het daar niet om gaat. Een internettrol is niet ontvankelijk voor discussie, fatsoen, of logica en wil alleen maar aandacht. Dat is prima maar niet hier. En net als dat ik een slot op mijn deur heb om ongewenst bezoek buiten te houden, pas ik nu ook de mogelijkheid tot reageren verder aan. Het is altijd ‘anoniem’ die zich laat gaan op de meest lullige manier. Je kunt daarom nu alleen nog een reactie plaatsen als je ingelogd bent bij een profiel als Google of wordpress of een openid. Voor mij wordt het dan ook makkelijker iemand te blokkeren, wat niet kan als er anoniem gereageerd wordt.

Ik besef me goed dat ik nu een aantal trouwe lezers en anonieme reageerders benadeel en dat spijt me oprecht. Maar ik hoop dat jullie begrijpen dat er een verhaal achter zit waarom ik dit nu doe. Wie schrijft krijgt kritiek. En dat vind ik prima. En juist door de kritiek die ik wel eens krijg ben ik anders over zaken gaan denken, met name losser geworden. Dat lukt alleen als kritiek opbouwend is. Maar als het nergens op slaat en geen ander doel heeft dan kwetsen, wordt het een ander verhaal. Ik ben geen schietschijf en laat me niet zo behandelen.

Wil je toch iets kwijt zonder in te loggen bij een profiel omdat je bijvoorbeeld geen google account hebt, voel je vrij om mij dan een reactie te mailen via het contactformulier op het blog. Dat waardeer ik enorm.

27 gedachten over “Over azijnzeikers en internettrollen

 1. Ik kan niet meer reageren nu vanuit mijn nieuwe blog, maar je weet wel wie ik ben geloof ik ;-), dus reageer ik met mijn 'oude' account. Ik begrijp heel goed dat je anonieme reacties niet meer toelaat, ik laat ze ook niet toe op mijn blog. Tuurlijk moeten mensen het niet altijd met je eens zijn, maar het moet wel altijd respectvol blijven. Lekker anoniem mensen kwetsen is heel makkelijk, ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen wat die internettrollen daar leuk aan vinden… Op Facebook heb je dat ook veel tegenwoordig, vind ik. Echt om misselijk van te worden wat sommigen mensen daar neerschrijven 😦

  Like

 2. Ik snap je helemaal. Ook al plaats je dit soort reacties niet en lees je ze amper tot niet, lijkt het me toch vervelend om ze telkens weer te krijgen. Ik begrijp de mensen niet die ze sturen en wil ze ook niet begrijpen. Ik wil dit soort negativiteit niet in mijn leven hebben, gewoonweg omdat ik er niets mee kan. Rare hobby lijkt me dat, mensen afzeiken en dwars zitten.

  Like

 3. Ik snap je heel goed en ik snap niet waarom mensen dit doen.
  Waarschijnlijk hebben ze niets beters te doen of durven zo wel hun mening te geven en in het dagelijks leven niet!

  Like

 4. Wat vervelend zeg. Ik snap het helemaal. Als je vindt dat je moet reageren ben dan zo open dat je dat onder je eigen naam en niet anoniem doet. Ik hoop dat het je plezierin bloggen niet wegneemt want ik lees je blog altijd met veel plezier!

  Like

 5. Ik lees al je berichten met veel plezier en zou het jammer vinden als dat niet meer mogelijk is. Flauwe aktie's van anoniem maar ik begrijp het wel dat je dit doet om dat te voorkomen.fijne avond.

  Like

 6. Groot gelijk, en als lezer vind ik het trouwens ook prettiger als mensen die reageren een naam /profiel hebben. Zelfs al heb ik geen idee wie er achter die naam zit, dan voelt het toch 'menselijker' dan als er alleen maar staat 'anoniem'.
  Wat die opzettelijke kwetsers en onbegrijpelijke zeikneuzen betreft: Ik ben soms wel 'es nieuwsgierig naar wat voor mensen dat toch zijn, en wat er in hun leven is misgegaan dat ze tijd en energie steken in dergelijke trieste 'aanvallen' vanuit hun veilige schuttersputje .

  Like

 7. Zo jammer dat je dit moet doen maar ook weer zo begrijpelijk. Dit soort dingen hebben er bij mij voor gezorgd dat ik gestopt was met bloggen. Ook al plaats je de anonieme reacties niet, je leest ze en ze zorgen voor prikkels die je niet kunt gebruiken.

  Ik blijf graag bij je lezen.

  Groetjes
  Tanja

  Like

 8. Zeer begrijpelijk, en heel jammer voor alle nette anoniempjes (want eerlijk is eerlijk, daar zijn er ook heel veel van).
  Vreemd is ook dat het soms wel lijkt of iemand iets schrijft zonder verder terug te kijken. Zoals een spiegel van een auto trappen zonder dat je zelfs maar weet van wie die auto is.

  Ik bedoel, als je geniet van verdriet, iemand kwetsen (onbegrijpelijk voor mij) dan wil je dat toch zien? Het is zo volkomen nodeloos. Blijkbaar is het idee dat een volkomen vreemde overstuur zal raken, al voldoende voor dit volk.

  Tegenwoordig denk ik wel steeds vaker, goh wat naar voor diegene, dat je zo door het leven moet gaan. Want ik geloof er niets van dat zo iemand gelukkig kan zijn, met dergelijk gedrag. Sterker nog, waarschijnlijk een ziekte in het hoofd. Want hersens zijn uiteindelijk ook maar een lichaamsdeel dat ziek kan zijn. Dus in plaats van boos of verdrietig, ben ik dan dankbaar dat ik die ziekte niet heb.

  Like

 9. Treurig die mensen die vanachter achter hun pc op zolder nare dingen spuien. Ik las een tijd geleden een treffende opmerking van volgens mij cabaretier Richard Groenendijk. Die ging ongeveer zo: “Jij tikte vanavond anoniem nare commentaren over mij op Internet, ik stond voor een volle zaal in Carré. Hadden we allebei een leuke avond.”

  Like

 10. Waarom verhuis je niet naar wordpress? Echt heel eenvoudig en een geweldige mogelijkheid om zulke idioten te verbannen. Je trouwe lezers verhuizen echt wel mee. Als je wil kan ik je helpen ermee, is zo gedaan.
  Jammer dat je er zo veel last van hebt.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s