gezondheid

Evaluatie B12-injecties

Vanmorgen was ik redelijk vroeg op stap in een stille zonnige wereld, echt de stilte na de storm. Er waren nauwelijks mensen op straat, overal takken maar wel heerlijk weer. Ik was naar de huisarts voor mijn B12-injectie. Sinds eind 2016 krijg ik twee keer per week deze injecties. Toen ik ermee begon maakte ik de afspraak dat ik het 3 maanden zou proberen. Dit omdat het bij sommige mensen lang duurt voor het aanslaat en het een veel voorkomende fout is dat mensen te snel stoppen.

Even ter herinnering over hoe en waarom ook al weer. Waarom B12-injecties? Veel ME-patiënten hebben er baat bij ondanks dat ze geen aantoonbaar b12 tekort in hun bloed hebben.  Dat positieve effect is er niet of minder als dezelfde dosering in tabletvorm wordt genomen. Iets wat ik kan beamen want die tabletten deden helemaal niets bij mij. Het schijnt in dit geval niet zozeer te gaan om de waarden in het bloed maar om de opname van de B12 naar de hersenen toe, dat gaat bij veel ME-patiënten mis.

B12 zorgt onder meer voor de aanmaak van rode bloedcellen en is cruciaal voor een goede werking van het zenuwstelsel. Het speelt ook een grote rol bij de stofwisseling in de darmen. Zo is er een relatie tussen een verstoorde B12 opname en voedselintoleranties, iets waar veel ME-patiënten last van hebben. De klachten die bij een B12 tekort horen doen trouwens bijna allemaal denken aan klachten die bij ME horen, ook als er dus geen B12 tekort wordt aangetoond. Denk aan chronische vermoeidheid, klachten van het zenuwstelsel, slecht werkend immuunsysteem, krachtverlies. Het is evenwel niet zo dat een B12-tekort dus maar het zelfde is als ME/CVS. Onder meer omdat ME ook kan worden uitgelokt door andere omstandigheden dan een B12 tekort. Maar dat er een verband is, dat is wel duidelijk.

Een theorie is dat bij ME/CVS een overdaad aan stikstofmonoxide (NO) wordt geproduceerd, wat kan leiden ‘tot langdurig energietekort en inmmuundisfunctie’ (bron: ME-Gids). Heel kort door de bocht: er gaat te weinig zuurstof naar de cellen met als gevolg bijvoorbeeld een opeenhoping van gifstoffen in het lijf. B12 kan dit tegengaan door de NO te neutraliseren. Niet bij iedereen en waarom bij de één wel en de ander niet, is onduidelijk. Een kwestie van uitproberen dus.

Een normaal prikprotocol bij B12 tekort is 5 weken lang een keer per week prikken, dan de bloedwaarden meten en dan overstappen op een onderhoudsdosis van meestal een keer per vier weken. In geval van ME werkt het iets anders. Welke dosis aanslaat is per patiënt verschillend en zo ook het aantal keer prikken per week. Het is dus even zoeken. Omdat ik las dat het soms 3 maanden duurt voor het aanslaat, besloot ik het minimaal 3 maanden te proberen. Die drie maanden zijn inmiddels voorbij. Hoe staat het er voor?

Goed! Na 4 weken prikken begon ik effect te merken. Het is niet zo dat ik me heel veel beter voel of stukken energieker. Maar wel is het zo dat de motor nét wat makkelijker aanslaat en ik daardoor in staat ben iets meer te doen. Ik besloot dat extra beetje te stoppen in leuke dingen en dus ging ik in 3 maanden tijd maar liefst vier keer naar de film. Ook maakte ik een paar keer een wat langere wandeling, liep twee keer per week naar de huisartsenpraktijk voor de prik zelf, at vriendin M. hier een keertje en ging ik een keer uit eten. Tussendoor vierden we ook Kerst en Oud & Nieuw. Alles bij elkaar best veel activiteiten voor mijn doen en dat in wat normaal mijn slechtste tijd van het jaar is.

Ik ben dus behoorlijk positief. Ik verwacht niet hier beter door te worden. Maar ik verwacht wel na deze eerste positieve resultaten dat ik er nog meer uit kan halen dan dit. Want als ik nu al in wat normaal voor mij een slechte tijd is, iets meer kan doen, hoop ik in het voorjaar meer op te kunnen pakken.

Voor de beeldvorming. Het is niet zo dat ik nu ineens van alles kan. Nog steeds is het zo dat ik op een dag douche, kook, een stukje schrijf en verder weinig tot niets. Ik doe een paar keer per week de was maar plan dat zo dat ik bijvoorbeeld de wasmand met natte was niet hoef te sjouwen. Dat doen man en kind voor mij. Maar de machine en droger vullen doe ik wel en het opvouwen en opbergen ook. Het is dus nog steeds heel beperkt allemaal en als ik zoals vorige week een gesprek van 1,5 uur heb bij de audiciën dan reageert mijn lijf even goed met spierpijnen en een flinke terugslag en moet ik mijn activiteiten aanpassen.

Maar jullie kunnen je vast voorstellen dat het mentaal een enorme opkikker is dat er iets meer mogelijk is. Voor nu ga ik door met twee keer per week prikken tot ik merk dat de vooruitgang niet verder gaat. Dan wil ik langzaam de frequentie terug gaan brengen tot een onderhoudsdosis. De huisarts geeft me de vrije hand hierin. Ook hoop ik uiteindelijk de man zover kan krijgen dat hij mij gaat injecteren, zodat ik niet meer naar de praktijk hoef. Of dat ook gaat lukken weet ik niet want voorlopig gruwt hij bij het idee alleen al….

Wat meer informatie voor wie meer wil weten: http://www.levenmetmecvs.nl/medicatie/vitamine-b12/

(Bron afbeelding: Pixabay)

14 gedachten over “Evaluatie B12-injecties

 1. Fijn dat het zo goed gaat.
  Waarom leer je het zelf niet als manlief niet durft?
  Ik ben zelf doktersassistente en heb wel altijd mijn kinderen en familie injecties gegeven maar bij mezelf durf ik het niet 😀

  Like

 2. Je kan zeker een indicatie krijgen voor toedienen medicatie, valt gewoon onder de ziektekosten verzekeren zonder eigen bijdrage. Kan je zelf aanvragen bij een Wijkzorg organisatie in houw buurt of via de huisarts. De huisarts moet dan wel een uitvoerings verzoek regelen. –

  Like

 3. Even een praktisch vraagje. Je bent deze injecties begonnen op basis van kennis / praktijkervaring van de huisarts met ME?
  Ik heb een tijd geleden ook gevraagd aan mijn huisarts of ik de B12 injecties mocht proberen. Dit vond de huisarts onzin. Mijn B12 waarde was aan de lage kant maar niet te laag. Dit ondanks dat ik vitamine pillen slikte.
  Ook al had ik klachten die horen bij een vitamine B12 tekort de arts vond het helemaal niet nodig.
  Ben benieuwd hoe jij er mee bent gestart.

  Like

 4. Nee mijn huisarts weet juist heel weinig van ME.Hij denkt wat dat betreft nooit mee. Maar hij werkt me gelukkig ook niet tegen 😉 Ik heb veel zelf uitgezocht, erover gelezen en ook tips gekregen van een vriendin die ook B12 krijgt, weliswaar voor een andere aandoening maar wel met veel ervaring dus op het gebied van wat B12 kan doen.
  Ik las onder meer dat het vermoeidheid centrum in Lelystad nu ook met injecties werkt. Toen ik daar onder behandeling was, deden ze dat nog niet. Maar ik heb printjes van hun site en van een aantal andere sites over het effect van injecties bij MEpatiënten meegenomen naar mijn huisarts, geluld als Brugman en hij ging akkoord. Waarschijnlijk ook omdat hij geen flauw idee geeft wat hij na 9 jaar ziekzijn nog met me aan moet. Er bestaat trouwens geen overdosis van b12, je kunt het niet teveel binnen krijgen.
  Op de site van stichting b12 tekort vind je ook veel informatie.
  De bloedwaarden zeggen niet alles, want t gaat ook vooral om de opname naar de hersenen toe.
  Lees je in zou ik zeggen en ga desnoods op zoek naar een arts die wel akkoord gaat als je dit wil proberen.

  Like

 5. Mijn vriend heeft het prikken op een gegeven moment overgenomen van de huisartsassistente , na een paar keer meekijken. En oefenen op een sinaasappel helpt ook. Daardoor raakte hij vertrouwd met het 'laten vallen / gooien' van de naald in de huid . Buitenste , bovenste kwadrant van de bil is het meest geschikt.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s