gezondheid·Op zoek naar Pippi

Over hoog vliegen in laag tempo

slak

Oplettende lezers hebben vast gezien dat ik een ondertitel aan mijn blog heb toegevoegd. Niet omdat ik denk jullie wel eens te gaan vertellen hoe dat moet, hoog vliegen in laag tempo, maar als herinnering aan mezelf dat het dát is waar ik naar toe moet wil. In de categorie ‘ook een slak komt op zijn bestemming’ heb ik inmiddels wel door dat het tempo vertragen goed is voor alle onderdelen van het leven. Een trager tempo jaagt het zenuwstelsel niet op, voelt een stuk prettiger, put minder uit én je hebt tussendoor nog tijd om even bij te sturen en te genieten van wat je aan het doen bent.

Dat vergeet ik nog wel eens namelijk. Dat eerste deel hoogvliegen gaat me van nature goed af. Hard vallen ook ;-).  Het nadeel van keer op keer hard vallen,  is dat je niet meer durft te vliegen. Zo lang ziek zijn heeft me erg gematigd en voorzichtig gemaakt. Dat is op zich niet verkeerd, het is goed om te voelen waar mijn grenzen liggen, maar echt leuk is het natuurlijk niet. Ik ga daarom graag op zoek naar de kunst van het vliegen maar dan in een aangepast tempo. Om bijvoorbeeld meer Pippi-momenten te kunnen beleven.

Dat dit niet zonder slag of stoot gaat blijkt weer uit mijn eigen manische gedrag van deze week. Ik besloot over te stappen van Blogger naar WordPress en dat moet dan meteen. En ook al neem ik mezelf in eerste instantie voor het rustig aan te doen – Relax! Niemand weet dat je hiermee bezig bent. Je hebt alle tijd – gaandeweg word ik overgenomen door een idioot met een zweep in haar hand die van geen ophouden weet. Tot die baksteen uit de lucht komt vallen, ik er een eind aan brei en door mijn rug ga.  Tja eigen schuld, dikke bult zeg ik dan. Die zagen we van een kilometer afstand aankomen.

Een plezierig tempo aanhouden lukt goed als de omstandigheden voorspelbaar zijn. Dan is het makkelijker op routine te varen en heb je tijd en aandacht voor hoe je het doet. Maar nieuwe dingen doen en vooral leuke nieuwe dingen doen, dat is een heel ander verhaal.  Dat is precies ook de reden waarom ik een paar jaar geleden na de aanvankelijke enorme vooruitgang in gezondheid met de behandeling van Ashok Gupta, toch weer terugzakte toen ik mijn activiteiten wilde uitbreiden.

Maar daar heb ik wel van geleerd. Dus ben ik nu op herhalingstournee. Mét B12-injecties, meer besef voor de valkuilen en een ondertitel van mijn blog die me dagelijks herinnert aan hoe het ook zou kunnen. Op sommige dagen moet ik niet eens in beweging willen komen. En andere keren kom ik verder dan verwacht. Als ik maar dat tempo in de gaten houd.

Hoe houd jij jezelf in bedwang qua enthousiasme en overdrijven?

evenwicht

(bron afbeeldingen: Pixabay)

12 gedachten over “Over hoog vliegen in laag tempo

 1. Zeer herkenbaar, erg veel willen doen. Vooral als het leuk is. Ik heb besloten mijn bedrijfje in fotowenskaarten weer wat nieuw leven in te blazen, omdat anders mijn leven ook meestal alleen bestaat uit medische zaken en dat nieuwe opstarten wil ik ook graag heel snel. Ik had eerst een plan dat het in enkele weken alweer online zou zijn. Maar daarna een wat meer haalbaar schema gemaakt. Als ik over grenzen ga is het wel meestal bewust en dan vooral met uitjes buitenshuis. Thuis kan ik niet veel alleen, dus moet ik verplicht wachten op hulp. Ik heb dan het idee dat ik mijn tijd verdoe, maar nu ik dit zo van jou lees, denk ik dat ik juist daardoor ook balans kan houden. Maar het kriebelt dan wel steeds zoals vandaag, niemand die mij kan helpen dus staat het stil en moet ik mijn vermaak elders zoeken. Succes met balans en leuke dingen doen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel herkenbaar! Zeker ook met mijn blog vind ik het soms moeilijk om op tijd te stoppen, meestal lukt dat niet. Dat is inderdaad omdat het zo leuk is… en ik er zoveel voldoening uit kan halen. Verder ga ik over mijn grenzen om af en toe uitstappen te maken, om toch nog mooie herinneringen te kweken en te doen wat ik wil doen. Dat is misschien wat jij het pippi gehalte noemt; af en toe niet te hard nadenken over de gevolgen. Ook om andere mensen te plezieren doe ik het… ik heb nog veel te leren na 14 jaar.

 3. Hoi hier! Even een testje of ik hier voor jou herkenbaar ben, en of ik mijn reakties kan verwijderen in geval het me toch teveel stress geeft 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Hihi, kan m alleen niet verwijderen he?
    Wist je al dat Philip Pullman een vervolg op de Noorderlicht trilogie heeft geschreven? Komt in oktober uit! Weer drie boeken:” The Book of Dust”☆
    (Enne, ik ben meer een diepzeeduiker en dan ook traag 😊)

    Like

 4. Bij mij gaat het ook regelmatig mis en doe ik veel te veel óf ik neem tóch die zak kattegrit mee waardoor mijn armen op tilt gaan en weer wekenlang zeer(der) doen dan daarvoor,,,,lekker handig.
  Maarrrr aldoende leert men is mijn motto, dus ik ga het nog eens doorkrijgen 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoe houd jij jezelf in bedwang qua enthousiasme en overdrijven?..Ehhh moeilijk. Afgelopen weken weer teveel over mijn grenzen gegaan. Ik merk het wel eerder. Vaak tijdens het mediteren, of ik voel dat mijn innerlijk op slot gaat, dat ik sneller geëmotioneerd ben en natuurlijk moe en pijn. Het beste werkt voor mij mediteren en voelen. En opsommen wat ik heb gedaan zodat ik ook daadwerkelijk in zie hoeveel het is. En mezelf telkens weer vertellen: je bent klaar, je hoeft niet meer. En als het de spuigaten uitloopt alleen dingen doen met een wekkertje erbij, tijdslimieten en niet meer dan 3 x een half uur per dag.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bij mij gaat het geregeld mis. Door mijn oogprobleem heb ik veel minder energie. Maar er zijn dagen dat ik denk het gaat wel…. Dus doorgaan … Volgende dag fout. Denk je dat je ervan leert… Elke maand minder uren kunnen werken hierdoor, al jaren, en die uren afschrijven op vakantiedagen. Prima hoor het is niet anders. Dan krijg je ineens meer verantwoording en werk je toch langer, gevolg meer uren gemaakt omdat je denkt het gaat wel… Bijna instortingsgevaar… Leer ik het dan nooit? Moet een ander zeggen wat ben je nu weer aan het doen? Je werkt door het is vrije tijd nu. Stoppen jij. Net een klein kind, toch al 61. Toch doorgaan nog even dit nog even dat. Daarna weer uitgeteld. Grote valkuilen dat weet ik wel. Zoals je hier ziet, het komt veel voor blijkbaar.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s