Geen categorie·gezondheid

De stille wereld: onderzoek audiologisch instituut

Eind april ging ik naar Alkmaar voor een audiologisch (gehoor)onderzoek. In januari deed ik een gehoortest in het ziekenhuis en werd doorgestuurd naar een audicien omdat ik erg doof ben. Die constateerde dat de doofheid zeer aanwezig is maar wel nog meer onderzocht moet worden. Doordat ik ME heb is er voorzichtigheid geboden, de kans op overprikkeling is erg groot. Zo maar inpluggen zal waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen. In het verleden heb ik bovendien al eens een apparaat gehad en dat was geen succes, ik had continu ontstekingen en irritaties aan de gehoorgang. Omdat mijn gehoor het afgelopen jaar erg achteruit is gegaan, wilde ik het nu toch weer gaan proberen. Tussen mijn eerste apparaat en nu zit bijna 17 jaar en de techniek is enorm verbeterd.

Het audiologisch instituut had een wachtlijst maar eind april mocht ik dan komen. Een deel van het onderzoek was bekend, dat was gelijk aan het onderzoek in het ziekenhuis. Alleen nu werd er wel meer onderzocht en en vooral doorgevraagd. Op welke momenten ervaar ik problemen, in welke situaties, wat versta ik wel en niet. Ik verbaasde me over het geduld en de interesse waarmee ik werd benaderd. Na jaren van behandelaars ben ik wat gefrustreerd geraakt, maar zowel bij de audioloog als de audicien namen ze echt alle tijd voor me en werden mijn problemen met bijvoorbeeld overprikkeling niet weggelachen maar heel serieus genomen. Dat alleen al is een verademing.

Hoewel ik flink doof ben, hoor ik bepaalde geluiden heel goed. Mijn doofheid valt vooral in het gebied van spraak. Maar hoge en lage tonen komen heel hard binnen en doen soms bijna pijn aan mijn oren. Ik heb aan een kant flink last van tinnitus.

Wat ze nu deden was onder meer onderzoeken waar de acceptatiegrens (of liever gezegd: irritatiegrens) voor hoge en lage tonen ligt bij mij.  De eventuele versterking via een apparaatje zal daaronder moeten blijven. Ook is er rekening gehouden met het feit dat het vorige apparaat voor continu ontstekingen in het oor zorgde. Het apparaat zal van hypo-allergeen materiaal worden gemaakt en niet meer mijn hele gehoorgang afsluiten. Ik mag een resound apparaat uitproberen. Die heeft ook geluidtherapie, zoals ze dat noemen, oftewel ruisonderdrukking. Ik ben heel benieuwd.

Nu eerst weer naar de audicien. Die bestelt het toestel en helpt me op weg. Eind juni moet ik dan weer bij het audiologisch instituut langs om te kijken of de instellingen goed zijn en of ik er baat bij heb.

Qua kosten is het nog niet helemaal duidelijk. Dat is natuurlijk vooral afhankelijk van welk apparaat ik uiteindelijk krijg. Zou ik na uitproberen van apparaten ervan afzien, dan maak ik geen kosten. Dat is heel sympathiek, ik kan echt uitgebreid gaan testen of ik er wel baat bij heb. Omdat mijn doofheid ruimschoots binnen het te vergoeden gebied valt, wordt als ik tot aanschaf overga, 75 % van de kosten vergoed. Het apparaat dat ik ga uitproberen kent dan een eigen bijdrage van €595 per apparaatje (van wat ik zag op internet). Dat is best een heel bedrag. Omdat ik dat al zag aankomen, heb ik de afgelopen periode al wat geld opzij gezet.

Het duurt wel allemaal erg lang vind ik. Ik werd eind december vorig jaar verwezen naar de KNO-arts en nu is het inmiddels mei en ik heb nog niets. Zowel de audicien als de audioloog werkt met flinke wachttijden. En ik had wat pech. Toen ik eind april bij de audioloog langs was geweest, vertelden ze het recept voor de audicien per post te sturen. Dat kwam maar niet en na 2 weken wachten heb ik maar eens gebeld en bleek het dossier kwijt. Dat werd weer gevonden en nu heb ik het recept binnen en kan ik eind mei terecht bij de audicien. Dus ik moet mezelf even oefenen in geduld. Ik hoop echt dat het gaat lukken want er zijn heel wat misverstanden en irritaties momenteel door het feit dat ik zo slecht hoor. Voor mij vervelend maar ook zeker voor mijn huisgenoten.

9 gedachten over “De stille wereld: onderzoek audiologisch instituut

 1. Vreemd zeg , ik heb al jaren gehoorapparaten ,fors gehoor verlies ,ik ben ook een aantal hoge tonen helemaal kwijt en fybromyalgi,tinitus en nog een aantal chronische “dingen” .
  ik kan met mijn verwijzing voor gehoorapparaten hier gewoon een afspraak maken en binnen 3 weken kon ik mijn nieuwe apparaat al testen .
  Omdat de verzekering alleen bij Schoonenberg vergoed ben ik daar geweest maar het blijkt dat ik met de vergoede apparaten niet genoeg hoor dus als ik toch zelf moet betalen kan ik beter maar weer naar mijn vertrouwde winkel van Beter Horen gaan en test nu dus daar ook een resound toestel maar ga straks alweer terug omdat ik niet tevreden ben ,ff kijken of het nog bijgesteld kan worden en anders een ander apparaat proberen .maar het is te gek voor wooorden dat je in Nederland niets vergoed krijgt als je een beter toestel nodig hebt , dit grapje kan me zo maar 3 of 4 duizend euro’s kosten pppfffff maar
  Laat je niet zo maar bepraten en ga desnoods naaar een ander toe in de proefperiode kan dat nog ,zonde als het apparaat straks in de kast komt te liggen toch ?

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij Beter Horen in Hoorn duurt t minimaal 3 weken als je belt voor een afspraak. Het audiologisch instituut kent een wachtlijst van gemiddeld 12 weken. Mijn verzekeraar vergoedt in Hoorn alleen Beter Horen, dus keus heb ik niet.
   Natuurlijk wel in het soort apparaat en als het niet helpt, doe ik het niet.

   Like

 2. Check je verzekering heel goed als je af gaat wijken van het advies dat je hebt gekregen!
  Bij onze stichting zien we regelmatig dat als je een duurder apparaat kiest, er NIETS vergoed wordt. Ook niet tot het bedrag van het apparaat dat wel vergoed zou worden. Gewoon 0 euro uit de verzekering dan.

  Beter Horen is een boef in gehoorapparatenland. Ze smeren allerlei onnodige verzekeringen aan die niet vergoed worden door de zorgverzekering en die kosten kunnen oplopen tot € 500 per apparaat. En wat krijg je dan: de batterijen gedurende 5 jaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ga zeker niet afwijken van het advies dat ik van het sudiologsch instituut kreeg. Beter horen moet dit gewoon uitvoeren en ik blijf in contact met t audiologisch instituut. Met hen beslis ik wat t uiteindelijk wordt, dwz of ik er überhaupt baat bij heb en tot aanschaf over ga.
   Verzekeringen afsluiten ga ik zeker niet doen. Dat vind ik zo’n onzin. Wat je zegt, dan krijg je batterijen vergoed. Die betaal ik zelf wel. 🙂
   Bedankt voor de meedenken.

   Like

 3. Ik heb hele goede ervaringen met Specsavers.
  Er was een reclame dat je ze gratis krijgt als je je eigen bijdrage al had verbruikt.
  Dan maakte het niet uit waar je verzekerd bent.
  Er werd in de winkel tegen mij vertelt dat ze net zolang door zoeken tot je tevreden bent.
  Ik ben trouwens ook bij een audiologisch centrum geweest.
  Nu zeer tevreden overal over en het was geheel gratis.
  Als ik voor nieuwe oorstukjes kom of waxfilters dan krijg ik alles gratis mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. Al met al duurt het inderdaad lang. Hopelijk krijg je wel een toestel waar je mee uit de voeten kan. Ik heb mijn toestel bij schoonenberg gehaald en ben erg tevreden. De verzekeraar heeft alles vergoed. Erbij heb ik een droogapparaat gekocht.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het duurt wel even, maar het klinkt allemaal wel bemoedigend. Er bestaat dus iets van een hulpmiddel die op jouw afgestemd kan worden. Dat is toch mooi.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ken je de GGMD? Dat is een landelijke organisatie die zich ook met gehoor bezig houdt. Misschien iets voor jou of voor iemand anders die hier mee leest.

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s