algemeen·Geen categorie

Vreemde valuta bestellen

S. gaat binnenkort naar Engeland met school. Een reis van 6 dagen naar Chester. Ze verblijven daar bij gastgezinnen. De reis is verplicht en niet zozeer een schoolreisje maar echt in het kader van het onderwijs. Al is het natuurlijk wel heel leuk! S. doet tweetalig gymnasium en gaat jaarlijks met de klas naar een Engelstalig land. Tot nu toe was dit Engeland maar over twee jaar gaan de kinderen bijvoorbeeld naar New York.

Ee geweldige ervaring die natuurlijk veel kosten met zich meebrengt. Wij betalen ca € 600 per jaar extra aan schoolgeld voor dit soort excursies en voor het tweetalige onderwijs.  Buiten een extra bijdrage voor het gymnasium en het ‘gewone’schoolgeld voor een klassenuitje en huur van het kluisje. Vooraf wisten we wat de kosten per jaar zouden zijn dus we zetten gewoon elke maand iets opzij.

Omdat hij al over iets minder dan 1,5 week vertrekt werd het wel tijd om geld te wisselen of bestellen. Hij kan daar natuurlijk ook pinnen maar ik vind het een prettig idee als hij in ieder geval iets cash op zak heeft. In het kader van ‘regel je eigen financiën’ vertelde ik hem dat hij daar zelf voor moest zorgen. Dat kan via internetbankieren. Binnen een minuut zei hij ‘mama, ik moet naar een grenswisselkantoor in Alkmaar, de RABO doet dit niet.’ Huh! Meteen de chat geopend en nagevraagd – bazig als ik ben nam ik meteen de regie over, tot zover ‘regel je eigen financiën’- en inderdaad de Rabobank levert geen vreemde valuta meer. De ING ook niet. Bij de ABN-AMRO  kun je vreemde valuta zelf bestellen en ophalen mits je minimaal voor €1000 bestelt. Thuis bezorgen doen ze ook, maar dan betaal je € 3,25 aankoopkosten en 15,28 bezorgkosten! Op een mee te nemen bedrag ter waarde van ca. €30 is dat natuurlijk waanzin.

Echt vreemd en ronduit belachelijk is dit. Het komt erop neer dat wij hier in Hoorn dus niet aan vreemde valuta kunnen komen. Ik weet dat het niet het centrum van de wereld is, maar toch. Natuurlijk kunnen we vooraf naar een GWK gaan in Alkmaar.  Vind ik wel een gedoe. Hij reist straks vanuit Hoorn met de bus naar de boot naar Engeland. Waarschijnlijk is er ook een GWK op het vertrekpunt van de boot maar de kinderen worden niet geacht de groep te verlaten. De bus wordt uitgeladen, ingeladen op de boot en klaar.

 

Het komt vast wel goed, op de boot kun je pinbetalingen doen en in Engeland kan hij geld pinnen,  maar toch. Klantvriendelijker zijn ze er niet op geworden, de banken.

18 gedachten over “Vreemde valuta bestellen

 1. Toen wij vorig jaar naar Groot-Brittanie gingen, kon er aan boord bij de balie geld gewisseld worden en er stonden pinapparaten om geld op te nemen.
  Het is al jaren zo dat je heel lastig vreemde valuta in Nederland kunt kopen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jammer dat de school niet voor een geldwissel zorgt. Met een klas vol leerlingen moet men toch aan die 1000 euro kunnen komen, en de kosten van bezorgen worden daarmee ook gedeeld, dus minder. Misschien een idee voor volgend schooljaar?
  Vreemde zaak van banken inderdaad.

  Geliked door 1 persoon

 3. Inderdaad ter plekke pinnen is het makkelijkst. Gelukkig is hij met een groep dus de problemen zullen wel meevallen .
  Wel heel leuk voor hem zeg, zo’n reis!
  Onze kinderen zijn op skireis geweest en op een reis naar Rome. Toch ervaringen die ze niet vergeten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Als het goed is kun je op de boot zelfs nog met euro’s betalen, en op de boot is een pinapparaat. Ik doe geen moeite meer om in Nederland aan ponden te komen, veel te veel gedoe (en duur).
  Hebben ze dit soort info niet even in de klas besproken? Al die kinderen hebben toch geld nodig, of komen alle andere ouders dagelijks in Alkmaar?
  Nou ja, het komt vast helemaal goed! Ik hoop dat ie flink geniet in Engeland!

  Like

 5. Toen ik in Januari naar London ging, was het eerste wat ik deed toen ik de trein uitstapte, geld pinnen. Het is belachelijk voor woorden dat dit kan. Het is geen wonder dat mensen steeds meer afkeer krijgen van banken…

  Geliked door 1 persoon

 6. Zoek even uit hoeveel pinnen per keer kost. Ik had bij een vakantie steeds kleine bedragen gepind. Bleek bij thuiskomst dus E 2,- per keer te kosten bij mijn pakket bij de Rabo. Toen dacht ik wel, als ik dat geweten had…

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik las laatst dat je vooral niet op vliegvelden moet pinnen vanwege de hoge kosten of slechte wisselkoers (dat weet ik niet meer precies, hier ook zo’n zeef).

    Geliked door 1 persoon

 7. Er zijn genoeg geldautomaten daar. Maar let op bij het geld trekken kiezen voor “without conversion”. Ze proberen je met allerlei angstverhalen een vaste koers tussen ponden en euro’s aan te smeren. Maar die is heel slecht.

  Geliked door 1 persoon

 8. We hebben wel meer in moeten leveren bij de banken, zo kun je geen contant geld meer opnemen bij een bankkantoor, je kunt alleen maar pinnen bij een geldautomaat, heel fijn als je pas kapot of kwijt is, als ik kleingeld wil storten betaal ik boven 50 euro stortingskosten, dit allemaal bij de ABN.

  Geliked door 1 persoon

 9. Heeft niemand in de familie meer ponden? De oude ronde ponden worden dit jaar vervangen door twaalfkantige, het papieren briefje van vijf is al vervangen door eentje van plastic en volgend jaar (geloof ik) wordt het briefje van tien vervangen. Hoog tijd om die allemaal van Nederlandse sokkenladen in Engelse kassa’s te krijgen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s