gezondheid

De stille wereld: telefoonclip

let niet op t verlepte hoofd

Afgelopen maandag ontving ik mijn laatste hulpstuk. Naast de gehoorapparaatjes en een multimic om tv- en omgevingsgeluiden te streamen (ik hoor het dan rechtstreeks in mijn oor) heb ik nu ook een telefoonclip en daar ben ik super blij mee!

Met de multimic kan ik gewoon tv kijken, ook samen met het gezin (in plaats van met een koptelefoon op), wel zo gezellig. En telefoneren gaat nu heel makkelijk. Als de telefoon overgaat hoor ik het in mijn apparaatjes aan een aantal piepjes. Ik kan via de telefoonclip opnemen en praten, daar hoef ik mijn mobiel niet eens bij te gebruiken. Op zich kijk ik wel altijd even op mijn mobiel want ik zie anders niet wie er belt en dat wil ik wel graag weten (dit om mijn beste vriend ‘anonieme beller’ wat dwars te zitten).

Het enige waar ik wel alert op moet zijn is dat de clip en de telefoon niet meer dan 5 meter uit elkaar kunnen zijn. Dus als ik boven ben en de clip draag, kan ik wel opnemen maar als mijn telefoon beneden ligt, wordt de verbinding weer verbroken.

Via bluetooth worden de clip en de apparaatjes met elkaar verbonden. Ik kan buiten telefoneren ook muziek luisteren via mijn mobiel en de clip. En tot slot, ik kan meerdere apparaten koppelen. Dus als ik via de multimic tv kijk, hoor ik het evengoed als de telefoon gaat. Als ik dan opneem wordt het geluid van de tv tijdelijk weg gedrukt.

Je hoort best vaak verhalen van mensen die een gehoorapparaatje hebben en nog steeds moeite hebben met geluiden. Ben je in een rumoerige omgeving dan heb je gewoon niet heel veel aan gehoorapparaatjes omdat alles dan versterkt binnenkomt en je zit er dan al snel voor spek en bonen bij.  Sommige geluiden gaan namelijk erg snel overheersen en het is dan moeilijk om een gesprek te kunnen volgen. Bovendien hoor ik soms wel de geluiden goed, maar maakt mijn brein er geen verstaanbare woorden van. Om die reden keek ik graag een serie op de laptop met een koptelefoon op en telefoneerde ik ook met een koptelefoon op.  Omdat ik het dan wel hoor. Iets wat vaak best onpraktisch was, want als de telefoon overging moest ik eerst mijn apparaten uitdoen en de koptelefoon inpluggen. De clip levert me veel gemak op.

Ik ben er dolblij mee en het is de forse investeringen die ik heb gedaan meer dan waard. Ik kan op deze manier gewoon veel meer uit de gehoorapparaten halen. Mijn buurman heeft ook apparaatjes maar geen extra hulpstukken en ik merk dat hij alleen maar moppert op dat ding. Hij verstaat nog steeds niet wat er op tv wordt gezegd en telefoneren doet hij nooit meer. Jammer want zijn kleinkinderen zijn straks in de leeftijd dat ze vast graag soms met opa willen bellen.

Ik heb nu gemerkt hoe belangrijk het is om als je naar een audicien gaat, door te spreken welke situaties je opgelost wilt hebben en of er een overgevoeligheid voor geluiden is. Dat kan in principe allemaal afgesteld worden. Het apparaat van mijn buurman kan aan en uit, meer niet, en hij heeft er bijna niets aan. Ik heb buiten de hulpstukken ook verschillende programma’s op de apparaten zelf en ik kan de geluiden ook harder en zachter stellen.

Toen de audicien me voorstelde dat ik naar het audiologisch instituut zou gaan voor verder onderzoek en advies, zag ik dat eerst niet zitten. Maar achteraf ben ik zo blij dat ik het wel gedaan heb. Want mijn buurman kreeg ook die doorverwijzing naar datzelfde instituut en ging niet. Met als gevolg dat hij nu iets heeft waar hij niet blij mee is en wat hem nauwelijks ondersteuning geeft.

Natuurlijk blijven het  hulpstukken en hulpmiddelen maar ik merk wel dat ik nu echt een stuk minder beperkt wordt in mijn sociale contacten en minder misverstanden heb in het dagelijks leven. En het is ook gewoon heerlijk dat ik het gesprek aan tafel weer kan volgen.

 

14 gedachten over “De stille wereld: telefoonclip

 1. Fijne uitleg over het gebruik van gehoorapparaten. Het leek alsof de enige was met allerlei klachten over mijn gehoorapparaten maar dat valt nu ik jouw verhaal best mee. Gelukkig heb ik ook niet voor de eenvoudigste oplossing gekozen ondanks twijfels over de investering want het kost wel een paar centen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben ook heel blij met mijn “randapparatuu” bij mijn gehoorapparaten. Omdat ik ze ook voor mijn werk nodig heb hoef ik geen eigen bijdrage te betalen. Ik sluit mijn mp3 speler rechtstreeks op mijn compilot aan en hoor het geluid op mijn oortjes. Spreekt iemand me aan hoor ik dat ook. Een lange tijd heb ik mijn kop in het zand gestoken ( iedereen praatte onduidelijk….) maar ben nu ontzettend blij met mijn techniek. Naast de compilot heb ik nog extra apparatuur zoals de Rogerpen. Mijn vader droeg nooit zijn gehoorapparaatjes, vond het ondingen, maar door mijn enthousiasme draagt hij ze weer.

  Geliked door 1 persoon

  1. In principe wordt bij mij ook bijna alles vergoed, 70 %van de apparaten zelf en de multimic 100%. De telefoon clip niet. Die moest ik volledig zelf betalen. En ik moest wel natuurlijk eigen risico betalen. Dus alles bij elkaar was ik toch wel 1000 euro kwijt.
   De rogerpen is denk ik vergelijkbaar met de multimic. Die kan ik ook richten of op tafel neerleggen. Ik heb begrepen dat t afhankelijk is van het merk hoorapparaat. Ik heb nu alles van resound.

   Like

   1. Ik heb alles van Phonak. Samen met het audiologisch centrum van het AMC op uit gekomen. Voordeel van dit merk is dat ze op locatie (werkplek) komen kijken hoe deze aangepast dient te worden en wat daarvoor nodig is. Resound biedt deze service niet.

    Geliked door 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s